Google Translate

zaterdag 12 oktober 2019

Oskar Bergman

Gisteren lag in de brievenbus een verrassing, namelijk een kaartje met het werk Källtorp van Oskar Bergman.Ik had nog niet eerder van de naam Oskar Bergman gehoord, dus op onderzoek :-). Hij is geboren op 18 oktober 1879 in Stockholm en stierf op 20 juli 1963 in Saltsjöbaden. Hij was een Zweedse schilder en graficus. Zijn werken zijn realistische en gedetailleerde afbeeldingen van het midden-Zweedse landschap. En laat dat nu net ook onze favorieten zijn. Als we in Zweden zijn dan zoeken we op lopissen altijd naar zulke schilderijen. In de loop van de jaren een aantal van dit soort schilderijen gevonden.

Bergman woonde lange tijd naast de boerderij van Neglinge in Saltsjöbaden en ligt begraven op de dorpsbegraafplaats op Skogsö. Een boek van Martin Strömberg getiteld Oskar Bergman werd gepubliceerd door Bonniers in 1975. Volgens deze blogpost was hij tijdens zijn leven niet bekend, maar later wel bij de veilinghuizen zoals Bukowskis, MutualArt en Artnet. Op de veilingsites zijn een aantal van zijn werken te zien. Helaas kon ik Källtorp niet vinden op internet, wel Björkar på våre die er wat op lijkt. De kaart heeft een mooi plekje gekregen. Degene die de kaart gestuurd heeft: heel erg bedankt !

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke kaart ;-) Ook ik had nog nooit van Oskar Bergman gehoord. Hij heeft mooie schilderijen gemaakt. Het zou leuk zijn als jullie toevallig een keer een exemplaar bij een loppis tegenkomen, maar die kans is helaas niet zo groot, denk ik. Al weet je natuurlijk nooit...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik de prijzen zo bekijk op de veilingsites denk ik ook dat ze niet bij een loppis te vinden zijn :-).

      Verwijderen