Google Translate

donderdag 9 december 2021

Outlier

Seriedetails:
Titel: Outlier
Regisseurs: Kristine BergArne Berggren en Ken Are Bongo
Jaar: 2020
Verhaal: Kristine Berg en Arne Berggren 
Acteurs: Hanne Mathisen HagaErik Smith-MeyerStein Bjørn
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 5,9Samenvatting:
Terwijl ze in Londen werkt aan haar promotie, hoort forensisch psycholoog Maja Angell over de moord op een tienermeisje in haar geboorteplaats in Noorwegen. Ze heeft het sterke vermoeden dat de verkeerde man is gearresteerd. Angell haast zich naar huis, maar omdat de politie niet naar haar wil luisteren, besluit ze op eigen houtje op zoek te gaan naar de ware moordenaar. Als specialist in seriemoordenaars is ze ervan overtuigd dat de dader opnieuw zal toeslaan. De sfeervolle Noorse misdaadserie Outlier onthult langzaam hoe de vork in de steel zit.

De serie:
Een serie die zich afspeelt in Kautokeino, Bardufoss en het fictieve Nerbygd. Hoofdrolspeler Maja Angell woont in Londen en wil haar promotie voor forensisch psycholoog in haar geboorteplaats in Noorwegen daar uitvoeren. Er is een jong meisje vermoord en Maja heeft dit meegekregen en als forensisch psycholoog heeft ze er onderzoek naar gedaan en komt tot de conclusie dat de politie de verkeerde man heeft gearresteerd. In Londen is al te zien dat Maja het allemaal zeer persoonlijk opvat. Ze heeft het over vrouwen die soft targets zijn en daarnaast wordt er volgens haar bijna niet naar vrouwen geluisterd door de mannen. In het hoge noorden van Noorwegen wordt het langzaam maar zeker duidelijk waarom Maja zo ontzettend fel is. 

De andere verhaallijn gaat over het jonge meisje Elle Jannok.uit Kautokeino. Een Samisch meisje die toevallig de telefoon vind van het vermoorde meisje. Ze probeert erachter te komen wat er met het vermoorde meisje is gebeurd maar stuit eigenlijk alleen maar op tegenstand van de politie. 

De politie van Nerbygd in de vorm van politiechef Johan en zijn hulp Erik staat hopelijk niet model voor de politie in die regionen. Wat een irritante persoon is Johan. 

Ondertussen is het voor de kijker al snel duidelijk wie de moordenaar is. Wat volgt is een zoektocht naar de moordenaar en naar wat er in het verleden is gebeurd bij de familie van Maja. 

Conclusie:
De serie heeft niet al te positieve kritieken gekregen, maar zelf vond ik het een geweldige serie. De traagheid, de omgeving, de karakters, de nuchterheid, de moordenaar, MajaElle, het verhaal. Heerlijk. Helaas toch een minpunt en dat is de constante muziek op de achtergrond. Op een gegeven moment begint dit op te vallen en stoorde ik mij er wel aan, maar dat was het enige minpunt. Het verhaal was verrassend en de acteurs waren voor mij allemaal nieuw. Ook wel eens verfrissend.

Recensies:
- NRK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten