Google Translate

zaterdag 1 juni 2019

Tana Gull og Sølvsmie As

De afgelopen dagen zag ik vrij vaak posten op Facebook die kritiek hadden op het Noorse zilversmid bedrijf Tana Gull og Sølvsmie As. Het gaat om hun logo die hieronder te zien is:


Het logo is ontworpen door Andreas Lautz. Hij heeft de inspiratie gekregen van een Samitrommel uit Åsele in Zweden. De trommel is bekend sinds 1693. In 1725 nam bisschop Peter Asp 26 trommels van de Sami in beslag in Åsele. Tana Gull heeft in 2009 een patent op hun logo aangevraagd en dit is ook toegewezen. Dit betekent dat niemand anders het zonnesymbool mag gebruiken. Het zonnesymbool wordt veel gebruikt door kunstenaars. Een collectie is hier te zien. Blijkbaar had Tana Gull er genoeg van dat velen verdienden aan hun ontworpen logo en hebben brieven verstuurd naar een groot aantal bedrijven die spullen verkopen met hun zonnesymbool. Ze speuren internet af om te kijken wie het allemaal verkopen. Een artikel met een foto van de speurtocht is hier te vinden.

Bijzonder om een ontzettend oud symbool van de Sami iets te bewerken en er vervolgens een patent op aan te vragen zodat je het alleenrecht hebt op het teken. De aangeschreven bedrijven zoals Anastasia Johansen moeten stoppen met het maken van productie die het zonnesymbool bevatten of anders worden ze aangeklaagd. Interessant is dat in Zweden het exclusieve recht op het zonnesymbool in 2006 is afgeschaft, dus iedereen in Zweden kan het Sami-zonnesymbool gebruiken. In 2004 kreeg Maria Viltok uit Gällivare namelijk het exclusieve recht om dit symbool te gebruiken, maar ze wist niet dat dit betekende dat niemand anders het symbool meer kon gebruiken. Viltok verklaart dat ze niet wilde dat iemand haar zag als de exclusieve rechtenhouder op het Sami-zonnesymbool en ze vindt het vanzelfsprekend dat alle Sami het moeten kunnen gebruiken omdat het een oud Sami-symbool is.

Het Noorse octrooibureau gaat na het krijgen van de vele klachten na de actie van Tana Gull uitzoeken of ze iets verkeerds hebben gedaan (zie dit artikel van NRK). Ondertussen is de ophef hierover zo hoog opgelopen dat er massaal wordt opgeroepen tot een boycot van het bedrijf Tana Gull. De reactie van het bedrijf over de ophef is te vinden in de onderstaande post op Facebook.

Het bedrijf Tana Gull og Sølvsmie As is opgericht door Andreas Lautz en is overgenomen door zijn dochter Ragnhild Rajala Lautz. In dit artikel is dat te lezen. Andreas is een Duitser, maar Ragnhild is zelf Samisch. Apart dat ze zich dan zo gedragen. Het gevolg van hun actie is dat geboycot worden door in ieder geval de Sami wereldwijd. Dit lijkt mij nou niet echt bevorderlijk voor de verkoop van de sieraden. Benieuwd hoe dit gaat aflopen. Zodra er meer informatie is, werk ik de post bij.

4 opmerkingen:

  1. Interesting ...wake up the question who can make arts and crafts like handcraft ,memorabilia of the Sa’pmi people example drumps , false of The Sa’pmi national costume, false of The traditional Sa’pmi headgear , the Sa’pmi dolls and whatever touch to The Sa’pmi people and theirs cultural... ” like that made in Kina”...like ison/ symbol... This wake up the question Where is the limit to made aliens ” name” theirs art of theirs culture... No that diskussioon is beginning Ada that is Good !

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Ongelooflijk dat patenten op inheemse symbolen kunnen worden genomen?

    BeantwoordenVerwijderen