Google Translate

zondag 6 oktober 2019

Koude angst - Mads Peder Nordbo

Boek details:
Auteur: Mads Peder Nordbo
Titel: Koude angst
Originele titel: Kold angst
Vertaling: Renske Wiltink
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 378
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026345029Samenvatting:
Tupaarnaq is teruggekeerd naar Nuuk om haar enige vriend, Matthew Cave, te helpen zijn halfzus Arnaq te vinden, die tijdens een weekendtrip naar het verlaten stadje Færingehavn is verdwenen. Wanneer Arnaqs moeder een telefoontje krijgt van een doodsbange Arnaq is het voor iedereen duidelijk dat er een vreselijke misdrijf dreigt plaats te vinden. Matthews vader, Tom, was in zijn jonge jaren op de militaire basis Thule betrokken bij een geheim experiment met dodelijke afloop en werd verdacht van een dubbele moord. De verdwijning van Arnaq blijkt samen te hangen met de oude Thule-zaak. Aan Matthew en Tupaarnaq de taak om Arnaq te redden, zonder nieuwe slachtoffers te maken.

Het boek:
Koude angst is de opvolger van het boek Meisje zonder huid, het debuut van de Deen Mads Peder Nordbo. Het eerste deel heb ik niet gelezen. Koude angst mocht ik lezen voor de Thrillzone leesclub. Het verhaal begint op 14 oktober 2014 en eindigt op 6 november 2014. Het verhaal is onderverdeeld in een aantal delen die weer onderverdeeld zijn in hoofdstukken. Er zijn vijftien delen die allemaal een titel hebben in het Nederlands en in een andere taal. Welke taal dit is weet ik niet. Wel gezocht op internet maar kwam er niet achter. Hieronder de titels van de delen:

- De jager. Malersuisoq
- Het experiment. Misilut.
- De schaduwen van de tijd. Tarrat Toqqortat
- De gemaskerde danser. Uaajeertartoq
- Het gezicht van de duivel. Ajortup kiinnaa
- Tupilak
- De ondergrondsen. Nunap iluani inuusut.
- Gevangene van de demonen. Ajortunit tigusaq
- Færingehavn. Kangerluarsoruseq.
- Vlucht. Qimaaneq
- De man uit Thule. Avanersuarmiu
- Tupaarnaq
- Het zwembad des doods. Toqusut Naluttarfiat
- De jongen en de dood. Angut inuusuttoq toqulu
- Het einde van de wereld. Illoqarfik avinngarusimanerpaaq

Het verhaal begint direct met Tupaarnaq in Tasiilaq, Oost-Groenland, haar geboorteplaats. Je merkt dat Tupaarnaq een verleden heeft. Ze is mysterieus en wacht als een jager op haar prooi. Er volgt dan een flashback uit het verleden en wel naar 13 februari 1990 op Thule Air Base, Noord-Groenland. Vijf mannen, sergeant Tom Cave en zijn drie vrienden Briggs, Bradley en Reese. De vijfde persoon is Sakkak, een jonge Groenlander uit het plaatsje Moriusaq. Najârak is de 22-jarige vriendin van walvisvaarder Sakkak. Ze komt uit Savissivik. Ze zijn drie jaar bij elkaar en ze hebben een zoon, Nukannguaq. Tom heeft ook een zoon van drie jaar, Matthew. Matthew woont bij zijn moeder, Annelise, in Tommerup, Denemarken. Men is bezig met het Tupilak experiment om met behulp van pillen de kouderesistentie te verhogen.

Ondertussen in het heden gaat het over Matthew, de zoon van Tom. Er wordt in het kort geprobeerd te vertellen wat er allemaal is gebeurd met Matthew, Ulrik, Tupaarnaq etc. Tupaarnaq heeft twaalf jaar gezeten voor de moord op haar moeder en haar zusjes. Ulrik legde alle schuld bij zijn zus Tupaarnaq en Matthew heeft Ulrik uit zelfverdediging vermoord. Tine, de vrouw van Matthew, heeft een dodelijk ongeluk gehad en hierbij is ook hun ongeboren Emily overleden. Matthew werkt als journalist voor de krant Sermitsiaq en onderzoekt drie bloedige zelfmoorden in Ittoqqortoormiit, een dorp in verval. De vierde, Nukannguaq, heeft het overleefd. Volgens Nukannguaq hadden ze een zak zelfgemaakte pillen gevonden en geslikt. Daardoor werden ze gek. Matthew gaat de zaak onderzoeken.


Dan is er ook nog Else, de moeder van Matthews halfzusje Arnaq. Ze wonen in de wijk Radiofjeldet. De vader van Else is Tom Cave. Matthew heeft zijn vader na Thule niet meer gezien en weet weinig van zijn bestaan totdat Matthew van Briggs hoort dat zijn vader in Thule twee collega’s heeft vermoord en toen zelfmoord heeft gepleegd. Dat is de versie die Briggs toen te horen heeft gekregen. Matthew heeft onlangs een kaart van zijn vader gekregen en vertelt dit aan Briggs. Wat er werkelijk is gebeurd wordt verteld via flashbacks uit het verleden waarin Kjeld Abelsen een grote rol speelt. Kjeld Abelsen heeft Tupaarnaq als kind verkracht. Tevens heeft Abelsen de moeder van Tupaarnaq verkracht en het is zijn schuld dat haar vader is doorgeslagen en de zusjes heeft vermoord. De missie van Tupaarnaq is dat Abelsen dood moet. Daarnaast was Abelsen in 1990 staatssecretaris en ook betrokken bij het Tupilaq experiment. Het onderzoek van Matthew breidt zich uit om naast de gebeurtenis in Ittoqqortoormiit ook zijn vader op te zoeken en later ook nog eens zijn halfzusje Arnaq, die plotseling is verdwenen, op te sporen.

Conclusie:
Veel verhaallijnen die door het heden en verleden lopen. Een moeilijk begin van het verhaal omdat je eigenlijk het eerste deel moet lezen voordat je met dit deel begint. Na het moeizame begin zat ik goed in het verhaal en werd het spannend en luguber. Vooral Bárdur Hjaltalín en Kjeld Abelsen zijn lugubere mensen. Groenland wordt goed en realistisch beschreven door Mads Peder Nordbo. Misbruik, verkrachting, drugs, politieke en militaire belangen. Dat de politieke en militaire belangen groot zijn is in het verleden al gebleken getuige Camp Century, de stad onder het ijs.


Mads Peder Nordbo heeft een zeer goed verhaal afgeleverd waarin een aantal verhaallijnen subliem in elkaar gevlochten worden. Het eerste deel ga ik zeker nog een keer lezen om duidelijk te hebben wat er nu precies gebeurd is met onder andere de mysterieuze Tupaarnaq. 

Wetenswaardigheden:
  • Hoog zelfmoordcijfer in Groenland doordat jonge vrouwen en mannen kapot zijn gemaakt.
  • Færingehavn.
  • Het meisje Najak komt in het boek voor. Ze zat ook in het eerste deel.
  • Qeqertarsuatsiaat / Fiskenæsset.
  • Bierflesje van het merk Föroya Bjór.
  • Basis Mestersvig.
  • Kangerlussuaq.
  • Met lichtmetalen slee en parachute moet Tom de ijskap oversteken om van West naar Oost Groenland te komen. Dit doet mij denken aan het boek Het Thule incident van Frank van Zwol. In dat boek ging men ook op exact dezelfde manier de ijskap over.
  • Zeer actuele tekst uit het boek: Groenland wordt nooit van zichzelf. Dit enorme eiland in het Noordpoolgebied is of wel Deens, ofwel Amerikaans. En de Verenigde Staten zullen liever willen dat Groenland Deens blijft, want het wordt politiek een enorm gedoe als Amerika om veiligheidsredenen een losgerukt Groenland moet annexeren.
Recensies:
- Hebban Spot
- Thrillzone
- Alles over boeken en schrijvers
- Hanneke Tinor-Centi
- Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten