Google Translate

dinsdag 12 mei 2020

Saknad - Missing

Seriedetails:
Titel: Saknad - Missing
Jaar: 2017
Verhaal: Truls AndersenPeter Lindblom en Colin Nutley
Regisseur: Colin Nutley
Acteurs: Helena Bergström, Johan H:son Kjellgren, Mattias Nordkvist
Afleveringen: 4 van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,2Samenvatting:
Bogesund is een afgelegen plaatsje midden in de Zweedse Bijbelgordel. Zoals in de meeste dorpen valt er weinig te beleven… tot er wel iets gebeurt. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden en even later verdwijnt een meisje. Bogesund wordt langzaam wakker.

Maja Silver, terug in Bogesund vanwege familieproblemen, krijgt de leiding van het rechercheteam. We volgen het onderzoek stap voor stap. De dorpsbewoners worden steeds onrustiger als lang verborgen geheimen worden onthuld. Kerk en religie blijken daarbij een grote rol te spelen.

De serie:
De serie Saknad op Netflix gekeken. Ik had al eerder iets over de serie gelezen dus wist van het bestaan af maar verder er helemaal blanco in gegaan. Ik had ook geen idee dat er maar vier afleveringen waren en in de laatste aflevering ging het allemaal erg snel. Ik dacht aan het begin van de vierde aflevering dat er nog een verhaal achteraan kwam in de laatste twee afleveringen, maar dat was dus niet het geval. Het bleek de laatste aflevering te zijn. Dat is ook gelijk het grootste minpunt van de serie, het is te snel afgelopen. Jammer, want het verhaal werd best wel goed opgebouwd. Maja Silver, die rechercheur is bij de politie in Stockholm, keert terug naar haar geboorteplaats Bogesund. In het echt heette de plaats Ulricehamn eerder Bogesund en Ulricehamn is dan ook het dorp waar het verhaal zich afspeelt. De serie is namelijk ook opgenomen in Ulricehamn volgens dit artikel. Het zou ook een van de vele dorpjes in Zweden kunnen zijn want elk dorp heeft een kerk. De kerk speelt de hoofdrol in deze serie. In de kerk van Bogesund zwaait pastoor Stein met zijn scepter. Op de een of andere manier kwam hij mij zeer bekend voor en inderdaad, hij speelt ook de rol van Minken in de serie Springvloed. In Saknad is hij een soort sekteleider.

Maja keert terug naar haar geboorteplaats vanwege haar dochter. Maja is lange tijd geleden gescheiden en haar ex-man is ondertussen overleden. Ze probeert om de relatie tussen haar en haar dochter enigzins te herstellen. In het echt zijn Helena Bergström (Maja) en Molly Nutley (Rebecka) ook moeder en dochter. De regisseur is Colin Nutley en de man van Helena en de vader van Molly. Tijdens het kijken wist ik dit niet. Het verklaart wel de sfeer tussen die twee. Helaas wordt er een moord gepleegd tijdens het bezoek van Maja en sterft de oude chef van Maja van de plaatselijke politie ook nog eens. Men vraagt aan Maja of ze de zaak op zich kan nemen. 

Conclusie:
Geweldige beelden van Zweden, het dorp, de kerk en het bos. Het bos in Zweden waar je tijdenlang kunt rondlopen of rijden zonder iemand tegen te komen. De scenés in het bos zijn beklemmend. Het leven in het dorp wordt erg goed weergegeven. Roddel en achterklap in een dorp waar nog nooit eerder een moord is gepleegd. Zoals gezegd was de laatste aflevering nogal een verassing voor mij en ik was eigenlijk wel benieuwd wat het verhaal achter de serie nu was. In dit interview met regisseur Colin Nutley viel het onderstaande mij op:

'Ik was geïnteresseerd in het vertellen van een verhaal over een kleine gemeenschap. Elke keer dat een dergelijke misdaad plaatsvindt, worden mensen geïnterviewd en zeggen ze: 'Zoiets gebeurt hier nooit.' Nee, dat gebeurt natuurlijk maar één keer in je leven! ” zegt Colin Nutley. 'Dus ik zou liever onderzoeken wie de overlevenden zijn en wat een tragisch incident met een kleine gemeenschap doet.'

In een Deense recensie kwam ik het onderstaande tegen:

In een interview op de Zweedse televisie vertelden regisseur Colin Nutley en actrice Helena Bergström dat Saknad was gemaakt op basis van de moord die twaalf jaar geleden in een vrije kerk in Knutby plaatsvond. De zaak Knutby laat zien dat een christelijke gemeente wellicht het broeinest is van een vreselijke moord. 

Neem je het bovenstaande in gedachten tijdens het kijken dan begrijp je meer over de achtergrond van het verhaal. Dat was ook de kracht van de serie, het gemoedelijke, de privéproblemen en hoe reageert het dorp op de gebeurtenissen. In dat kader vond ik de serie erg goed. 

Wetenswaardigheden:
  • In een aantal recensies las ik dat de serie op een boek van Karin Alvtegen gebaseerd was. In dit geval het boek Saknad, vertaald in het Nederlands naar Voortvluchtig. Ik heb alle vijf boeken van Karin Alvtegen in de boekenkast staan, maar helaas nog geen enkele gelezen. Na wat gezocht te hebben, bleek het verhaal van het boek totaal niet overeen te komen met de serie. Via de website van Karin Alvtegen kwam ik erachter dat van het boek wel een serie is gemaakt maar niet deze. Er is een Britse TV-serie gemaakt in 2006 met de titel Missing.
  • Muziek speelt een belangrijke rol in de serier en elke aflevering sluit af met een Engelstalig nummer. De artiest blijkt de Zweedse singer/songwriter Daniel Norgren te zijn. De soundtrack van Saknad met zijn nummers is te beluisteren op Spotify. Een tweetal andere nummers die in een café op de achtergrond zijn te horen zijn van de band BlackJack. Hieronder is het nummer Corinne Corinna van hun te horen.

Recensies:
- XGN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten