Google Translate

zondag 20 oktober 2019

Skammerens datter

Filmdetails:
Titel: Skammerens datter
Regisseur: Kenneth Kainz
Verhaal: Anders Thomas Jensen, Lene Kaaberbøl (boek)
Jaar: 2015
Acteurs: Roland Møller, Søren Malling, Jakob Oftebro
Duur: 96 minuten
IMDB cijfer: 6,0Samenvatting:
Dina heeft ongewild het bovennatuurlijke vermogen van haar moeder geërfd. Ze kunnen recht in de ziel van anderen kijken, waardoor ze zich schamen voor zichzelf. Als de enige erfgenaam van de troon ten onrechte wordt beschuldigd van de gruwelijke moord op zijn familie, wordt Dina's moeder onder valse voorwendselen naar Dunark gelokt om hem te laten bekennen. Wanneer ze weigert haar gaven te gebruiken voor de verkeerde doeleinden wordt ze gevangen genomen. Het is nu aan Dina om de waarheid achter de moorden te achterhalen.

De film:
Skammerens datter is een Deense film gebaseerd op een jeugdboek van schrijfster Lene Kaaberbøl. Een verrassing voor mij want ik wist niet dat Lene Kaaberbøl jeugdboeken schreef. Ik dacht dat ze alleen thrillers schreef. Helaas heb ik tot nu toe nog geen enkel boek van haar gelezen. Skammerens datter is gebaseerd op haar gelijknamige boek uit 2000. Het boek is in 2002 vertaald als De dochter van de waarzienster en in 2007 nogmaals verschenen met de titel De gave van Dina. Daarna zijn er nog drie delen verschenen.

Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen en gaat over Dina, een dochter van een zieneres. Dina heeft de gave van haar moeder geërfd en is daar niet blij mee omdat niemand haar meer aankijkt. Zodra mensen Dina aankijken schamen ze zich voor zichzelf. De titel Skammerens datter geeft dat duidelijk aan. Het verhaal begint direct met een moord op de familie die de baas is in Dunark. De enige erfgenaam Nicodemus wordt beschuldigd van de moorden. De moeder van Dina moet uitzoeken of Nicodemus daadwerkelijk de moorden heeft gepleegd. Dit lijkt niet te lukken en Dina wordt gehaald om uitsluitsel te geven of Nicodemus de moordenaar is. Of dit gaat lukken is de vraag in deze film met tovenarij en draken.

Conclusie:
Een erg leuke jeugdfilm die het ook bij volwassenen goed doet. Ik heb in ieder geval genoten van het verhaal. Het is zelfs spannend en moorden worden niet geschuwd. De natuur is goed voor elkaar in het middeleeuws verhaal. De film is opgenomen in Denemarken, IJsland en Tsjechië. De moeder van Dina wordt gespeeld door Maria Bonnevie. Ze speelde de rol van Dina in de film I am Dina. Toeval?

Er spelen naast Maria Bonnevie nog meer bekende Scandinavische acteurs mee. Samen maken ze er een mooie film van. De film was blijkbaar succesvol want deel twee, Slangens gave, is in 2019 uitgekomen.


Recensies:
- Moviemeter
- Cinemagazine
- Nordic Fantasy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten