Google Translate

zondag 24 mei 2020

Vittra - Wither - Cabin of the Dead

Filmdetails:
Titel: Vittra - Wither - Cabin of the Dead
Jaar: 2012
Verhaal: Sonny Laguna, Tommy Wiklund, David Liljeblad
Regisseurs: Sonny Laguna, Tommy Wiklund
Acteurs: Patrik Berg-Almkvisth, Lisa Henni, Patrick Saxe
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 5,0



Samenvatting:
Ida en Albin vormen een gelukkig koppel. Ze zijn op reis naar een chalet in de Zweedse bossen, om daar de vakantie door te brengen met hun vrienden. Onder de vloer van de vakantiebestemming wacht hen echter een kwaadaardige verrassing. Het gevaar blijkt te maken te hebben met het duistere verleden van het land.

De film:
Na het bekijken van de serie Fallet met Lisa Henni in de hoofdrol kwam ik deze film uit 2012 tegen waarin ze ook de hoofdrol speelde. Een Zweedse horrorfilm met een klein budget. De titel van de film, Vittra, is een wezen uit de Zweedse folklore waarvan wordt aangenomen dat het ondergronds leeft. Het geloof in Vittror dateert van vóór de introductie van het christendom in Scandinavië. Het woord Vittra is afgeleid van het Noorse woord "Vættr", dat ook wordt gebruikt als een overkoepelende term voor wezens die lijken op de Vittra. In de openingstitels zijn tekeningen te zien van Vittror. Vlak voor de openingstitels is een man te zien die zoekt naar Lisa. Het is direct al duidelijk dat het een horrorfilm is. De man Gunnar heeft trouwens een bekende kop. Vervolgens een vijfentwintig minuten durend intro voordat de daadwerkelijke horror en het bloedfestijn begint in het afgelegen huisje in het Zweedse bos. 

Conclusie:
Voor een horrorfilm is Vittra best wel geslaagd. Ontzettend veel bloed en genoeg gore. De film wordt gezien als de Zweedse Evil Dead. Bij vlagen moest ik inderdaad aan de Evil Dead film denken. De reden van de ellende is wel bij beide films anders. Bij The Evil Dead was dit het boek Necronomicon Ex-Mortis en bij Vittra is dit het gelijknamige Scandinavisch folkore wezen. Hieronder zijn de vittror standbeelden in Åsele te zien. Ze lijken niet op de wezens in de film. 

Vittror standbeelden te Åsele.

Het beeld en de effecten van de film zijn goed. Het geluid zakt op sommige momenten weg. Het verhaal is leuk bedacht. De hut in het bos is typisch Zweeds. De acteurs doen het vrij goed. De ervaren acteur Johannes Brost die Gunnar speelt doet het zeer goed maar ook Jessica Blomkvist die Maria en de vittra speelt doet het erg goed ondanks dat dit haar eerste en tot nu toe laatste film is. Haar transformatie komt het beste uit de verf. Humor zit niet in de film. Alles is bloedserieus en dat was volgens sommige recensies een probleem. Vind ik persoonlijk niet. Wel mocht het verhaal wat beter uitgewerkt worden. De aftiteling wordt afgesloten met het toepasselijk nummer Så Vill Jag Inte Leva van Sara Varga. Het nummer is hieronder te horen en ik ben zwaar onder de indruk van het nummer.


De film is via deze website in zijn geheel te zien (helaas zonder ondertiteling). Meer informatie over de film is te vinden op de website van The Local.

Recensies:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten