Google Translate

vrijdag 31 mei 2013

Vikings (serie)

Serie details:
Titel: Vikings
Jaar: 2013
Verhaal: 
Acteurs: , en
Duur: Seizoen 1 (9 afleveringen)
IMDB cijfer: 8,7

Vikings

Trailer Vikings

Vikings is een TV serie die afgelopen maanden te zien was op History Channel. In de serie draait het verhaal om Ragnar Lothbrok. Ragnar heeft een manier gevonden om naar het westen te varen via een zonnesteen en een soort navigatie apparaat. Dit is dezelfde manier die gebruikt werd in de film Vikings uit 1958. De film Vikings heb ik in een eerder blogpost beschreven. Er zitten best wel wat overeenkomsten in de serie Vikings en de film Vikings. De zonnesteen en de naam Ragnar. Ragnar was de vader van 2 zoons in de film Vikings. Het gaat om dezelfde Ragnar, want in 1958 werd er gevochten met koning Aella en die wordt ook bevochten in de Vikings serie. Je zou de serie kunnen zien als voorloper voor de film. De serie is in dit eerste seizoen 9 afleveringen en kan veel meer laten zien dan een film van 2 uur. Hieronder de 9 episodes van Vikings. De eerste 2 episodes kort beschreven. Van de overige episodes dit niet gedaan. Het beste is om de serie zelf te zien.

Episode 1: Rites of Passage

Ragnar Lothbrok heeft een manier gevonden om naar Engeland te varen. Dit zou kunnen met een zonnesteen en een simpele navigatiehulpmiddel. Earl Haraldson heeft absoluut geen belangstelling, want er is in het westen niets. Uiteindelijk besluit Ragnar om samen met Floki een nieuw soort boot te maken.

Episode 2: Wrath of the Northmen

De boot is klaar en Ragnar verzamelt de bemanning om mee te gaan naar Engeland. De vrouw van Ragnar, Lagertha wil graag mee, maar moet thuis op de kinderen passen. Het lukt om de overtocht te maken en ze vallen het klooster van Lindisfarne aan.

Lindisfarne

Een slachtpartij onder de monniken is het gevolg. Meer info over het klooster van Lindisfarne en de inval van de Vikingen is te lezen op de website van Ivar Gault. Ivar Gault heeft nog meer informatie over de Vikingen die interessant is. Deze informatie is hier te vinden.

Episode 3: Dispossessed
Episode 4: Trial
Episode 5: Raid
Episode 6: Burial of the dead
Episode 7: A King's ransom
Episode 8: Sacrifice
Episode 9: All change

Het einde van episode 9 is erg teleurstellend omdat je tot 2014 moet wachten totdat seizoen 2 weer begint..Tot die tijd moet je het met deze 9 afleveringen doen. De serie is best wel populair en daarom ontstaan er de vragen of het allemaal wel historisch correct is. De bedenker van de serie is Michael Hirst.

Michael Hirst
Uit de interviews met Michael Hirst blijkt dat Michael het verhaal van de Vikingen vanuit het Vikingen perspectief wil vertellen. Het enige wat bekend is over de Vikingen is geschreven door monniken en die hoorden bij de vijanden van de Vikingen, dus het was vanzelfsprekend niet positief. De serie wordt uitgezonden door History channel en dit betekent dat de seks en het geweld niet expliciet in beeld wordt gebracht. Games of Thrones zou meer seks en geweld bevatten omdat deze serie door HBO wordt uitgezonden. Game of Thrones volg ik niet, ik kan er daarom geen oordeel over geven. Volgens Michael is het verhaal een mix van werkelijkheid en fictie, maar geen fantasie (Interview: Vanityfair).

Een aantal andere interviews met Michael Hirst is te lezen op:
Een interessant stuk over de authenticiteit van Vikings is te vinden op de website van The Guardian. Hier heeft men het over de zonnesteen die gebruikt wordt, maar eigenlijk nooit gevonden is. In het kort geeft het artikel aan hoe weinig we weten over oude volkeren. Aan de andere kant zijn we vorig jaar naar de Vikingen tentoonstelling in Assen geweest en daar was best wel veel informatie te zien over de Vikingen. Al die discussies over de Vikings serie geeft maar aan hoe populair het onderwerp is. Wat allemaal echt is, zal wel onbekend blijven. De serie is in ieder geval een geweldige serie en goed geschreven door Michael Hirst. Het artikel op The Guardian website bevat een link naar de geïnterviewden. Het zijn Viking fans en dat blijkt wel uit hun Flickr site. Mooie foto's.

Karakters uit de serie:
Ragnar Lothbrok:
Eigenlijk Ragnarr Loðbrók. De Wikipedia pagina geeft informatie over Ragnarr. De vraag is of Ragnarr ooit bestaan heeft. Een interessante blogpost hierover is van Nancy Marie Brown, The Real Ragnar Lothbrok.

Ragnar
Het blog van Nancy Marie Brown: God of Wednesday is naast de blogpost over Ragnar sowieso interessant. Ze heeft nog één blogpost meer over de Vikings geschreven. Deze is hier te lezen. Nancy heeft tevens een aantal boeken geschreven. De Song of the Vikings is volgens mij het bekendste boek dat ze heeft geschreven. Het boek is gebaseerd op de sagen van Snorri Sturluson. Een uitgebreide Engelstalige boek review is hier te lezen.

Song of the Vikings - Nancy Marie Brown


Song of the Vikings by Nancy Marie Brown (Youtube)

Koning Aella:
Koning van Northumbria. Hij krijgt het aan de stok met Ragnar. Volgens Wikipedia komt Aella alleen voor in de film The Vikings uit 1958 en de serie Vikings en hij zou Ragnar gedood hebben. Dit klopt inderdaad met de Vikings film uit 1958. Het lijkt er in de serie Vikings op dat dit niet gaat gebeuren.

Koning Aella

Aslaug:
Aslaug komt pas in beeld in de laatste aflevering en schudt de boel aardig door de war. Vandaar de titel van de laatste aflevering "All changes". Voor meer informatie over Aslaug, zie Wikipedia. Ik ga er niet veel over vertellen omdat anders de serie niet meer spannend is.

Aslaug

Lagertha:
Lagertha, de vrouw van Ragnar en shieldmaiden. Goede rol van Katheryn Winnick. Meer informatie over Lagertha is te vinden op Wikipedia en Anglo Saxon Foundation.

Lagertha

Koning Horik:
De laatste 2 afleveringen laten koning Horik zien. In het 2e seizoen komt hij vast en zeker vaker voor.
Koning Horik

Floki:
Floki lijkt niet echt bij Ragnar te horen volgens de geschiedenis. Floki wordt gespeeld door de Zweed Gustaf Skarsgård. Hij is degene die de typische Viking boot heeft gebouwd. In de serie althans. Toch komt de naam Floki voor in de Vikingentijd en wel Floki Vilgerdarsson. Hij was de eerste persoon die bewust naar IJsland voer met zijn boot. De reizen van Floki werden gedocumenteerd in de Landnámabók. Hij zou model hebben kunnen staan voor Floki uit de serie.
Floki
Rollo:
Rollo is de broer van Ragnar. Het lijkt erop dat dit een element is dat de spanning in de serie brengt. Ik kon namelijk niet vinden dat Rollo de broer van Ragnar was. Zie ook Wikipedia. De broeders relatie is erg handig voor het verhaal.

Rollo
Athelstan:
Van broeder Athelstan is weinig bekend op internet. Athelstan wordt gevangen genomen door Ragnar en wordt zijn slaaf. Gedurende de afleveringen maakt hij een ontwikkeling door die in aflevering 8 "Sacrifice" het hoogtepunt bereikt.
Athelstan
In de Sacrifice aflevering gaat Ragnar en gevolg naar Uppsala (tegenwoordig Gamla Uppsala genoemd). In Uppsala staat de tempel. In de tempel vindt de offerande (sacrifice) plaats. Deze tempel heeft volgens Wikipedia echt bestaan.Het Wikipedia artikel heeft het over Heimskringla. Heimskringla is weer geschreven door Snorri Sturluson. Inderdaad, de Snorri wiens sagen in het boek Song of the Vikings worden beschreven door Nancy Marie Brown. Hoe Gamla Uppsala er tegenwoordig uitziet, is op deze website te zien. De aflevering Sacrifice brengt me naar de muziek die in de serie gebruikt wordt. Het bekendste nummer is het openingsnummer van de serie If I had a heart van Fever Ray.

If I had a heart - Fever Ray

Geweldig nummer als opening voor elke aflevering. Fever Ray is het soloproject van de Zweedse Karin Dreijer Andersson.

Karin Dreijer Andersson
Fever Ray heeft tot nu toe alleen in 2009 een album uitgebracht. Ze maakt gebruik van elektronische technieken en dat is goed te horen op het album. Ze gebruikt tevens een speciale microfoon die haar stem omvormt tot een mannenstem. Dit is goed te horen in het nummer If I had a heart en Concrete walls. Dit zijn voor mij ook gelijk de beste nummers van het album. De rest boeit me niet zo. Fever Ray is wel duister en past goed bij de serie Vikings. Goede keuze. De officiële website van Fever Ray is feverray.com.

Verder zijn alleen in de 4e aflevering en de Sacrifice aflevering in totaal 3 nummers te horen en wat voor nummers. Het nummer in aflevering 4 is me eigenlijk ontgaan. Daar kwam ik pas achter na onderzoek over de muziek in Vikings. Het is een nummer van Wardruna en wel het onderstaande nummer:

Fehu - Wardruna

In de Sacrifice aflevering een nummer wat me heel erg bekend voorkwam. Na het zoeken bleek het Wardruna te zijn. Zoals hierboven te lezen is, was in aflevering 4 ook al een nummer van Wardruna te horen.  Het nummer in aflevering 8 kwam me echt bekend voor en dat klopte dus, want van Wardruna had ik enkele nummers in mijn Youtube videokanaal staan. In aflevering 8 is het onderstaande nummer te horen:

Heimta Thurs - Wardruna

Wardruna
Wardruna is een Noors project gebaseerd op Noorse spiritualisme en runen van de Elder Futhark. De Elder Futhark is een runen alfabet van 24 runen. Wardruna heeft tot nu toe 2 albums uitgebracht over de runen. De 2 albums zijn onderdeel van een trilogie en het is dus de bedoeling dat er een 3e album komt die gaat over de laatste set 8 runen. De Elder Futhark was ook aanwezig op de tentoonstelling van de Vikingen in Assen. Zie onderstaande foto:
Futhark alfabet Viking tentoonstelling Assen

Wardruna is opgericht in 2003 en bestaat uit Einar "Kvitrafn" Selvik, Gaahl en Lindy Fay Hella. Kvitrafn is degene die alle instrumenten speelt en tevens zingt. De anderen nemen alleen de zang voor hun rekening.

Kvitrafn
In 2009 en 2013 zijn beide albums uitgebracht. De officiële website van Wardruna is www.wardruna.com. De muziek past zeer goed bij de serie. Goede muziek.

Als laatste het nummer Sacrifice van Sharon Lyons.

Sharon Lyons
Sharon Lyons is een zangeres die voornamelijk zingt op bruiloften en begrafenissen. Het nummer Sacrifice is live gezongen op de set door haar. Het nummer is te horen tijdens het brengen van de offers. Erg indrukwekkend. Hieronder de offer scene uit aflevering 8 met het nummer Sacrifice.

Sacrifice - Sharon Lyons

De DVD van Vikings is volgens de History Channel shop nog niet beschikbaar. Het is al wel bekend dat de serie veelvuldig is gedownload. Ik heb ergens gelezen dat History channel het downloaden niet heel erg vindt. Het is natuurlijk goede reclame voor de serie, die echt een goed verhaal heeft en boeit van de eerste t/m de laatste aflevering.

2 opmerkingen:

 1. Deze serie is hier momenteel te zien op TV4 en we zijn vanavond bij aflevering vijf.
  Ik bedacht me dat jij er vast wel een blogpost aan gewijd zou kunnen hebben en jawel!
  Ik zal deze aan Peter laten lezen, hij verheugt zich telkens wanneer er weer een aflevering komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zitten al een tijdje op seizoen 2 te wachten :-(. Duurt nog zo laaaaang...

   Verwijderen