Google Translate

zaterdag 2 mei 2020

Brot - The Valhalla Murders

Seriedetails:
Titel: Brot - The Valhalla Murders
Jaar: 2020
Verhaal: Thordur Palsson
Regisseurs: Thordur Palsson, Thora Hilmarsdottir en Davíd Óskar Ólafsson
Acteurs: Aldís Amah Hamilton, Bergur Ebbi Benediktsson, Edda Björgvinsdóttir
Afleveringen: 8 van 50 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
Arnar, een rechercheur uit Oslo met een pijnlijk verleden, gaat tegen zijn zin in van Kopenhagen naar Reykjavik om een zaak van de eerste IJslandse seriemoordenaar te helpen onderzoeken. Het betreft een brute reeks moorden waarbij oudere mannen op een gruwelijke manier zijn misbruikt en afgeslacht. Aangekomen in IJsland, wordt Arnar gekoppeld aan senior inspecteur Kata, die niet blij is met zijn betrokkenheid. De moorden lijken in eerste instantie niet veel gemeen te hebben met elkaar, maar dan ontdekt het duo dat de moorden een verband met elkaar hebben.

De serie:
Een IJslandse Netflix original serie met inpecteur Kata en later Arnar, een rechercheur uit Oslo. Arnar wordt ingeschakeld nadat er een aantal moorden hebben plaatsgevonden in Reykjavik. In het begin lijken het verschillende moorden. Al snel blijken ze toch niet zo willekeurig gepleegd te zijn. Tijdens het onderzoek krijgt Kata te maken met haar privéleven. Ze is gescheiden en heeft een zoon. De relatie tussen beide wordt flink op de proef gesteld. Arnar heeft zijn eigen problemen. Het verleden van Arnar speelt een grote rol in het verhaal.

Conclusie:
Het verhaal is ingewikkeld. Ik moest de aandacht erbij houden anders kreeg ik niet alles mee van het verhaal. Dit was niet moeilijk omdat Kata en Arnar boeiende personen zijn. Kata die net als de Finse Nina Kautsalo in de serie Ivalo / Arctic Circle voortvarend te werk gaat en ondertussen haar privéproblemen probeert op te lossen. Haar tegenspeler Arnar is vol mysterie en onderdrukte woede. Wat een sfeer hangt er om hem heen. Ik was eigenlijk wel benieuwd of hij altijd zo is en kwam zo de serie Fangar / Prisoners tegen waar de acteurs die Kata en Arnar spelen in een compleet andere rol te zien zijn. In die serie herken je niets van de donkere sfeer die Arnar om zich heen heeft.

Wat ook opviel is dat het bij de zesde aflevering lijkt of de serie is afgelopen. Toch komen er nog twee afleveringen. Gelukkig waren het niet zoals bij de serie Grenseland twee verhalen maar werd er voortgeborduurd op het originele verhaal.

Een spannend verhaal die zich afspeelt in de winter en mooie beelden van IJsland laat zien. De moorden zijn gruwelijk en het thema is er één die best wel actueel is maar die je niet zou verwachten in IJsland. Een aanrader.

Recensies:
- AD
- Man Man
- Gewoon voor hem
- TV Meter

7 opmerkingen:

 1. Wij hebben er ook met veel plezier naar gekeken. Zijn nu Johan Falk aan het kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kalifat is ook een goede serie. Het eerste deel gezien en die was erg goed.

   Verwijderen
 2. Met heel veel plezier naar gekeken, ondanks het onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Missing (mini-serie) heb ik ook gezien.

  BeantwoordenVerwijderen