Eindelijk weer een grafheuvel en wel de Lundehøj. Lundehøj werd volgens de Duitse Wikipedia in 1837 per toeval ontdekt door boer Jens Christian Nielsen Ullerup. Hij was verschillende grote stenen tegengekomen tijdens het bouwen van een oven in de heuvel en verwijderde een van de kapstenen zodat men in de kamer kon komen. Een van de eersten die de heuvel bezocht was de leraar Laurids Kjer. Zijn observaties omvatten gebeeldhouwde figuren op twee grote stenen en verschillende botten. Tijdens zijn bezoek aan de kamer maakte hij schetsen en schreef hij een rapport aan de Koninklijke Commissie voor het Behoud van Oudheden in Kopenhagen. Anderen stuurden ook rapporten naar Christian Juergensen Thomsen (1788-1865) in Kopenhagen, een van de belangrijkste archeologen van zijn tijd. De talrijke rapporten en de dringende oproep van dominee Madelung die in het voorjaar van 1837 in Kopenhagen werd ontvangen, hadden effect. Thomsen verzocht de staat om het onroerend goed waarop Lundehøj was gevestigd te kopen, wat in november 1837 werd gedaan.
Vooral Laurids Kjer's observatie van de figuren op sommige stenen trok de aandacht in Kopenhagen en Japetus Steenstrup (1813-1897) werd naar Thy gestuurd om de personages te onderzoeken. Steenstrup wist niet zeker of de inkepingen door de mens gemaakt waren of dat het natuurlijke inkepingen in de rots waren. Magnus Petersen verklaarde in 1875 dat het geen rotstekeningen waren, wat in 1939 werd bevestigd door Peter Vilhelm Glob en in 1993 tijdens een restauratie door Svend Hansen Illum. Een van de ontdekkingen in 1993 was dat de plaats waarop de heuvel staat eerder was omgeploegd door de eerste boeren in Denemarken (zoals het geval was met Tinghøj).
De grafheuvel is via een vierhonderd meter lang pad achter een huis te bezichtigen. Er liggen kaarsen en lucifers in een ruimte bij de schuur en daar zou ook de sleutel hangen van het hek. Men vraagt een bijdrage voor het bezoeken van de grafheuvel. Dit is te zien op één van de foto's hieronder. De sleutel hing er niet meer en op goed geluk naar de heuvel gelopen. Daar bleek de sleutel in het hek te zitten en was het hek open. Het graf werd gebouwd tussen 3500 en 2800 voor Christus en het blijft fascinerend hoe men dat vroeger voor elkaar kreeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten