Google Translate

dinsdag 1 september 2020

Het laatste leven - Mohlin & Nyström

Boek details:
Auteurs: Peter Mohlin & Peter Nyström
Titel: Het laatste leven
Originele titel: Det sista livet
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2020
Bladzijde: 472
Uitgeverij: Harper Collins Holland
ISBN: 9789402759839


Flaptekst:
Wanneer FBI-agent John Adderley na een mislukte infiltratie in een drugskartel met schotwonden in een ziekenhuis in Baltimore ontwaakt, weet hij dat hij zo snel mogelijk van de radar moet verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden. Daar wordt hij onderdeel van het coldcaseteam van Karlstad dat zich bezighoudt met een tien jaar oude vermissingszaak.

De verdwijning van het tienermeisje Emelie Bjurwall is voor iedereen altijd een raadsel gebleven. De politie heeft destijds wel wat sporen op een hoge klif aangetroffen, maar het lichaam van de miljonairsdochter is nooit gevonden. Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak persoonlijk is: de hoofdverdachte is namelijk niemand minder dan zijn halfbroer.

John bijt zich in de zaak vast, maar moet tegelijkertijd op zijn hoede blijven, want als het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje is hij zijn leven niet meer zeker…

De auteurs:
Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in de plaats Åmål en creëerden hun eerste misdaadroman als tienjarigen. Na jarenlang professioneel gewerkt te hebben met redactionele teksten en regie / scenarioschrijven voor toneel en film, besloten ze verder te gaan waar ze gebleven waren op de middelbare school en een misdaadroman te schrijven. Ze houden allebei van misdaad in alle vormen en beseften dat hun sterke punten een vruchtbare combinatie waren; de scherpe pen van de journalist vermengd met het gevoel voor dramaturgie en dialoog van de scenarioschrijver. Het laatste leven is hun debuutroman en is in Zweden in april 2020 door Norstedts gepubliceerd. Boek nummer twee wordt in Zweden in 2021 uitgebracht.

Het boek:
Het verhaal is verdeeld in vier delen. Het eerste deel speelt zich af in het heden (2019) en in het verleden (2009). De titel van dit deel heet dan ook 2019 - 2009. De overige drie delen hebben de titel 2019. Het eerste deel speelt zich de ene keer in 2019 af en de andere keer in 2009. Deze afwisseling is vrij aangenaam en zorgt ervoor dat het verhaal een goede en stevige basis krijgt. Het verhaal begint in 2019 met de vierendertigjarige Zweedse Amerikaan John Adderley. Hij ligt in het Johns Hopkins Hospital in Baltimore en is net geopereerd aan schotwonden in de borstkas.

De verhaallijn uit 2009 speelt zich af in Karlstad, Zweden en gaat over Heimer en Sissela Bjurwall. Hun dochter Emelie studeert in Stockholm. Het leven van Emelie ging niet over rozen. Op negentienjarige leeftijd is ze opgenomen in Björkbacken, Charlottenberg. Ze gedroeg zich agressief en gebruikte drugs. Na een half jaar Björkbacken was ze compleet veranderd en meldde zich aan voor de studie bedrijfseconomie en wilde zich inzetten voor het familiebedrijf. Het familiebedrijf AckWe is een internationaal opererende modeketen waarvan Sissela de CEO is. Haar man Heimer is huisman en wijnliefhebber met een eigen wijnkelder. AckWe is in 1931 gestart door kinderen van emigranten die denim naar Värmland hadden meegenomen. De naam AckWe was afgeleid van het lied "Ack Värmeland, du sköna", een lofzang op de provincie Värmland.


Terug naar 2019. John is neergeschoten tijdens een infiltratie in een Nigeriaans drugsnetwerk in Baltimore waarvan Ganiru de leider is. Het is de eerste infiltratie van John voor zijn nieuwe werkgever, de FBI. Daarvoor werkte John bij de politie van New York bij de afdeling Moordzaken. De officiële versie van zijn vertrek bij de politie was dat hij verhuisd was naar een onbekende stad om te gaan werken bij een geheimzinnig beveiligingsbedrijf dat zich bezighield met de persoonlijke beveiliging van managers. 

In het eerste deel worden de personages uitgebreid beschreven. Zo is John geboren in Zweden en is op zijn twaalfde met zijn vader verhuisd naar New York na de scheiding van zijn ouders. Zijn moeder is achtergebleven in Zweden. In het ziekenhuis krijgt hij een brief van zijn moeder met een noodkreet en een dossier over de verdwijning van Emelie Bjurwall. De verdwijning heeft tien jaar geleden plaatsgevonden en het onderzoek is weer heropend. John moet vanwege zijn getuigenis tegen de leider van de drugsbende een andere identiteit aannemen. Vanwege persoonlijke omstandigheden is het zijn behoefte om dit te doen in Karlstad, Zweden. Op deze manier wil hij meedoen met het coldcase team die het onderzoek naar de verdwijning van Emelie gaat uitvoeren.

Dit lukt hem en vervolgens begint het onderzoek in het tweede deel en krijgt John de identiteit Fredrik Adamsson. Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe de situatie in elkaar zat tien jaar geleden. Dit wordt duidelijk in het eerste deel waarin de verhaallijn uit 2009 belangrijk is. Zo kom je te weten hoe het leven van John was toen hij nog in Zweden woonde. Ook het leven van de Bjurwalls en hun dochter Emelie krijgt langzaam vorm.

Het nieuwe onderzoek zelf loopt eigenlijk als een speer en al gauw bereikt John meer dan wat de lokale recherche in tien jaar niet is gelukt. Het onderzoek is boeiend om te volgen en er zitten best wel wat plotwendingen in het verhaal. Daarnaast is het treurig hoe het leven van de Nermans is verlopen de afgelopen tien jaar. Billy Nerman was tien jaar geleden namelijk de hoofdverdachte van de verdwijning.

Conclusie:
Het verhaal leest als een trein en er zit genoeg spanning in. De achtergrond van John wordt goed neergezet en het is een goed begin voor een nieuwe reeks met hem in de hoofdrol. Aan het einde is het duidelijk dat er een tweede deel gaat volgen en ook waar deze over gaat. Ik ben wel heel erg benieuwd waar het tweede deel plaats gaat vinden. Zou het Karlstad blijven? Collega Mona Ejdewik is een goede tegenpool van John en samen vormen ze sterk duo maar of dat zal blijven is de vraag.

Is er nog kritiek? Die is er zeker. Het onderzoek van John staat in schril contrast met het onderzoek van de lokale recherche. Dit komt wat ongeloofwaardig over. Ook de psychische problemen van John naar aanleiding van de schietpartij aan het einde van zijn infiltratie komen toevallig op zeer beroerde momenten naar voren. Tevens is hij een eigenzinnig type die veel regels aan zijn laars lapt. Maar dat kan komen omdat hij feitelijk in de Verenigde Staten is opgegroeid. Het is wel grappig om het verschil tussen de mentaliteit van de Verenigde Staten en Zweden te zien met de kantinedienst als hoogtepunt.

Een veelbelovend begin van een nieuwe serie. Ik kijk uit naar het tweede deel.

Wetenswaardigheden:
Recensies:
- Thrillers and More
- Hebban
- Bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten