Google Translate

vrijdag 27 september 2019

Greby gravfält

Vlakbij de plaats Grebbestad ligt het Greby grafveld. Het grafveld ligt ten noorden van Grebbestad. Met zijn meer dan 180 graven is het de grootste site van dit soort in Bohuslän. De doden waren gecremeerd en de verbrande botten werden in kleipotten gestopt. Datering van de opgegraven graven: ijzertijd, 400-500 na Christus.

Volgens legendes is Greby de rustplaats van de Schotse krijgers die ooit Tanum plunderden. Het gebied was ooit de thuisbasis van een grote handelsnederzetting bekend als Tanum, die zich aan de westkust van Zweden bevond. Er wordt beweerd dat veel Schotse krijgers stierven tijdens het plunderen van Tanum en de lokale bevolking gelooft dat de gedenkstenen van deze Schotse krijgers of piraten zijn die daar tijdens de strijd zijn omgekomen. Volgens de plaatselijke folklore is de nederzetting nooit hersteld van de aanval door de Schotten en werd uiteindelijk verlaten.

In juni 1873 onderzocht de Zweedse archeoloog Oscar Montelius elf graven en vond geen wapens en geen bewijs van Schotse artefacten, alleen glasparels, beenkammen, sieraden uit de ijzertijd, kleipotten die de gecremeerde overblijfselen van de doden bevatten en andere alledaagse voorwerpen die zouden dateren uit de Vendel-periode, het tijdperk vóór het Vikingtijdperk, een samenleving die werd gedomineerd door clans en machtige oorlogsleiders. Sommige items wijzen op connecties met Noorwegen, Engeland en Duitsland. Nieuwere bevindingen wijzen erop dat Greby mogelijk een oude handelssite was. (Bron: Wikipedia, Ancient Origins en West Sweden).






Geen opmerkingen:

Een reactie posten