Google Translate

maandag 23 september 2019

Skumringslandet

Filmdetails:
Titel: Skumringslandet
Jaar: 2014
Regisseur: Paul Magnus Lundø
Verhaal: Paul Magnus Lundø, Ronnie Larsen
Acteurs: Leif Nygaard, Kim Bodnia, Ewen Bremner
Duur: 90 minuten
IMDB cijfer: 5,3


Samenvatting:
1348. In middeleeuws Europa, in de greep van de Zwarte Dood, keert een jonge advocaat genaamd Vilhelm terug naar Noorwegen om de pest op de afgelegen boerderij van zijn broer te overleven. Bij zijn aankomst ontdekt hij dat zijn broer is beschuldigd van een reeks mystieke moorden en het omgaan met trollen. Vilhelm gelooft niet in trollen of de beschuldigingen en besluit de moorden te onderzoeken om zijn broer te redden. Gescheurd tussen rede, angst en geloof, reist Vilhelm de Noorse bergen in om de waarheid te vinden.

De film:
Naar aanleiding van de post over Blåfjellgruvene, de film Skumringslandet gekeken. De film is namelijk opgenomen bij de Blåfjellgruvene. In de film speelt de groeve een belangrijke rol. Het is een film met een lange geschiedenis. In 2011 is er al gestart met de film, maar tijdens een opname van de zee bij het strand van Egersund zijn twee mensen meegenomen door een grote golf en zijn sindsdien vermist. Het waren Daniel Henriksbø (27) en Mats Bjarg (25). Meer informatie over het ongeluk is te vinden op de websites van Screen Daily, Dagbladet en VG. In 2014 is de film er uiteindelijk toch gekomen. Het verhaal speelt zich af in oktober 1348 en het draait om twee broers, Ansgar en Vilhelm. Vilhelm is naar Parijs gegaan en Ansgar bleef achter en werd de baas van de mijn. De mijn die dus in de Blåfjellgruvene gesitueerd is. Vilhelm keert terug op het moment dat Ansgar in grote problemen is geraakt. Hij wordt beschuldigd van moord en samenzwering met de trollen. Ansgar is ondergedoken en Vilhelm onderzoekt de beschuldigingen en probeert de onschuld van zijn broer te bewijzen in een periode waarin men geloofde in tovenarij en trollen. Geen makkelijke missie voor Vilhelm.

Conclusie:
Het is een low budget film die eigenlijk best wel goed gemaakt is. Nog interessanter is dat er een bekend gezicht in de film voorkwam. Natuurlijk kent iedereen waarschijnlijk wel Kim Bodnia die in de eerste twee seizoenen van The Bridge heeft gespeeld, maar ik bedoel eigenlijk Nils Utsi, die de rol van Finn-jerv speelt. Nils Utsi speelde onder andere in de films Ofelaš en Bonki en speelde de vader van Ante in de gelijknamige serie. Finn-jarv is een Finse Sami die onder andere een Sami trommel gebruikt. Natuurlijk wordt hij met de tovenarij in verband gebracht. Ik kwam er trouwens achter dat Nils Utsi op 1 januari 2019 op 75-jarige leeftijd helaas is overleden.

Het dorp bij de mijn komt vaak in beeld en de rots met de gaten is herkenbaar. Het verhaal zit goed in elkaar en de Sami inval maakt het wel speciaal. Er wordt goed gebruik gemaakt van de angst voor magie en van de trollen. Verder voel je de machteloosheid tegen de gevestigde orde. Leuke film die nog leuker zou zijn als de kwaliteit goed was :-). Ach ja, ik was al blij dat de film op Youtube te zien is. Wel grappig is het commentaar van hoofdrolspeler Lief Nygaard (Vilhelm) op de Youtube film in de reacties. Best wel sympathiek, normaal gesproken zou de film al verwijderd zijn.

Het nummer tijdens de aftiteling is er een die wel indruk op mij heeft gemaakt. Wat een goed nummer zeg. Als ik de tekst zo hoor zou het wel te maken kunnen hebben met de overleden Daniel en Mats. Hieronder is het nummer te horen en op Soundcloud zijn nog meer nummers van Georg Kristoffer Fjalsett te beluisteren.


Hieronder is de volledige film met Engelse ondertiteling te bekijken.


Recensies:
- Moviemeter
- Montages
Sørnett
- Dreamlands

3 opmerkingen: