Google Translate

vrijdag 22 mei 2020

Kalifat

Seriedetails:
Titel: Kalifat
Jaar: 2020
Verhaal: Wilhelm Behrman
Regisseur: Goran Kapetanovic
Acteurs: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim
Afleveringen: 8 van 50 minuten
IMDB cijfer: 8,2Samenvatting:
SÄPO-agente Fatima krijgt een tip dat er een terroristische aanslag in Zweden gepland staat door IS. Ze denkt met het verkrijgen van deze informatie dat ze haar carrière een boost kan geven. Tegelijkertijd heeft de tiener Sulle haar ogen geopend voor haar student-assistent die de deuren opent naar een nieuwe fascinerende wereld. Door de dreigende aanslag worden de levens van een aantal vrouwen met elkaar verbonden.

De serie:
Kalifat, een Zweedse Netflix original serie. Het is september 2015 in een periode dat het Islamitische Staat kalifaat op zijn hoogtepunt was. De serie volgt de verhaallijnen van drie vrouwen. Pervin el Kaddouri, een Zweedse die met man, een IS strijder, en kind naar Raqqa, Syrië is vertrokken. Fatima Zukić, de agente bij Säpo en Suleika Wasem (Sulle), een dochter van een gematigd moslim gezin. In acht afleveringen komen de drie verhaallijnen bij elkaar. De verhaalijnen van Pervin en Sulle zijn boeiend. Hierin is te zien wat de invloed van Islamitische Staat is. Pervin van de oude garde en Sulle van de nieuwe aanwas van IS vrouwen. Het thriller gedeelte rondom Fatima en de aanslag van IS in Zweden is van ondergeschikt belang. In de laatste aflevering blijkt dit inderdaad zo te zijn met een verassende draai. 

Conclusie:
Het verhaal wordt verteld in acht afleveringen en dit is veel te weinig voor een complex verhaal als dit. Toch is het de makers goed gelukt om duidelijk te maken hoe het leven in het kalifaat werkt voor voornamelijk vrouwen. Ook laat de serie goed zien hoe de vrouwen geronseld worden om te dienen als vrouw voor de IS strijders. De sfeer in Raqqa wordt in mijn beleving zeer realistisch neergezet en de niqab vrouwen in Raqqa zien er indrukwekkend uit. De ogen van de vrouwen zijn net te zien. Het zijn dus geen boerka's waar helemaal niets te zien is. 

Daarnaast zijn de verhaallijnen van Pervin en Sulle goed op elkaar afgestemd. Sulle en haar vriendin zitten op de Järva gård skola in Stockholm en Pervin heeft vroeger ook op die school gezeten. Fatima heeft ook een link met die school.

Het idee voor het verhaal is gebaseerd op drie tienermeisjes (Bethnal Green trio) uit Engeland die naar Syrië vertrokken en op een bewakingscamera te zien zijn. De onderstaande foto circuleerde op het internet.

Bethnal Green trio

Meer informatie over de drie tienermeisjes is te horen in de onderstaande video met voormalige IS commandant Um Asmah.


Verder is op internet vrij veel informatie te vinden over de drie tienermeisjes bv op de websites van Express en Belfasts childs. In Nederland zijn er de verhalen van Sterlina Petalo en Laura H. die beiden naar het kalifaat gingen en weer terugkwamen. 


Een zeer goede serie en best weer actueel met de eventuele terugkomst van de IS vrouwen. Tevens heeft de serie mij aangezet om wat meer informatie over IS vrouwen op te zoeken. Het slot was, zoals eerder gezegd, verrassend en best wel heftig hoe het afliep. Wat mij betreft hoeft er geen nieuw seizoen meer te komen.

Recensies:
- AD
- DI

4 opmerkingen:

  1. Wij zijn niet verder gekomen dan de eerste aflevering. Mijn man haakte af. Ik ga 'm later verder kijken. Nu kijken we Sorjonen.

    BeantwoordenVerwijderen