Google Translate

zondag 19 april 2015

Jarŋŋa

Deze blogpost over Jarŋŋa heb ik eerder gepost op 12 november 2013. Na die blogpost is er wat meer informatie beschikbaar over Jarŋŋa.

In het boek Lieber in Schweden van Hiltrud Baier (ook bekend als Klara Nordin) is een interview met Mandy Senger opgenomen. Een gedeelte van dat interview heb ik hieronder opgenomen.


Jarŋŋa heeft ondertussen een eigen Facebook pagina. Het laatste bericht van 3 februari 2015 afkomstig van hun Facebook pagina heb ik hieronder opgenomen.


Working with different things...new jojks, music, lyrics, film music...=)
Posted by Jarnna - the band on dinsdag 3 februari 2015
Als laatste is hun CD ook verkrijgbaar via de Duitse webshop van Toni Geiling. De verzendkosten zijn twee Euro voor Europa. Ik heb de CD via de webshop gehaald. De muziek van Jarŋŋa beluister ik bijna elke dag en ik hoop dat de volgende CD dan gauw uitgebracht wordt. Hieronder de blogpost zoals deze gepubliceerd is op 13 november 2013.

-------------------------------------------------------------

Deze keer een blogpost over muziek en dan wel de muziek van Jarŋŋa. Jarŋŋa komt uit Zweeds Lapland omgeving Jokkmokk.

Jarŋŋa (foto van Carl Johan Utsi)
Jarŋŋa is een project van tekstschrijver Mandy Senger en joikster Katarina Rimpi. Katarina is de lead zangeres. Mandy schrijft de teksten en is de producer. Het project is gestart in 2008. Ze werken met verschillende muzikanten en met verschillende instrumenten. Jarŋŋa haalt de inspiratie uit de Arctische natuur met zijn landschap, sneeuw en het noorderlicht. De teksten zijn Samisch. Het is de taal die wordt gesproken in de omgeving van de Lule älv, ook wel Lule Samisch genoemd. Deze taal wordt bedreigd met uitsterven. De taal wordt enkel nog gesproken door een klein aantal mensen. Jarŋŋa is een benaming in Sami taal voor de diepste en breedste deel van een meer of rivier.

Brita-Stina Sjaggo, Katarina Rimpi en Mandy Senger (foto Lena Kuoljok Lind)
Mendy Senger (geboren in Duitsland op 23 maart 1977) verhuisde in 2002 naar Zweeds Lapland. Katarina Rimpi (geboren in Jokkmokk op 26 april 1978) groeide op in Ålloluokta en woont tegenwoordig in Jokkmokk.

Mandy Senger
Katarina Rimpi

De bovenstaande informatie had ik al eerder opgezocht en veel informatie van hun website http://jarnna.com gehaald. Ik wilde de afgelopen dagen de blogpost afmaken, maar nu blijkt dat de website van Jarŋŋa niet meer bestaat. Heel vreemd. Bestaat Jarŋŋa nu ook niet meer? Geprobeerd de website via de Wayback Machine te bekijken. Het resultaat was niet echt geweldig. Ik herken de foto wel, maar er was geen tekst aanwezig. De pagina was van 4 juni 2013. Een Whois uitgevoerd op de jarnna.com website en het resultaat is hier te bekijken. De website is voor het laatst geüpdatet op 26 augustus 2013. Expiratiedatum is 11 september 2014. De website is blijkbaar nog wel in hun bezit. Erg jammer, de site zag er goed uit en er stonden een aantal nummers van hun op.

Katarina en Mandy (foto van Carl Johan Utsi)
Toch maar weer opnieuw zoek gegaan naar informatie over Jarŋŋa en er is nog een derde zangeres en wel Brita-Stina Maria Sjaggo, geboren 25 september 1982. Ze is een Zweeds-Sami zangeres en was voorzitter van Sáminuorra van 2004 t/m 2006. Ze woont in het dorp Seidegava in de gemeente Arjeplog en is met een aantal nummers te horen op de CD Jukkaslatar. Via Spotify zijn de 8 nummers te horen.

Brita-Stina Maria Sjaggo
In 2011 heeft Jarŋŋa de CD Jarŋŋa uitgebracht. Andreas Uhlmann speelde trombone op de CD (dit is te zien op de discografie pagina van Andreas). Op de MySpace pagina van Jarŋŋa zijn de onderstaande nummers te horen:
Andreas Uhlmann

 • Dållårátte
 • Merraniejdda
 • Jiega
 • Äno Jiedna
 • Ájges Ájggáj
 • Gahtjav - I am falling
 • Julevädno
 • Iellem le
De CD Jarŋŋa
De zoektocht bracht me tevens bij de MySpace pagina van Mandy Senger en hier staan 9 nummers van haar op. Het nummer Guovsagisá is ook op Vimeo te beluisteren en te bekijken. Ik kan helaas deze video niet opnemen in de blogpost. De video is hier te bekijken. De muziek wordt ondersteund met Noorderlicht beelden en dit 10 minuten lang. Helemaal geweldig. Hetzelfde nummer op de MySpace pagina duurt 15 minuten. De onderstaande nummers zijn te beluisteren op de MySpace pagina van Mandy:

 • Guavsagisá
 • Njäjgas váren
 • Iellem le
 • Merraniejdda
 • Jiega
 • Dållårátte
 • Ájges Ájggáj
 • Adams Calendar
 • Deswitch
Nog verder geprobeerd om nog wat meer informatie over Jarŋŋa gezocht en dan via Facebook. Ik kon Britt Stina Sjaggo en Katarina Rimpi vinden, maar ze vertoonden weinig teken van leven. Ik zag wel dat Michiel van Nimwegen vriend was van Katarina Rimpi. Michiel ken ik weer van de blogpost Women of the Polar circle. Van Michiel het e-mailadres van Mandy gekregen en ja, we hebben contact :-).

Foto van Michiel van Nimwegen
Volgens Mandy klopt het dat de website www.jarnna.com eruit ligt. Ze gaan een nieuwe website maken en daardoor ligt de oude eruit. Wanneer de nieuwe website online komt, is niet bekend. Wel komt er zo snel mogelijk een Facebook site van Jarŋŋa. 

In 2008 deden ze mee met de Sami Grand Prix in Kautokeino en werden derde met het nummer Julevädno. Elin Kåven werd toen eerste. In 2011 werden ze genomineerd voor de Europese volksmuziek prijs "Eiserner Eversteiner". In 2012 zijn ze tweede geworden bij de Sapmi Awards in de categorie muziek.

Bij de zoektocht naar informatie kwam ik op de website van Tor Lundberg (Tor werkt vaak samen met Jarŋŋa) deze blogpost tegen van Mandy en Elina Israelsson. Ik heb Mandy daarover wat meer informatie gevraagd.

Elina en Mandy
Mandy is tekstschrijfster / producer en werkt samen met Elina. Dit project heeft niets met Jarnna te maken. Elina was een van de eerste waar Mandy mee samen heeft gewerkt. Het was tijdens het project Buoremus ájjgge. Volgens de website is “Buoremus ájgge” (De beste tijd van het jaar) een CD voor kinderen in de Sami taal die wordt gesproken in het gebied rond de rivier Luleå. De Sami zijn een minderheid in Zweden en zoals eerder gezegd dreigt de taal uit te sterven. Sara Aira Fjällström is een lerares in Sami taal en enthousiast om de taal te behouden. In juni 2005 woonde Mandy een Sami taalcursus bij waar Sara de lerares was. Beiden werden geïnspireerd en het idee werd geboren om nieuwe liedjes voor kinderen te schrijven en hiervan een CD te produceren. Op 18 juni 2007 vond de release van de CD Buoremus ájgge plaats en werd gevierd met een concert in het museum Ajtte te Jokkmokk.

Sara Aira Fjällström
Sara Aira Fjällström heeft tevens een boek uitgebracht, namelijk Sanna - sameflickan från Jokkmokk.

Sanna - sameflickan från Jokkmokk
Meer informatie over Sara is te lezen op de Studera.nu website en de Samernas utbildningscentrum website. Over Sami educatie is meer te lezen op de Samesskolstyrelsen website.

Nu weer terug naar het Buoremus ájgge project. Tijdens dit project kwam Mandy in aanraking met Elina en ook met Katarina Rimpi. Sofia Jannok deed ook nog mee zoals te zien is op de onderstaande foto's, afkomstig van het fotoalbum van de Buoremus ájgge website. Het vervolg met Katarina heeft geresulteerd in het project Jarŋŋa.
Sofia Jannok, Katarina Rimpi en Elina Israelsson
Elina was toen 19 jaar oud en heeft een zang en performance opleiding gevolgd in Stockholm en Göteborg. Toen ze hiermee klaar was en terugkeerde naar Lapland is Mandy met haar gaan samenwerken. De muziek van Elina is volgens Mandy meer pop soul. Hieronder is de inzending van Elina en Mandy te horen op de Sami Grand Prix 2013. Ze behaalden een tweede plaats.


Aankomende wintermarkt in Jokkmokk treedt Jarŋŋa weer op met Elina als gastartiest. Dit is wel makkelijk omdat de muzikanten van Jarŋŋa en het project Elina in principe dezelfde zijn.

Interessant is dat Mandy op dit moment aan een dubbel album werkt met sfeervolle vrij rustige muziek met een mix van akoestische en electronnische muziek. Elina, Katarina, Brita-Stina en Mandy zijn de zangeressen en er is geen lead zangeres. Volgens Mandy klinkt het erg mooi omdat ze allemaal een verschillende zang hebben. Ik ben erg benieuwd. Ik heb een aantal Youtube video's van Jarŋŋa opgenomen. De eerste vond ik zelf erg mooi. De muziek begint op 3 minuut 30. Katarina zingt een gedeelte in het Engels. Met weinig middelen in een soort kraampje zulke muziek maken. Geweldig.

Jarŋŋa - Gammlia Folkmusik - och Visfest 2011

Jarŋŋa - Äno Jiedna

De derde video geeft in bijna 9 minuten goed weer welke muziek Jarŋŋa maakt.

Compilatie concert Jarŋŋa wintermarkt Jokkmokk 2009

Verder kwam ik de onderstaande informatie over Jarŋŋa nog tegen:
Leuk om te vermelden is dat het nummer Äno jiedna als achtergrondmuziek is opgenomen op het ontzettend informatieve Saamiblog. Via de Facebook pagina van Elin Kåven erachter gekomen dat Anja Tiller het Saamiblog beheert.

12 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke muziek is het toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer dan onder de indruk van deze blogpost! Wat een tijd gaat hier inzitten om het allemaal op en uit te zoeken, dankjewel!
  Groet Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Van het een kom je in het ander. Erg leuk om het uit te zoeken. Ik denk dat er in totaal zo'n 10 uur tijd in heeft gezeten.

   Verwijderen
 3. Wat een informatieve blogpost weer. En prachtige muziek. Ik zag Jarŋŋa op Márkomeannu 2010 en ze maakten indruk op mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik interviewde ze ook kort. http://www.dagreis.nl/2010/08/01/markomeannu-riviergeruis-in-de-velden/ Leuk om te lezen hoe het met ze verder is gegaan, plus veel achtergrondinfo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat interview had ik nog niet gelezen. Erg leuk om te lezen wie ze als voorbeelden hebben.

   Verwijderen
  2. Ik heb je link naar het interview opgenomen in de blogpost.

   Verwijderen
 5. Hoi,
  Ja, zalige muziek he?
  Vraagje, staan er in de CD-hoes ook teksten?
  Grtjs, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne,
   Jazeker. In het Samisch en in het Engels.

   Verwijderen
  2. Hey,
   Bedankt voor je antwoord!
   Dan ga ik asap de cd kopen :)
   In Duitsland dacht ik he?
   Bedankt Hans!

   Verwijderen
  3. Graag gedaan. Gehaald bij http://www.tonigeiling.de/cd-shop. Ik zie net dat de CD er nog bij staat. Het wordt trouwens tijd voor nieuw werk van Jarŋŋa :-).

   Verwijderen