Google Translate

maandag 27 december 2021

Midnattssolens Son

Filmdetails:
Titel: Midnattssolens Son
Regisseurs: Thor L. Brooks en Rolf Husberg
Jaar: 1939
Verhaal: Börje Larsson en Franz Winterstein
Acteurs: Per Henning NuttiPeter FreuchenAnnie Kuhmunen en Anta Pirak
Duur: 81 minuten
IMDB cijfer: 4,5


Samenvatting:
Een sneeuwwitte winter leidt tot een storm van problemen voor een verloofd Sami-koppel dat op zoek is naar werk om geld te verdienen voor een nieuwe kudde rendieren.

De film:
Op Netflix is de Sami film Midnattssolens Son te zien. De jonge Sami Nila is al een tijdje verliefd op Marja. Ze gaat akkoord met zijn voorstel om te trouwen en ze besluiten dit te doen voor Pasen. Helaas ligt er veel sneeuw en de rendieren kunnen niet bij het rendierkorstmos komen. Nila moet de kudde naar het westen leiden. Een sneeuwstorm en een orkaan drijft de rendieren naar een afgrond waar ze omkomen. Nila realiseert zich dat hij Marja niet kan ondersteunen en gaat naar Kiruna om werk te zoeken en geld te sparen voor een nieuwe rendierkudde. Hij werkt daar samen met Heikkula, die niet te vertrouwen is. Lukt het Nila om het geld bij elkaar te krijgen voor een nieuwe rendierkudde en alsnog te kunnen trouwen met Marja?

Conclusie:
De film is opgenomen in 1938 in Karesuando, Tromsö, Kiruna en Stockholm. Het is een zwart-wit film en geeft goed weer hoe het leven van de Sami er in die tijd uit zag. Zo is het skiën met 1 stok te zien, het vangen van de rendieren met lasso's, het opbreken van de tenten en het oormerken van de rendieren. Wat wel enigzins uit de toon viel was de kermis in het hoge noorden. Heel apart om dat te zien. Ook het einde van de film, als Labba in Stockholm moet zijn, is na een hele film in het gebied van de Sami's te zijn geweest absurd. De film is zelfs spannend.

De Sami's in de film werden gespeeld door echte Sami's waaronder Anta Pirak. Anta Pirak, die Labba in de film speelt, heb ik eerder genoemd in de blogpost over het boek A year in Lapland van Hugh Beach. Meer over Anta Pirak is hier te vinden. De rol van Heikkula wordt gespeeld door de Deen Peter Freuchen. En dat is niet zo maar iemand als ik zijn Wikipedia pagina lees. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij was poolreiziger en begon hiermee in 1906 toen hij deelnam aan de expeditie onder leiding van Ludvig Mylius-Erichsen 1906-1908 en die het noordoosten van Groenland verkende. In 1908 ontmoette Freuchen Knud Rasmussen en samen begonnen ze een handelspost in Thule (tegenwoordig Uummannaq) in het noordwesten van Groenland. Hij bracht vele jaren door in Thule en stak samen met Knud Rasmussen drie keer de Groenlandse gletsjers over. Nadat hij zijn voet bevroor en moest amputeren, vestigde hij zich op het eiland Enehøje in Nakskov Fjord samen met zijn vrouw en dochter Pipaluk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het Deense verzet, Hij werd voor het eerst gevangengenomen in 1943, maar werd vrijgelaten. In 1944 stond hij op het punt opnieuw te worden gearresteerd, maar wist te ontsnappen naar Zweden, waar hij verbleef voordat hij naar de Verenigde Staten reisde. 

Op de Flickr pagina van Saamiblog is de onderstaande foto te zien van de bruiloft uit de film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten