Google Translate

zondag 17 mei 2020

Stavanger deel 3

In het derde en laatste deel over Stavanger nog een paar plekken waar we geweest zijn. We zijn er niet heel lang geweest en zijn na gamle Stavanger een beetje gaan lopen door de stad. 

Phileas Fogg

Valbergtårnet

De Valbergtoren is een voormalige brandtoren op de heuvel Valberget. De toren is gebouwd in de jaren 1850 - 1853 als uitkijktoren voor de stadswachters en is 26,66 meter hoog. De nieuwe toren verving een bijna tweehonderd jaar oude vervallen houten toren. Vanaf de Valbergtoren hadden de wachters een goed overzicht over de stad. Van daaruit konden ze branden detecteren en de bewoners waarschuwen met een bel en kanonvuur. De laatste bewaker was Tobias Sandstøl. Hij was 18 jaar wachtwachter tot het jaar 1922. Tegenwoordig herbergt de toren een museum op de begane grond. Het is ook mogelijk om de stad vanaf de top van de toren te zien. Een van de belangrijkste architecten van die tijd, Christian Grosch, ontwierp de toren.

Vanaf de heuvel heb je al een mooi uitzicht over de stad. We hebben de toren zelf niet bezocht, maar ik neem aan dat je bovenin de toren een geweldig uitzicht hebt.


Valbergtårnet

Valbergtårnet


ValbergtårnetIk kon geen informatie vinden over het standbeeld hierboven, Over het standbeeld van de jongen op de pony ook niet veel, maar op de website van Stavanger Daily Photo blijkt dat het beeld een gift uit 1976 is van de Hetland Sparebank. De maker van het beeld is Ottar Espeland.

   
Het standbeeld van Alexander Kielland werd op 6 mei 1928 onthuld. Het beeld is gemaakt door Magnus Vigrestad. Alexander Kielland was een Noorse schrijver die met Henrik Ibsen, Jonas Lie en Bjørnstjerne Bjørnson wordt gerekend tot de "Grote Vier" van de Noorse literatuur van de 19e eeuw. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van hem gehoord heb. Het blijkt dat er ook een olieplatform naar hem genoemd is die op 27 maart 1980 kapseisde. 123 van de 212 mensen overleden tijdens deze ramp. Een documentaire over de ramp heb ik hieronder opgenomen.


Sjøfartsmonumentet.

Het Sjøfartsmonumentet beeld is in 1968 gemaakt door Arnold Haukeland. Het beeld is gemaakt met zeven onderdelen van verschillende schepen en het is ook een symbool om degenen te herinneren die hun leven op zee hebben verloren.


We hebben nog lang niet alles van Stavanger gezien. Toen wij er waren was het erg rustig. Nog wel iets opvallend meegemaakt. Op het plein waar het beeld van Haukeland staat, is een Burger King aanwezig met een terras. Een advies is om geen broodje hamburger te eten op het terras. Dat deed iemand wel en op het moment dat hij een hap wou nemen graaide een redelijk groot uitgevallen meeuw het complete broodje tijdens een duikvlucht uit de handen van de beste man. Dat was best wel spectaculair om te zien.

5 opmerkingen: