Google Translate

zondag 29 september 2019

Under an Arctic sky

Filmdetails:
Titel: Under an Arctic sky
Regisseur: Chris Burkard
Jaar: 2017
Acteurs: Chris Burkard, Sam Hammer, Steve Hawk
Duur: 39 minuten
IMDB cijfer: 7,1
Samenvatting:
Zes dappere surfers reizen naar de noordkust van IJsland om golven te bedwingen in ongekende omstandigheden. Ze leggen dit vast met geavanceerde camera’s.

De film:
Een stel Amerikaanse surfers en een fotograaf / filmmaker gaan in IJsland op zoek naar de perfecte surfgolven. De kreet Point Break hoor je een aantal keer genoemd worden. Dit doet natuurlijk gelijk denken aan de gelijknamige film uit 1991 met Patrick Swayze en Keanu Reeves. Die film doet inderdaad erg denken als je Under an Arctic Sky bekijkt. Het enthousiasme is enorm en je leeft mee met de avonturen van de surfers. Natuurlijk helpt het ook dat de omgeving bijzonder is. Surfen in de zee in het noorden van IJsland en dan midden in de winter. Geweldig om te zien.

De film is begonnen als een Kickstarter project van Chris Burkard en op 27 maart 2017 is het project meer dan succesvol afgesloten. Het is zelfs zo'n succes dat de film door Netflix is opgenomen in hun aanbod. Naast de film zat in het Kickstarter project ook een fotoboek, Deze is nu nog te bestellen via de webshop van Chris Burkard voor $10. Helaas zijn de verzendkosten naar Nederland ongeveer $22. Mocht er iemand ook interesse hebben in het fotoboek, dan is het mogelijk om meerdere boeken te bestellen en de kosten van de verzendkosten te verdelen. Hier is een review van het fotoboek te lezen.

De film duurt zo'n veertig minuten en is onderverdeeld in drie delen, namelijk:

Deel 1: The Arrival
Deel 2: The Storm
Deel 3: The Aftermath

De Amerikaanse surfers worden geholpen door een paar IJslanders waaronder Heiðar Logi Elíasson en Elli Thor Magnusson om hun naar de plaatsen te brengen waar ze kunnen surfen. Logi en Elli hebben samen een jaar eerder in 2016 de korte film The Accord gemaakt.

In het eerste deel komen ze aan in IJsland. In het tweede deel worden ze met een boot naar de golven gebracht, maar een zware storm, de zwaarste in de afgelopen vijfentwintig jaar, gooit roet in het eten van het gezelschap. Lukt het hen nog om de ultieme surfervaring te beleven?

Conclusie:
Het enthousiasme spat van het scherm af. De omgeving is fantastisch en ijskoud. De golven zijn er en de surfers laten zien wat ze kunnen. Er zit ook nog eens een verhaal in de film. De film duurt met veertig minuten precies lang genoeg. Daarnaast nog een heerlijke soundtrack. Een bijzonder goed gelukt project en een must have als je van IJsland of van surfen houdt.

Ik had erg graag het fotoboek willen zien. De foto's die in de film te zien zijn, hebben iets speciaals. Ze zijn te zien in het onderstaande filmpje. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de andere foto's in het zestig pagina's tellende fotoboek.


De soundtrack is er ook één met heerlijke muziek. Een aantal nummers zijn van IJslandse artiesten. De rest mag er ook zijn. Luister mee.
Het nummer van Ármann Ingvi die in de soundtrack was opgenomen, kon ik niet vinden. Daarom een ander nummer van hem.Recensies:
- Surfears
- Letterboxd
- Surf Europe Mag

Interessant:
- Behind the scenes
- Interview met Chris Burkard
- Surfing Iceland
- Interview Chris Burkard

2 opmerkingen:

  1. Echt prachtige beelden. Wat is het daar mooi.
    En die surfers, die zijn in een vorig leven vast en zeker Vikingen geweest die zich niet lieten afschrikken door de weersomstandigheden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen