Google Translate

donderdag 31 oktober 2019

De Joik: Het grote zingen - Sjosjana Esther Roozendaal

Boek details:
Auteur: Sjosjana Esther Roozendaal
Titel: De Joik: Het grote zingen
Jaartal: 2012
Bladzijden: 213
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402169218
Coverontwerp: Sjosjana Esther Roozendaal


Flaptekst:
De Joik is een fantasyroman over een oeroude verbinding tussen walvis en mens. Via een sprookjesachtige vertelling wordt de lezer geconfronteerd met de harde realiteit van de illegale walvisvangst via het leven van een Noors kind dat door toedoen van zijn vader is verbonden met een dwergvinvis door middel van een levensdraad en een kleine Japanner maakt ons bewust van de jaarlijkse slachting op dolfijnen. De lezer krijgt een genuanceerd beeld van uiteenlopende manieren van denken binnen verschillende culturen. Het klanklied van de Samen speelt een cruciale rol door een "tapijt van inkeer' voor de mensheid en alle walvissen te zingen en attendeert de lezer op de ethisch onverantwoorde explosieve harpoenpunt die bij de sinds 1986 verboden walvisjacht wordt gebruikt. Door deze prachtige, meeslepende en humorvolle fabel maakt de schrijfster ons bewust van de intelligentie van deze sociale dieren en ons eigen falende respect voor het leven. Het mythische verhaal over de draad, zon en aarde, doorweeft het boek. 

'Talent om te schrijven wordt een gave op het moment dat het gedeeld wordt met de wereld en anderen inspireert.' - Drs. Geert Vons, Algemeen directeur Sea Shepherd Nederland.

Het boek:
Ik kwam het boek bij toeval tegen. Ik had nog nooit eerder van de schrijfster gehoord. De flaptekst was voldoende om het boek te gaan lezen. Sjosjana Esther Roozendaal heeft een eigen website waar veel informatie over haar te vinden is. Het boek De Joik is oorspronkelijk in 2012 uitgebracht en in 2017 weer opnieuw uitgegeven. De nieuwe uitgave heb ik gelezen. Het boek begint met:

"Voor jullie, walvissen die zijn omgekomen. Ook al kunnen jullie niet naar de wereld terugkeren, toch zullen wij de herinnering aan jullie in ons hart blijven koesteren."

Tekst op één van de gedenkstenen die uitkijken over de zee in de Koganji Tempel in de provincie Yamaguchi, Japan.

Kapitein Paul Watson (Sea Shepherd): 'Ik meet intelligentie aan het vermogen om in harmonie te leven met de omgeving. Volgens dit criterium zijn walvissen veel intelligenter dan wij.'

Het voorwoord is van Drs Geert Vons, General Director Sea Shepherd Netherlands.

Het verhaal begint dan met een proloog over de Spoel. Het is 31 december 1899 en gaat over de drieëndertigjarige Nils-Atli Logje. Zijn vader wilde modern zijn, assimileren. Hij wilde niet langer als een echte Sámi leven in het altijd terugkerende ritme van de rendiertrek. Zijn vader gaat op vinvissen jagen. Nils-Atli vind om die reden zijn vader een moordenaar. Nils-Atli was voor die tijd een vreemde gast met zo’n mening. Daarna gaat het over de dertienjarige Mikkel-Aslak. Het is dan 3 januari 1947. Nils-Atli was de grootvader van Mikkel-Aslak en hij leerde de joik en het weven van zijn grootvader.

In het heden bevalt Kirsten van Hjalmar. Vidkun is de vader van Hjalmar. Op hetzelfde moment bevalt de dwergvinvis Nanna van een kalf die ze Olaf noemt. De vader Aeger helpt Nanna met de bevalling wat zeer uitzonderlijk is voor de dwergvinvis.

Later blijkt dat Vidkun Sturlasson een harpoenier is en de vijand en grote doder van de vinvissen. Door het lot zijn Hjalmar en Olaf aan elkaar verbonden. Zo kan Hjalmar op latere leeftijd communiceren met de dwergvinvissen. Gro-Marit Eira is de tante van Hjalmar en zorgt voor Hjalmar. Gro is half Samisch. Haar moeder was Noors. Daarnaast hebben Vidkun en Kirsten een tweede huis in Snåsa. De omgeving rond Snåsa was het centrum van de Samicultuur. Daar komt Hjalmar professor Tanaka Minamoto en Lady Charlotte Eddington tegen, die een grote impact hebben op het leven van Hjalmar

Naast het verhaal in het heden, die Inslag wordt genoemd, is er een subverhaal die over Kai en Bel gaan. Dit verhaal wordt Schering genoemd. Kai en Bel waren tweelingen. Kai gaat leven op het land en Bel in de zee. Kai ontsnapte in een ark. Dit komt allemaal bekend voor als je de christelijke bijbel kent. Kain, Abel en de ark van Noach. In De Joik is het Schering verhaal de oorsprong van het leven. De walvis speelt hier een prominente rol in. De vraag is hoe de walvis in het hedendaagse plaatje past. Het hedendaagse plaatje waarin het de mensheid is gelukt om het leven van de walvis bijna te vernietigen. Lukt het om dit te voorkomen?

Conclusie:
Een geweldig verhaal over de oorsprong van het leven en welke invloed de mens heeft op de natuur en in dit verhaal specifiek de dolfijnen en de walvissen. Japan, Sami en Inuit, ze hebben allemaal te maken met het verhaal. Alles klopt en elk draadje wordt goed afgehandeld. Ik was verrast over de goede kwaliteit van de schrijfstijl. Het was een genot om te lezen. Het verhaal laat een diepe indruk achter.

Wetenswaardigheden:
  • Vader en zoon vinvis waren bezig een net van luchtbellen te vormen om in een perfecte cirkel van zuurstof kleine visjes en krill bijeen en naar boven naar het wateroppervlak te drijven.
  • Inuit. Chukchi-volk uit Noordwest-Siberië.
  • De betekenis van het Sjintô.
  • Mikkel-Aslak: Gelukkig heeft die ouwe zot (Nils-Atli Logje) niet hoeven meemaken dat zijn zo gekoesterde manier van leven nu als een toneelstukje wordt opgevoerd voor de toeristen.
  • Seppuku.
  • Rosswell. Juli 1947. UFO crash.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten