Google Translate

vrijdag 27 augustus 2021

Aggersborg

In de post over Sjørring Volde werd Aggersborg al even aangehaald. Volgens Wikipedia is Aggersborg de grootste Vikingburcht van Denemarken en bevindt zich in Noord-Jutland, ten noorden van de Limfjord bij Aggersund. De diameter van de versterking is 288 meter, met de gracht meegerekend. De omwalling is 240 meter in diameter. De aarden wal, waarop een houten omheining stond, was destijds ongeveer 8 meter breed, 4 meter hoog met een gracht van zo'n 1,30 meter diep. De huidige wal is lager en werd in 1990 aangelegd om de ligging van oorspronkelijk wal aan te duiden. De vier toegangswegen in kruisvorm liepen door een tunnel door de wal. De burcht werd in de jaren 1945, 1947 en 1948 opgegraven. De burcht is waarschijnlijk rond 980 gebouwd, onder de regering van Sven Gaffelbaard. Eerder lag op deze plaats een dorp, want er zijn resten van bebouwing uit de 9e en 10e eeuw gevonden. Vermoedelijk hebben binnen de omwalling 48 langhuizen gestaan van 32,5 meter lang en 8,5 meter breed, genoeg om ongeveer 5000 personen te herbergen tijdens een belegering. En nu komt de connectie met Sjørring Volde: volgens de geschiedschrijving van Aelnoth uit Odense werd de burcht in 1086 geplunderd tijdens een opstand tegen Knoet IV van Denemarken (Knoet de Heilige).

En daar sta je dan op de grootste Vikingburcht van Denemarken. Een steen in het midden van een cirkel. Er is niet veel meer van te zien. Daarbij ook de vraag hoe je de burcht op de foto krijgt? Geprobeerd via een panoramafoto. Het makkelijkste is natuurlijk vanuit de lucht, daarom een foto van Wikipedia in de post opgenomen. Op die foto is duidelijk Aggersborg te zien.


Foto van Wikipedia.

Van Aggersborg is weinig meer te zien. Wat de informatie betreft, die is in overvloed aanwezig. Er staat een tent met informatieborden en ook een zestal informatieborden vlakbij de tent. 
Een van de vele informatieborden.

Vergeet dan ook niet om het gebouwtje wat rechts van de tent staat te bekijken. We hadden die bijna over het hoofd gezien. Ook hier weer een aantal informatieborden en in het gebouwtje een geweldig overzicht van het verhaal van Aggersborg. Bij de afbeeldingen hoort een verhaal die je ter plekke kunt lezen.
Hieronder een poster met daarop de opgravingen van Aggersborg.


Ik moet zeggen dat door het bezoeken van dit soort plekken die met de Vikingen te maken hebben en door het lezen van de Jomsviking serie van Bjørn Andreas Bull-Hansen, waarvan het derde deel in september dit jaar uitkomt, de interesse om wat meer te weten te komen over het leven van de Vikingen weer begint op te borrelen. Er liggen nog altijd een paar boeken klaar die ik graag nog wil lezen. 

2 opmerkingen:

  1. Ja, vanuit de lucht goed te zien. Toch een leuke en interessante plek om te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen