Google Translate

maandag 2 september 2019

Flørli deel 1

De Flørli 4444 wandeling ligt net als Preikestolen en Kjerag aan het Lysefjord, Noorwegen. Flørli 4444 is een houten trap met iets meer dan 4444 treden die je naar de top van de berg brengt. De wandeling is lang niet zo populair als Preikestolen en het was even uitzoeken welke route we zouden nemen. Om bij het plaatsje Flørli te komen moet je met de veerboot. Er zijn dan twee mogelijkheden. Je kunt met de auto naar Lysebotn rijden en daar de veerboot naar Flørli nemen. Helaas moet je dan de Lysebotnvägen nemen en dit is een weg waar ik niet echt veel zin in had met al die haarspeldbochten. Het is ook mogelijk om de veerboot vanuit Lauvvik naar Flørli te nemen. Zie onderstaande afbeelding.


Na wat uitzoeken bleek dat een retourtje voor vier volwassenen met de veerboot van Kolumbus van Lysebotn naar Flørli 398 NOK kost en een kwartier duurt. Daarnaast is de Lysebotnvägen een tolweg die als het goed is 45 NOK kost, dus heen en terug 90 NOK. Een retourtje van Lauvvik naar Flørli kost 644 NOK en er is geen tolweg. De reistijd is hier zo'n 45 minuten en je vaart dan door het Lysefjord. Daarnaast is de route van waar we zaten naar Lauvvik de helft korter dan de route naar Lysebotn. De keuze via Lauvvik was snel gemaakt en de tickets via de Kolumbus website besteld. Het advies is om de tickets via de Kolumbus website te bestellen. Je krijgt dan 17% korting en je kunt gegarandeerd aan boord. Op de parkeerplaats van Lauvvik kun je de auto gratis parkeren.

De veerboot van Kolumbus vaart niet zo vaak tussen Lauvvik en Flørli. Twee keer van Lauvvik naar Flørli en twee keer van Flørli naar Lauvvik en op vrijdag drie keer. We hebben de eerste boot van 6:05 uur geboekt en voor de terugweg de boot van 15:45 uur. De vertrektijden zijn hier terug te vinden. Dit zou voldoende moeten zijn. De zuivere wandeltijd is vier uur, maar ervaring leert dat er bij ons zeker wel een paar uur extra bijkomen.

Genoeg praktische informatie. Om 4:00 uur 's morgens vertrokken naar Lauvvik en wachten op de boot. Tijdens het wachten genieten van de omgeving.
Op de boot weer genieten van de vaart door Lysefjord.
Onderweg kwamen we ook de Preikestolen tegen. Na de Preikestolen een paar dagen eerder gelopen te hebben, was het wel gaaf om de rots ook vanuit het fjord te kunnen zien.


Preikestolen.
Na ongeveer vijftig minuten kwamen we aan op Flørli.


De trap was vanaf de boot al te zien en zag er indrukwekkend uit. In het filmpje hieronder krijg je een goede indruk van de klim.
De klim kan beginnen.
Uitzicht vanaf de trap.


Onderweg is het mogelijk om te pauzeren op een platform en de laatste foto's zijn vanaf dat platform gemaakt. Het is hier nog mogelijk om de Rundloype route te volgen en vanaf dit punt terug te gaan naar beneden.

In het tweede deel van Flørli meer over de geschiedenis en het vervolg op de trappen.4 opmerkingen:

 1. Prachtig daar! Een boottocht door het fjord is alleen al de moeite waard en leuk dat je de Preikestolen ook nog van een andere kant ziet.
  Die trap lijkt me hier en daar behoorlijk steil. Je moet in ieder geval geen hoogtevrees hebben (zoals ik :-)), denk ik. Maar wel een avontuur, hoor. Zo zie je nog eens wat en dan op een andere manier dan anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De boottocht was een geweldig extraatje. De trap is op twee plaatsen inderdaad erg steil. Ik heb ergens gelezen 55 graden. Wel een ervaring die ik in ieder geval niet meer zo snel zal vergeten :-).

   Verwijderen
 2. Wat een bijzonder uitstapje Hans. Van de Preikestolen had ik al wel gehoord en beelden gezien, maar over Flørli nog niet. Indrukwekkend dat filmpje. Ik ben al benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was wel een zwaar uitstapje :-). Het filmpje laat heel goed zien hoe de trap eruit ziet. Ik ben ook benieuwd hoe het vervolg eruit gaat zien. Ben er nog niet mee bezig geweest en heb veel informatie gevonden.

   Verwijderen