Google Translate

zaterdag 8 juni 2019

Dalarna, rondom het Siljan - Ton en Suzanne Strijbosch

Boek details:
Auteur: Ton en Suzanne Strijbosch
Titel: Dalarna, rondom het Siljan
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 128
Uitgever: Hem62
ISBN: 9789082545746


Flaptekst:
Wij zijn Ton en Suzanne Strijbosch. In 2003 zijn wij voor de eerste keer op vakantie gegaan naar Zweden. De rust, de ruimte en de natuur hebben ons sinds die keer niet meer losgelaten. De jaren daarna brachten we al onze vakanties door in Zweden. We begonnen te dromen van een eigen plek in Zweden. In 2009 werd deze droom werkelijkheid en werden we de trotse eigenaren van ons huis in Stöllet. Vanaf die tijd zijn we onze belevenissen gaan bijhouden in een blog. Samen met onze website met toeristische informatie vormde dit de aanleiding voor onze eerste reisgids over Värmland. 

In de jaren daarna hebben we Dalarna verkend door te wandelen, boswegen in te rijden en plaatsen en musea te bezoeken. Uit deze tochten is een reisgids over Dalarna ontstaan. Deze reisgids neemt je mee door de provincie Dalarna in midden Zweden. In het hart van deze provincie ligt het Siljan. Het meer en het landschap eromheen zijn ontstaan door een meteorietinslag. In het zuiden van Dalarna vind je de restanten van de oude mijnbouw en een lieflijk open landschap met karakteristieke dorpen. In het noorden is Dalarna ruig, liggen de bergtoppen boven de boomgrens, ontmoet je de rendieren en vind je de zuidelijkst gelegen gemeenschap van Sami. Daarnaast is de provincie het decor van de grootste langlaufwedstrijd ter wereld, de Vasaloppet met jaarlijks 16.000 deelnemers.

Net als Dalarna is deze reisgids gevarieerd, het is een afwisseling van blogverhalen, foto's, informatie en toeristische tips.

De auteurs:
De auteurs van de reisgids zijn Ton en Suzanne Strijbosch. In 2003 gingen ze voor het eerst met de kinderen op vakantie naar Zweden en die beviel zo goed dat ze op de terugweg al plannen aan het maken waren voor de volgende vakantie in Zweden. Zeer herkenbaar en uiteindelijk besloten ze om na de zomervakantie van 2009 op zoek te gaan naar een huis in Zweden en oktober van dat jaar hebben ze hun huis in Stöllet gekocht. Tijdens de zoektocht naar een huis is een weblog ontstaan om familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Na de aanschaf van het Zweedse huis zijn ze de weblog blijven bijhouden. Dat was in 2009. Ik volg hun weblog al redelijk lang (volgens mij sinds 2011) en in de tien jaar dat hun weblog bestaat het ontstaan van hun bedrijf Hem62 meegemaakt. Begonnen met een blog en nu is het echt een bedrijf geworden met zelfgemaakte reisgidsen en zelfs een reisbureau. Ze zijn de laatste jaren ook te vinden op Scandinavische markten zoals de Zweedse Kerstmarkt in Groningen, Scandinavië-XL en de Scandinavische Markt in Schokland. Een interview met Ton en Suzanne is te lezen in deze post van Stralend Schrijven.

Het boek:
Dalarna is het tweede boek van Ton en Suzanne. De eerste reisgids ging over Värmland. Dit was, neem ik aan, zo'n succes dat de volgende provincie van Zweden, Dalarna, in dezelfde vormgeving is verschenen. Het boek begint met een algemeen hoofdstuk over Zweden en daarna vier hoofdstukken die elk een deel van Dalarna behandeld, Noord-Dalarna, Oost-Dalarna, Zuid-Dalarna en West-Dalarna. Elk gedeelte bestaat weer uit een aantal gebieden. Het begint met een blog afkomstig van hun website. Voorbeeld Naar de rendieren. Na de blog volgt informatie over wat er te doen en te ontdekken is in de omgeving. Ook wandelingen en evenementen in de omgeving worden genoemd. Dit samen met de vele foto's vormen een mooie reisgids over Dalarna.

Ik had graag de eerste reisgids over Värmland willen halen, maar eigenlijk komen we daar tegenwoordig niet meer. We zijn er in het verleden een paar keer geweest, maar de laatste jaren is het er niet meer van gekomen. Toen de Dalarna reisgids uitkwam en we bij de laatste Scandinavië-XL waren de reisgids over Dalarna aangeschaft. We zijn een aantal keren in Dalarna geweest en het is een provincie die we nog steeds niet helemaal bezocht hebben. Wie weet staan er wat leuke tips in de reisgids. En natuurlijk was ik heel benieuwd hoe Ton en Suzanne het hebben aangepakt. Hun blog is ontstaan in 2009 en ik ben in 2011 begonnen met mijn blog. Ook wij zijn na de eerste vakantie gegrepen door vooral Zweden, maar ook Noorwegen, Finland en Denemarken. Maar verder dan mijn blog ben ik niet gekomen terwijl er genoeg ideeën door mijn hoofd zwerven. Erg leuk om te zien dat het Ton en Suzanne wel gelukt is. Ze hebben bijna dezelfde interesses als die wij hebben, dus de tips in het boek zijn daarom best wel interessant.

Omdat de interesses overeenkomen stonden er in het boek tips in die we al bezocht hadden en waarover ik ook geschreven heb. Het gaat om de onderstaande tips:
Conclusie:
Mooie reisgids met genoeg tips die alleen over Dalarna gaan. Goede afwisseling van blogs, tips en foto's. We hebben al veel bezocht in Dalarna maar er blijven nog meer dan genoeg tips over. Gelijk een goede reden om in de toekomst vaker naar Dalarna te gaan. Petje af voor Ton en Suzanne voor het werk. Hoeveel werk erin zit is te lezen in deze blogpost over het ontstaan van de reisgids voor Värmland. Mochten we ooit weer eens naar Värmland gaan, dan schaffen we zeker die reisgids aan voor vertrek.

Wetenswaardigheden:
Heel veel wetenswaardigheden en ik zou zo alles uit kunnen zoeken, maar dat doe ik graag als we de plekken bezocht hebben. Een paar opvallende tips waar ik nu wel wat meer over wil weten zijn:

2 opmerkingen: