Google Translate

donderdag 12 september 2019

Le Havre

Filmdetails:
Titel: Le Havre
Verhaal: Aki Kaurismäki
Regisseur: Aki Kaurismäki
Jaar: 2011
Acteurs: André Wilms, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin
Duur: 93  minuten
IMDB cijfer: 7,2Samenvatting:
'Le Havre' vertelt het verhaal van Marcel Marx, een voormalige schrijver en een bekende Bohemien. Hij heeft zich teruggetrokken in een vrijwillige ballingschap in de Franse havenstad Le Havre, waar hij als eervolle, maar niet al te winstgevende schoenenpoetser werkt. Marcel heeft zijn dromen over een literaire doorbraak begraven, en heeft een gelukkig leven binnen de driehoek van zijn favoriete bar, zijn werk en zijn vrouw Arletty, als het noodlot plotseling een minderjarige allochtone vluchteling uit Afrika op zijn pad brengt. Met als enige wapen zijn aangeboren optimisme en zijn niet aflatende solidariteit met de bewoners uit zijn wijk zal Marcel het opnemen tegen de visnetten van de politie, die zich steeds meer om de jonge vluchteling beginnen te sluiten.

De film:
Le Havre, de zesde film die ik bekeken heb van regisseur Aki Kaurismäki. Het is een film die onmiskenbaar bij Kaurismäki hoort en persoonlijk geweldig vindt. Deze keer is Le Havre in Frankrijk de setting waar de film plaats vindt. De film is dan ook volledig Franstalig, maar toch voelt het als zijn andere films die in Finland plaatsvinden. Ik stoorde mij dan ook in zijn geheel niet aan de Franse taal hoewel ik er geen liefhebber van ben. Zoals gezegd de stijl is Kaurismäki en dit betekent dat je je anderhalf uur in het verleden waant. Een verleden met een mobieltje en euro's. Het kan allemaal in de films van Kaurismäki.

De film draait om de schoenenpoetser Marcel Marx. Hij leeft zijn leventje met zijn vrouw en hond in een volkswijkje. Zijn leven wordt overhoop gegooid als zijn vrouw met spoed naar het ziekenhuis moet en vervolgens blijkt dat ze ongeneeslijk ziek is. Tegelijkertijd komt hij in aanraking met de Afrikaanse vluchteling Idrissa en neemt hij de zorg over hem op zich.

Conclusie:
Een actueel thema, de vluchtelingenproblematiek, wordt in de film aangehaald. Er zijn echte beelden te zien van het vluchtelingenkamp in Calais, ook wel de Jungle van Calais genoemd die in schril contrast staan met het verhaal in de film. Marcel wordt bijgestaan door zijn buren zodra ze weten dat hij Idrissa onder zijn hoede heeft. Le Havre is de tweede Franstalige film van Aki Kaurismäki. Zijn eerste stamt uit 1992 en had als titel La vie de bohème. In die film speelde André Wilms ook al de rol van Marcel Marx. Die film kan ik helaas niet meer vinden. Het zou interessant zijn om die ook te bekijken, alleen al om te zien hoe Marcel Marx vroeger leefde. Een heerlijke film met een goed einde en goede muziek.

Recensies:
- Filmhuis Lumen
- De Filmkrant
- Het Parool
- Volkskrant
- Trouw
- Moviemeter
- Filmofiel
- De Filmkijker
- 8Weekly
- Cinemagazine
- Moviescene
- Observant

Interviews:
- IFFR
- The Guardian
- Philon Film
- SBS
- Volkskrant
- IndiewireWetenswaardigheden:


Muziek uit de film:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten