Google Translate

zaterdag 14 augustus 2021

Denemarken 2021

Vorig jaar waren we vanwege de corona naar Denemarken gegaan ipv Noorwegen en Zweden. Dit jaar was het weer onduidelijk of het allemaal door kon gaan. We zouden een week naar Denemarken gaan en de boot nemen die we vorig jaar verplaatst hebben naar dit jaar en dan een week naar Zweden en met de boot Göteborg - Kiel weer terug. Helaas werd deze reis best wel prijzig en dan vooral vanwege de flexibiliteit van de bootreis. Met de flexi keuze is het mogelijk om de bootreis gratis te verzetten of te annuleren. Op het moment van kijken waren Denemarken en Zweden beiden oranje. Omdat we toch flexibel wilden zijn hebben we weer gekozen voor Denemarken. Er zijn geen bootreizen waar je afhankelijk van bent en je zit niet vast aan de aankomst- en vertrekdatum. Op het moment van boeken was Denemarken nog oranje en later bleek dat de reisverzekering dat niet dekt mocht Denemarken, net als vorig jaar, Nederlanders de toegang ontzeggen. Alles leek goed te gaan totdat Nederland de versoepelingen doorvoerde en een tweetal weken daarna donkerrood kleurde op de Europese coronakaart. De vraag was hoe Denemarken hier op zou reageren. Dat werd pas bekend gemaakt op vrijdagmiddag vijf uur en zou ingaan op zaterdagmiddag vier uur. We hebben het niet afgewacht en een extra week bijgeboekt via Airbnb. In nationaal park Thy was nog een appartement die week beschikbaar. Direct geboekt. Op vrijdagmiddag werd het bekend dat Denemarken Nederland op geel liet staan en het dus mogelijk was om zonder quarantaine Denemarken in te komen als je volledig gevaccineerd was of een negatieve testuitslag had. Gelukkig was de testuitslag negatief. Het was dus achteraf niet nodig om een week erbij te boeken. Een straf was het niet.

De eerste week verbleven we in het zuiden van nationaal park Thy. De tweede week in Zuidwest-Jutland en de derde week in het Limfjord gedeelte, West-Himmerland. In die drie weken erg veel gezien en gedaan. Een viertal eilanden bezocht Rømø, Fanø, Mandø en Livø. Veel stranden en bunkers gezien. Deze keer weer veel kerken bezocht en op een aantal boten geweest. De week in Thy bleek achteraf het beste te bevallen. Op één avond na elke avond naar het strand van Agger Tange geweest. Heerlijk. Weinig kilometers gemaakt. In de tweede week meer kilometers gemaakt. Het waddengebied in Zuidwest-Jutland viel wat tegen in vergelijking met de Noordzeekust in Thy. Het was er tevens erg toeristisch en de Denen waren erg stug in deze omgeving. Ik dacht in deze week vaak terug aan de film Frygtelig Lykkelig. De film geeft goed weer hoe de mentaliteit er is. Direct de eerste avond in de supermarkt was bij de kassa Mojn te horen. Het kon zo een scenè uit de film geweest zijn. In de film wordt Mojn beschreven als het woord wat men daar zegt. Het betekent hallo en ook tot ziens. Later die week zag ik zelfs bordjes die te koop waren met het Mojn woord erop. De overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog in dat gebied waren nieuw voor mij en zeer interessant. In het Limfjord gedeelte nog meer kilometers gemaakt. Het verblijf in dit gedeelte voornamelijk gekozen vanwege de Reisgenøten aflevering in het Limfjord gebied met Twan Huys. 

Achteraf is gebleken dat we geen dingen bezocht hebben die meer dan vijftig kronen per persoon kosten. Dit is ongeveer zeven euro per persoon. Dit idee ontstond tijdens de vakantie en de reden hiervoor is vrij simpel, zo ga je namelijk op zoek naar dingen die niet heel bekend zijn en die soms tegenvallen maar de andere keer ook verrassend kunnen uitvallen. Wat wel interessant leek, waren het Frøslevlejren museum in Padborg en het Zeppelin museum in Tønder. Voor het eerste hadden we geen tijd meer en het Zeppelin museum was alleen in het weekend open. Daar kwamen we zondag even na sluiting achter.

Hieronder een fotocollage en een filmpje. 



Hopelijk kunnen we volgend jaar weer naar Zweden.

8 opmerkingen:

  1. Best spannend allemaal en een gedoe die wisselende coronaregels voor landen. Hopelijk is het volgend jaar weer normaal. Ik wil ook weer naar Zweden!
    Fijn dat jullie toch naar Denemarken konden. Rømø hebben we ook bezocht. Fanø zou ik graag eens bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was inderdaad een heel gedoe en uitzoekwerk. Ook spannend of het allemaal wel doorging. Hopelijk is het volgend jaar inderdaad weer normaal. Begin Zweden nu wel te missen.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Dezelfd eopzet als het filmpje van vorig jaar. Toen kwamen de foto's wel erg snel voorbij. Deze keer wat minder snel.

      Verwijderen
  3. Heerlijke vakantie lijkt mij, ondanks dat het geen Zweden is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De rust was heerlijk, behalve dan bij Lakolk op Rømø. Even de winkeltjes bekeken en vervolgens heel snel weer weg daar. Wat een drukte.

      Verwijderen
  4. Jullie hebben weer veel moois gezien. Bijzonder dat je erachter komt dat de mensen in het zuidwestelijk waddengebied je doen denken aan de film die je gezien hebt. Dan klopt dat in ieder geval in die film ;-)
    En, ja, veel stranden in Denemarken zijn heerlijk om er te wandelen, vooral als er verder bijna geen mensen zijn. Dat komt in Nederland niet vaak voor.
    We kijken weer uit naar je nieuwe blogs en volgend jaar hopelijk op naar Zweden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het boek van de film gereserveerd bij de bibliotheek. Ben heel benieuwd naar het verhaal. Interessant is ook het boek Meter/seconde van Stine Pilgaard.
    Verder kijk ik zelf ook uit naar de blogs. Veel gezien waar een verhaal achter zit. Nu op zoek naar die verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen