Google Translate

donderdag 3 oktober 2019

Månafossen

Månafossen is een waterval in de gemeente Gjesdal in de provincie Rogaland, Noorwegen. De 92 meter hoge waterval bevindt zich langs de rivier Månaåna, ongeveer 6 kilometer ten oosten van het einde van de Frafjorden waar het dorp Frafjord ligt.

De wandeling begint bij de ruime parkeerplaats. Het parkeertarief is 40 NOK. Helaas is het niet mogelijk om met creditcard te betalen. Het is mogelijk om via de mobiel te betalen of contant. Vanaf de parkeerplaats kom je via een aangelegd wandelpad naar het begin van een klimpad. Deze is voorzien van kettingen en trappen op de steilste stukken. Het is in totaal een halve kilometer totdat je bij de waterval bent.Tip is om de wandeling hier niet te beëindigen. Een kilometer verderop ligt namelijk de gerestaureerde bergboerderij van Mån. Tot 1915 woonden hier mensen aan het beginpunt van Fidjadalen. Het is mogelijk om te overnachten in Friluftsgarden Mån, maar dit moet echter vooraf gereserveerd worden.


Onderweg naar Mån kun je de waterval nog een keer goed zien.


Na de klim kun je de bergboerderij in de verte al zien. Op deze plek, met een geweldig uitzicht over Fidjadalen, hebben we wat gegeten en gedronken.


Het pand in Mån (ongeveer: 8.000 hectare) is eigendom van Jæren friluftsråd. Het hoofdgebouw van de boerderij is volledig gerestaureerd en er is een nieuw gebouw gebouwd bovenop de oude schuurfundamenten. In deze nieuwbouw zijn er bedden voor 31 personen. Van begin april tot half oktober is het mogelijk om te overnachten. Prijs per nacht in het weekend is 650 NOK en doordeweeks 550 NOK. Het is duidelijk te zien dat de boerderij gerestaureerd is.


Een mooie plek waar je even kunt uitrusten aan het water.
Het is mogelijk om nog verder te gaan naar Månavatnet, maar dat hebben we niet gedaan en zijn dezelfde weg weer terug gegaan. Meer informatie over Månavatnet is te vinden op de websites van Piet Smulders en Ut.no.

Aangelegd wandelpad.


In totaal hebben we er ruim vier uur over gedaan. Meer informatie over Månafossen is te vinden op:

4 opmerkingen: