Google Translate

donderdag 16 december 2021

1944 Brothers - Enemies

Filmdetails:
Titel: 1944
Regisseur: Elmo Nüganen
Jaar: 2015
Duur: 100 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting (Moviemeter):
Estland, 1944. We volgen de gebeurtenissen vanaf de slag bij de Tannenberg lijn tot en met de slag bij Tehumardi op het Sõrve-schiereiland tussen de Duitsers en hun bondgenoten en het Rode Leger. We zien alles door de ogen van Estische soldaten, die een kant moesten kiezen en zodoende hun eigen landgenoten op het slagveld tegenkwamen als tegenstander. De soldaten en hun geliefden moeten vaak moeilijke keuzes maken.

De film:
1944, een film over de Tweede Wereldoorlog waarin Estland centraal staat. Estland had een vreemde positie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een beetje vergelijkbaar met Finland. De situatie van Finland was goed weergegeven in de film Kätilö. In 1944 wordt pijnlijk duidelijk hoe de situatie in Estland was. Hieronder een gedeelte van de geschiedenis van Estland op Wikipedia:

Op 23 augustus 1939 sloten nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie het Molotov-Ribbentroppact, waarin de invloedssferen van Duitsland en de Sovjet-Unie werden uitonderhandeld. Finland, Estland en Letland vielen onder de Sovjet-invloedssfeer; Litouwen aanvankelijk onder de Duitse, maar werd kort daarna naar de Sovjet-invloedssfeer overgeheveld. Begin augustus 1940 werden Estland, Letland en Litouwen bij de Sovjet-Unie ingelijfd. De Sovjet-Unie vestigde al snel een terreurregime en arresteerde in het eerste jaar van de bezetting 8.000 mensen, waaronder de politieke en militaire top van het land. 2.200 van hen werden geëxecuteerd en de meeste anderen werden in de Sovjet-Unie gevangengezet. Weinigen keerden terug. Op 14 juni 1941 vonden gelijktijdig massadeportaties plaats in de drie Baltische republieken; vanuit Estland werden 10.000 burgers naar Siberië en andere uithoeken van de Sovjet-Unie gedeporteerd.

Op 22 juni 1941 viel nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnen en rukte aanvankelijk snel op. Tijdens de Duitse invasie werden 32.000 Estse mannen meegevoerd en gedwongen in 'arbeidsbataljons' in de Sovjet-Unie te werken. Van hen kwam in het eerste jaar 40% om het leven door de ontberingen. Vanaf 1944 werden zij aan de frontlinie in Estland ingezet. De Duitsers werden door de Esten aanvankelijk als bevrijders van het Stalinistische terreurregime begroet. Zij werden al snel teleurgesteld: De nazi's dachten er niet over om de onafhankelijkheid of zelfs de autonomie van Estland te herstellen. Na de slag om Stalingrad kregen de Duitsers dringend behoefte aan nieuwe rekruten. Daartoe werden 'vrijwillige SS-legioenen' opgericht voor niet-Duitsers. In Estland was de animo om vrijwillig voor de Duitsers te vechten niet erg groot; daarom werd de dienstplicht ingevoerd. Naast degenen die vrijwillig toetraden tot Estlandse Waffen-SS formaties probeerden Estse rekruten naar Finland te vluchten om dienst te nemen in het Finse leger, dat overigens ook aan Duitse zijde vocht. Toen het Rode leger begin 1944 opnieuw aan de Estse oostgrens stond, was de motivatie van de rekruten veel groter om tegen het Sovjetleger te vechten. In de herfst van 1944 werd Estland wederom door de Sovjet-Unie bezet.

De film begint op 27 juli bij de Tannenberg linie, Grenadier Hill en laat Estland zien vanuit de Duitse kant. Halverwege de film komen ze in gevecht met het 8e Estse geweerkorps van het Rode Leger. Vanaf dat moment wordt Estland vanuit het Rode Leger getoond. Beide verhalen wordt verteld door twee soldaten van beide kanten die elkaar halverwege de film ontmoeten. 

Conclusie:
Wat een film en wat geeft de film perfect weer hoe de situatie van Estland was in 1944. Ik heb eigenlijk nooit geweten hoe het er aan toe is gegaan in Estland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door deze film ben ik allerlei informatie gaan opzoeken en heb ik een beeld van Estland gekregen tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de periode na de Tweede Wereldoorlog. De film is realistisch gemaakt met rauwe beelden die beide kampen van Estland goed belicht. Het is bijna niet voor te stellen hoe je moet handelen in zo'n oorlog. Wat ga je doen als je zelf in zo'n bizarre situatie terecht komt en dan vooral wat er na de oorlog gaat gebeuren? Estland wordt dan weer ingelijfd door de Sovjet-Unie en er vinden politieke zuiveringen plaats. Geen wonder dat veel Esten gemotiveerd waren om met de Duitsers tegen het Rode Leger te vechten. Ze wisten al wat hun te wachten zou staan omdat de Sovjet-Unie dit al duidelijk had gemaakt in het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Wetenswaardigheden en interessante links:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten