Google Translate

zaterdag 22 juni 2019

Elandsoog - Esther Quatfass

Boek details:
Auteur: Esther Quatfass
Titel: Elandsoog
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 295
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401456623Flaptekst:
Sinds Christian zijn bivakplek op het eiland Elandsoog moest opgeven, houdt hij de nieuwe bewoners Ivan en Zahra in de gaten. Hij is ervan overtuigd dat Ivan meer op zijn kerfstok heeft, zeker wanneer zijn vriend op één van hun heimelijke bezoekjes aan het eiland wordt doodgeschoten.

In een poging om zijn eigen onschuld te bewijzen, moet Christian de waarheid aan het licht brengen. Maar Ivan sluipt niet als enige door de Zweedse bossen. En wie houdt uiteindelijk wie in de gaten?


De auteur:
Esther Quatfass is steeds op zoek naar de ultieme vrijheid. Al gelooft ze niet dat die bestaat, want werkelijk vrij zijn zou betekenen verlost zijn van de zwaartekracht, het verstrijken van tijd, de maatschappij met haar dictaten en regels, en vooral van het moeten. Ze moet niet graag, al moet ze van zichzelf vrij veel. Altijd maar zelfkritisch zijn, nieuwe wegen inslaan en natuurlijk beter worden in het schrijven.

Toch heeft ze, sinds ze uit Nederland wegging, een flinke stap gezet in de richting van vrijheid. Hoewel haar ene voet nog af en toe mee wandelt met de maatschappij, is haar andere vergroeid met de uitgestrekte natuur in Västerbotten Zweeds Lapland, die een verlossende werking heeft.

Na haar studie aan de UvA en de start van een carrière als methodoloog, verliet ze Amsterdam om zich bij haar partner en zijn sledehonden te voegen. Eerst in het bosrijke Estland, waar het tweetal gedurende 7 jaar meerdaagse sledehondentochten organiseerden. Vervolgens verhuisden ze met hun hebben en houden in 2014 naar Zweeds Lapland, om het bedrijf daar nog eens 4 jaar succesvol voort te zetten.  Inmiddels is Esther gestopt met het werken in de sledehondenkennel, om meer tijd over te houden voor het schrijven. (Bron: Website van Esther Quatfass).

Naast het schrijven van boeken schrijft Esther ook voor Wereldwijven. Voor Wereldwijven schrijft ze graag over de wisselwerking tussen de natuur, haar belevenissen en zichzelf als persoon.

Op 5 februari van dit jaar gebeurde er iets dat het hele leven van Esther en haar partner Stef op de kop zette. Een frontale botsing waar Stef bij betrokken was. Welke impact het ongeluk op hun leven heeft, houdt ze bij op Wereldwijven. Ondertussen zijn er vijf artikelen verschenen. De eerste over de botsing is hier te lezen. De overige artikelen zijn hier terug te vinden. Het ongeluk gebeurde rond de publicatie van de thriller Elandsoog, het tweede boek van Esther. Esther heeft een viertal filmpjes gemaakt ter voorbereiding op het boek en ze geven een inzicht in het leven van haar, haar partner en het boek. Het leven dat nu op de kop staat. Hopen dat het goed komt met hun tweeën. Ook leuk om te lezen is deze post over het ontstaan van Elandsoog. Meer informatie over Esther is te lezen in dit artikel van Metro.

Het boek:
Het boek begint met:

Er is niet meer nodig dan afstand om ons te zien zoals we zijn. Runa Svetlikova.

Hoofdrolspeler van het verhaal is de bijna achttienjarige Christian Nilsson. Hij woont in het, niet in het echt bestaande, plaatsje Älgberg bij het meer Älgträsk. Het meer had de vorm van een elandenkop in profiel en het eiland heet Älgöga, wat elandsoog betekende, want van bovenaf leek het stukje land op het oog in een elandenkop.


Het eiland Älgöga was de verblijfplaats van Christian en zijn vrienden Totte en Konrad. Christian heeft het niet gemakkelijk. Zijn moeder zit aan de drank en zijn vader is overleden. Waarschijnlijk vermoord omdat hij in de drugs zat. Het eiland was zijn toevluchtsoord, maar dat is het nu niet meer. Het eiland had een eigenaar gekregen en Christian mocht er niet meer komen. De nieuwe bewoner is Ivan Eklund, door Christian Baardaap genoemd. Ivan woont er met zijn vriendin Zahra Demir in een nieuw gebouwde luxe blokhut. Ivan en Zahra zijn al twee jaar bij elkaar.

Ivan heeft een verleden. Hij werkte in opdracht van zijn vader Gunnar en had meerdere vaders uit gezinnen weggerukt, maar niet die van Christian. Ivan woont nu op het eiland die vol staat met camera's en een brug die het eiland verbindt met het vaste land. De brug is altijd open. Het eiland moet Ivan beschermen tegen zijn verleden.

Natuurlijk gaat er iets gebeuren wat invloed zal hebben op het leven van Ivan. De Nederlandse Tess is namelijk op zoek naar Ivan. Tess is een huurmoordenaar en haar aanwezigheid heeft grote gevolgen voor Ivan maar ook voor Christian en de rest van de bevolking van Älgberg.

Wat volgt is een zoektocht van Christian naar zijn onschuld, de vlucht van Ivan en de jacht van Tess en wie houdt uiteindelijk wie nu eigenlijk in de gaten?

Conclusie:
Net als Boeman van Lineke Breukel weer een thriller die zich afspeelt in Zweden en geschreven door een Nederlandse die zich in Zweden heeft gevestigd. Boeman viel mij wat tegen. Is dit ook met Elandsoog het geval? Gedeeltelijk. Het verhaal is goed geschreven en er zitten genoeg verhaallijnen in het verhaal. Alleen de sfeer van Lapland mis ik wel. Tevens is het wel heel crimineel daar in Älgberg. Waar is de politie? Heel even komen ze ter sprake maar verder is het angstig stil. Dit gedeelte had wel wat beter uitgevoerd kunnen worden. Het lijkt nu zo dat alles maar kan in Zweeds Lapland. Ondanks deze punten heb ik met plezier het boek gelezen en zaten er een paar leuke stukken in zoals:

Stijn: In het drukke Nederland leek de essentie van de dingen de aardkorst niet te bereiken, omdat ze ver daarboven verwaaide in de vele stoorzenders van het menselijke geweld. Uitlaatgassen, straling, fijnstof. Hier bereikte de essentie van het leven waarin de waarheid lag besloten, de aarde wel en spreidde haar helende energie uit over alles wat bestond. Ongehinderd. Alleen al om dit te ervaren, was de hele operatie waard.

Klimaat speelt een belangrijke rol in het verhaal. Ook de cover is er een die opvalt en erg goed past bij het verhaal wat zich voornamelijk afspeelt in de Zweedse bossen. Ik begreep alleen niet dat de foto 90 graden gedraaid was, maar na het lezen van het boek wel:

Tess liggend op de grond: ze staarde voor zich uit naar het donkergroene mos erachter. Een wereld op zijn kant met overal bomen.

Geweldig gevonden. Het verhaal zelf wordt verteld vanuit meerdere personen. De ene keer Christian, dan Ivan, Zahra, Tess, Stijn enzovoorts. Het zorgt voor afwisseling en je komt wat meer te weten over de personages. Verder komen er nog elanden en rendieren in het verhaal voor.

In het verhaal ook nog het nummer Lady of the night van de Zweedse band Black Bonzo. Een band waar ik nog niet eerder van gehoord had.


Recensies:
- Hebban
- Drukinkt
- Perfecte Buren leesclub
- Chicklit
- Boekenbeschrijfster
- Boekenbijlage
- Thrillzone
- Graag gelezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten