Google Translate

zondag 9 juni 2019

The Flatey Enigma - Flateyjargátan

Seriedetails:
Titel: The Flatey Enigma - Flateyjargátan
Jaar: 2018
Regisseur: Björn Br. Björnsson
Verhaal: Viktor Arnar Ingólfsson en Margrét Örnólfsdóttir
Acteurs: Lára Jóhanna Jónsdóttir, Stefán Hallur Stefánsson, Hilmir Jensson
Duur: 4 afleveringen van 1 uur
IMDB cijfer: 5,9Samenvatting:
IJslandse thrillerreeks over de mysterieuze parallel tussen de moord op een Deense handschriftdeskundige en de inhoud van een middeleeuws manuscript, bekend als het Boek van Flatey. Gebaseerd op de bestseller van Viktor Arnar Ingolfsson.

Jóhanna keert terug naar IJsland met haar negenjarige zoon nadat ze jarenlang in Parijs gewoond heeft. Ze gaat naar Flatey, om haar vader te begraven, een man die zijn leven heeft gewijd aan het mysterieuze middeleeuwse manuscript Flateyjargátu. Jóhanna wil dat mysterie uitklaren, maar dan duiken er geesten uit haar verleden op.

De serie:
Een vierdelige IJslandse serie die afspeelt op het eilandje Flatey in het noorden van IJsland in het jaar 1970. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Viktor Arnar Ingólfsson uit 2002. In 2007 is de Nederlandse vertaling verschenen als Het raadsel van Flatey. Ik had nog niet eerder van de schrijver en dus ook niet van het boek gehoord. Het blijkt dat het Flatey boek uit Middeleeuwen (Flateyjarbók) wel degelijk bestaat en volgens Wikipedia is het boek het grootste middeleeuwse IJslandse manuscript. Het bevat 225 velijnbladen, alle fijn beschreven en geïllustreerd. Het bevat vooral saga's van Noorse koningen, zoals die worden gevonden in de Heimskringla, meer bepaald de saga's over Olaf I, Olaf II, Sverre I, Haakon IV, Magnus I en Harald III.

Zo verscheen recent, voor mij volkomen onverwachts, op Canvas The Flatey Enigma serie. Het boek van Flatey speelt hierin een grote rol. Het boek is het bron van het raadsel. Om het raadsel heen is het verhaal van Jóhanna bedacht, die terugkeert naar Flatey nadat haar vader is overleden. Ze gaat verder met het onderzoek waar haar vader mee is begonnen. Het onderzoek naar het raadsel van Flatey. In de eerste aflevering wordt een Deense professor dood aangetroffen door Jóhanna, haar zoon Snorri en de vastelander Kjartan. Men vermoed dat de Deense professor is vermoord. Hij is namelijk in zijn oog geschoten. Het is het begin van een bizar moordonderzoek waarin duidelijk wordt hoe men in Flatey denkt over vrouwen en buitenstaanders. Het onderzoek neemt een groot gedeelte van het verhaal in beslag, maar gelukkig komt aan het einde het onderzoek naar het raadsel weer wat meer naar voren. Het einde is dan ook verrassend en spannend.

Conclusie:
De beelden van IJsland zijn geweldig. De sfeer van Flatey in 1970 wordt perfect weergegeven. De bevolking is zo goed neergezet. Heerlijk. Het verhaal over het Flatey boek is erg interessant hoewel je maar weinig te weten komt over de saga's in het boek. De oplossing van het raadsel is knap gedaan. Natuurlijk is niet alles goed uitgevoerd anders het de serie geen 5,9 op IMDB gekregen. Het oogt af en toe knullig en is het op meerdere punten ongeloofwaardig, maar ik vind dat zelf absoluut geen probleem. Eigenlijk hoort dit bij het verhaal. De serie wordt neergezet als een thriller maar dat is absoluut niet zo.

Ik heb het boek niet gelezen, maar bij het zoeken naar informatie bleek wel dat de TV-serie niet het boek van Viktor Arnar Ingólfsson volgt maar een eigen bewerking van het verhaal heeft gemaakt.

Meer informatie over de Flatey saga's is te vinden op deze website en in dit artikel van Canvas Curiosa. In 1971 keerde het Flateyjarbok terug naar IJsland. Dit klopt dan wel weer met de serie.

De serie is nog tot 18 augustus 2019 te zien via de VRT site via deze link.

Recensies:
- The Killing Times review
- Variety
- TV Meter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten