Google Translate

donderdag 17 oktober 2019

Gloppedalsura

Gloppedalsura is een grote steile helling met rotsblokken en puin in Gloppedalen, Rogaland, in de Gjesdal en Bjerkreim gemeenten. Het is een van de grootste steile hellingen in Scandinavië en Noord-Europa. Het landschap onderging grote veranderingen meer dan 10.000 jaar geleden toen de gletsjers smolten van Gloppedalen. Bevriezings- en ontdooiprocessen zorgden plotseling voor een enorme hoeveelheid rotsen en keien die langs de zuidelijke helling van de berg naar beneden gleden en een 100 meter dik puin vormden.

Oorlogsactiviteiten in Gloppedalsura in april 1940
Gloppedalsura was de plaats van zware gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee Duitse compagnies vielen Gloppedalen aan vanuit Veen op 22 april. Het puin, met zijn keien en doorgangen. diende als een bolwerk voor de Noorse troepen. Het bood ook een goede dekking tijdens luchtaanvallen. De Noorse soldaten sliepen in de nacht voor 22 april in de ijskou. Ze hadden eerder de weg opgeblazen bij Vinjevatnet op verschillende plaatsen en een bres geslagen over het bevroren meer. Duitse vliegtuigen vlogen regelmatig missies over het puin. Aan de vooravond van 22 april lanceerden de Duitsers een grote aanval, maar ze kwamen niet dichterbij dan 25 meter van de Noorse posities. De bevoorrading van de Noren werd verstoord door de luchtaanvallen. Die nacht daalden de Duitse troepen in stilte de berghelling van Dirdal af, verrasten de Noorse troepen en verwondden majoor Fredrik Brandt. De majoor en zijn hele macht in Dirdal capituleerde. Kolonel Gunnar Spørck besefte toen de nutteloosheid om de campagne tegen de Duitsers in Gloppedalsura voort te zetten. De Noren verloren een man. De Duitsers verloren tussen 12 en 44 soldaten. (Bron: Dreamlike Norway).

We zijn een aantal keren door het dal gereden en toen we op weg waren naar Preikestolen gestopt op de parkeerplaats en wat foto's gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten