Google Translate

woensdag 25 augustus 2021

Sjørring Volde

Sjørring Volde. Een bordje langs de weg. Geen idee wat het was. Het regende maar het werd toch weer droog. Dan maar even kijken. We kwamen informatieborden tegen bij een gebouw. We zien een grote steen en wat andere stenen. Nog wat verder lopen naar een heuvel. Om de heuvel leek een gracht aanwezig te zijn maar dan zonder water. Is dit nu Sjørring Volde? Ter plekke op internet gezocht en kwam de Visit Denmark website tegen. Dit is inderdaad Sjørring Volde en hier zijn de overblijfselen van een middeleeuws kasteel in Sjørring te zien. Het werd in 1885 beschermd en in 1918 gekocht door A/S Sjøring Vold. Het tijdstip van de bouw van het kasteel, die de belangrijkste is in Thy, is niet bekend. Het wordt genoemd in de Knytlingesaga, waar Knud de Heilige zou hebben verbleven op het koninklijke landgoed in Sjørring tijdens zijn ontsnapping uit Vendel in 1086. Die informatie wordt als twijfelachtig beschouwd en Ælnoth stelt in plaats daarvan dat koning Knud de weg over de Limfjord bij Aggersborg nam, die bij die gelegenheid moet zijn vernietigd.

Volgens Wikipedia bestaat Sjørring Volde uit een centrale kasteel bank, een zogenaamde motte, waar het moet worden aangenomen dat er een klein houten forttoren stond. Buiten de motte is een gracht dat is gevuld met water van het nu uitgedroogde Sjørringmeer. Bruggen hebben een verbinding gemaakt van de toren op de motte over de wallen naar de buitenwereld. Bij het kasteel moet een fokkerij hebben behoord, een boerderij die buiten de wallen heeft gestaan; misschien waar de herberg later kwam te liggen. Er zijn vondsten gedaan van wapens, aardewerk en werktuigen uit de vroege middeleeuwen en mogelijk wapens uit de Vikingtijd. In het najaar van 1945 begon het Nationaal Museum met een opgraving van de wal, maar deze werd na korte tijd stopgezet door de overheid vanwege de economie van het land. De afgelopen tijd heeft Sjørring Volde samen met de nabijgelegen herberg gefunctioneerd als excursiebestemming en plaats voor openbare bijeenkomsten en is nu een naschoolse centrum.

Wat een geschiedenis op een plek waar niet veel te zien is. 






Hieronder een afbeelding van wat het vermoeden is hoe het er toen heeft uitgezien.










Gedenksteen voor Folke Trier Hansen. Gemaakt door Erland Knudssøn


2 opmerkingen:

  1. Leuk dat er zoveel informatie is over deze plek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op een aantal plaatsen kom je die informatie weer tegen in Jutland. En dan kom je thuis erachter dat er ook nog Lindholm Høje redelijk vlakbij ligt waar we waren. https://www.visitdenmark.nl/denemarken/reis-plannen/lindholm-hoje-gdk596081. Toen we er waren wisten we dat niet. Wie weet de volgende keer.

      Verwijderen