Google Translate

zondag 24 juli 2022

Varg - Wolf

Filmdetails:
Titel: Varg - Wolf
Regisseur: Daniel Alfredson
Verhaal: Kerstin Ekman
Jaar: 2008
Acteurs: Peter StormareRobin LundbergRolf Degerlund
Duur: 95 minuten
IMDB cijfer: 6,1


De trailer kon helaas niet ingesloten worden. Toch maar opgenomen zodat de link naar Youtube wel aanwezig is. 


Samenvatting:
De Samen (oorspronkelijke bewoners van Zweden en Noorwegen) uit het noorden van Zweden worden geconfronteerd met de wetten van de moderne maatschappij. Wolven zijn in Zweden namelijk een beschermde diersoort en daar mag niet op gejaagd worden. Wat moet je als rendierenhouder doen wanneer je rendieren door een wolf wordt aangevallen? Een dilemma tussen trouw blijven aan de wet of kiezen voor je veestapel.

De film:
Op Netflix de film Varg bekeken en het gaat over de wolf en de Samen in het plaatsje Valsjöbyn, Jämtland. Het verhaal is afkomstig uit een gedeelte van de roman Krasloten (Skraplotter), het laatste deel van de trilogie Wolfshuid (Vargskinnet). De trilogie is geschreven door Kerstin Ekman. Ze heeft het gedeelte uit de roman herbewerkt tot deze film. Helaas heb ik nog geen enkel deel van de trilogie, bestaande uit Wolfshuid en Het laatste hout, gelezen. Het verhaal gaat over Klemens Klemensen, een gescheiden Sami die samen met zijn neefje Nejla een kudde rendieren onderhoudt. In de jaren ervoor zijn een groot aantal rendieren gedood door wolven. Volgens dit artikel zijn de wolven sinds 1966 een beschermde diersoort in Zweden. In het verleden was dit anders en werd in 1647 een premie voor het doden van wolven ingevoerd. De Sami hebben wolven uitgeroeid in Noord-Zweden tijdens georganiseerde tochten. In 1960 waren er nog maar weinig wolven in Zweden, vanwege het gebruik van sneeuwscooters bij de jacht, en het laatste exemplaar werd in 1966 gedood. In de film is de wolf teruggekeerd en heeft het gemunt op de rendieren. De tijd dat wolven afgeschoten konden worden is voorbij en de Sami krijgen een bedrag uitgekeerd voor elk rendier die wordt gedood. Dat is de theorie. Hoe gaat het in de praktijk als je als rendierhouder in geldnood de rendieren ziet liggen kreperen door de aanval van een wolf?

Conclusie:
Een film die vlijmscherp laat zien welke invloed de beschermde wolf op de Sami heeft. Aan de ene kant is het allemaal te begrijpen maar aan de andere kant is de wolf een dier die er weer is nadat de soort bijna uitgestorven was. De vraag die de film letterlijk stelt is wie er eigenlijk bedreigd zijn. De Sami of de wolf? 

De film geeft eigenlijk aan dat de rendierhouder in de vorm van Klemens aan het uitsterven is. De jeugd volgt een opleiding en vertrekt uit het noorden. De klimaatverandering heeft invloed en ook de energiewinning dwingt de rendierhouders er eigenlijk mee om te stoppen met hun eeuwenoude levenswijze. De film komt uit 2008 en nu veertien jaar later ziet het er allemaal nog pessimistischer uit. De druk op de wereld is enorm. Elke dag in het nieuws meer ellende over de toestand van de aarde. 

Informatie:

maandag 18 juli 2022

Blasted

Filmdetails:
Titel: Blasted
Regisseur: Martin Sofiedal
Verhaal: Emanuel Nordrum
Jaar: 2022
Acteurs: Axel BøyumFredrik SkogsrudIngrid Bolsø Berdal
Duur: 114 minuten
IMDB cijfer: 4,8



Samenvatting:
Sebastian moet op zijn werk een verkooppraatje houden voor cliënt Kasper. Helaas loopt dit helemaal in de soep. Kasper wil geen saaie PowerPoint-presentatie, hij wil een ervaring! Kasper loopt teleurgesteld weg, maar Sebastian rent erachteraan met het glorieuze idee om Kasper mee te nemen naar zijn eigen vrijgezellenfeest. Wonder boven wonder stemt Kasper ermee in. Helaas zijn shots op klaarlichte dag en rare pakjes niet de enige buitengewone dingen die ze gedurende het weekend tegenkomen.

De film:
En weer een film op Netflix. Deze keer door Netflix zelf uitgebracht. Een sciencefiction comedy film gebaseerd op het Licht van Hessdalen fenomeen. Het Licht van Hessdalen is een nog onverklaard lichtspektakel dat zich regelmatig voordoet in de vallei van Hessdalen, in de stad Holtålen, Noorwegen. Al zeker sinds 1940 zijn er vreemde, spookachtige lichteffecten gezien in Hessdalen. Een piek in het aantal rapporteringen ligt tussen december 1981 en de zomer van 1984 toen het spektakel zich 15 tot 20 keer per week voordeed. Sindsdien nam de activiteit af en wordt het spookachtige licht nog zo'n 10 tot 20 keer per jaar gespot. In de film is er een verklaring voor de mysterieuze lichten en wat voor één.

Conclusie:
Een sciencefiction film in de bossen van Noorwegen. Het was even wennen en dan vooral aan de onsympathieke hoofdrolspeler Sebastian.Ik moest bij hem constant denken aan Roger Brown in de film Headhunters. De rol die Roger Brown daarin speelt lijkt wel wat op de rol van Sebastian. Het blijkt dat de acteur Axel Bøyum die Sebastian speelt ook de rol van Roger Brown in de nieuwe serie Headhunters speelt. Erg toevallig. Zoals gezegd was het even wennen aan de setting en de acteurs. Toch doorgegaan met kijken en de film werd gaandeweg beter. Veel humor en genoeg actie. De film is niet door iedereen goed ontvangen. Of je vind het leuk of helemaal niks. Men is er wel met elkaar over eens dat de film te lang duurt. Daar had ik dan weer geen last van. Een grappige film waarvan het Licht van Hessdalen het meest bijzondere is. Ik had er nog nooit van gehoord. Er is zelfs een boek over geschreven.

Recensies:

donderdag 14 juli 2022

Hold Your Breath: The Ice Dive

Filmdetails:
Titel: Hold Your Breath: The Ice Dive
Regisseur: Ian Derry
Jaar: 2022
Spelers: Johanna NordbladElina ManninenTapani Launonen
Duur: 40 minuten
IMDB cijfer: 6,4



Samenvatting:
Johanna Nordblad is een Finse free diver. Zij behoort tot de absolute top binnen deze tak van de sport en heeft al een record op haar naam staan. In 2004 brak ze het record voor vrouwen in het free diven met vinnen. Ze zwom 158 meter in 6 minuten 39 seconden met ingehouden adem. In deze documentaire wordt ze gevolgd bij haar poging om het wereldrecord afstand zwemmen onder het ijs met ingehouden adem te breken.

De documentaire:
Op Netflix is de documentaire te zien. In veertig minuten is te zien hoe Finse free diver Johanna Nordblad zich voorbereid op de poging om het wereldrecord zwemmen onder het ijs te verbreken en het liefst ook het wereldrecord voor mannen. Ze bereid zich samen met haar zus Elina hierop voor. De twee zussen kunnen goed met elkaar overweg. Ze hebben samen een bedrijf, Green Water Productions, en maken onderwater foto's met Elina als fotograaf en Johanna als model. De voorbereiding gaat niet helemaal zoals het hoort en samen moeten ze verschillende hordes nemen om überhaupt aan de poging te beginnen. Zo zijn de winters niet koud genoeg, corona, nieuwe wereldrecords en ziekte. Zal de poging lukken?

Conclusie:
Ik had nog niet eerder van Johanna Nordblad gehoord. National Geographic heeft in het verleden een film van haar gepost op Facebook en zo is ze wat bekend geworden. Hold your breath is haar laatste film en het levert schitterende beelden van een winters Finland op. De beelden onder water zijn ook schitterend. Het is echt een soort kunst. De rust straalt van de documentaire af en je komt ook te weten waarom Johanna free diver is geworden. Door een ongeluk is het leven van Johanna volledig veranderd. De voorbereiding is mooi om te zien en erg realistisch. Geen enkele opsmuk maar gewoon doen. Heerlijk om te zien.

Meer informatie over Johanna Nordblad:

maandag 11 juli 2022

Ze weten alles van je

Seriedetails:
Titel: Ze weten alles van je
Regisseur: Hanro Smitsman
Jaar: 2022
Acteurs: Charlie Chan Dagelet, Monic Hendrickx, Jim Deddes
Duur: 4 afleveringen van 35 minuten



Samenvatting:
In 2018 verdwijnt cyberexpert Arjen Kamphuis op mysterieuze wijze in Noorwegen. Tot op de dag van vandaag roept de verdwijning veel vragen op en is zijn verhaal voer voor complottheorieën. Zit er 'iemand' of 'iets' achter zijn verdwijning? Onderzoeksjournalist Nadia duikt in zijn vermissing. De serie is een spannende combinatie van documentaire en fictie.

De serie:
Eind vorig jaar nog het boek Van de radar gelezen van Frank van Zwol. Dat was een fictief verhaal gebaseerd op Arjen Kamphuis en zijn verdwijning in Noorwegen. Het verhaal van Frank van Zwol beschrijft de gang van zaken bij de verdwijning van Arjen Kamphuis en heeft er een eigen draai aan gegeven wat er gebeurd kan zijn. Het heeft een superspannend en verontrustend verhaal opgeleverd. Videoland heeft in 2021 de vrienden rondom Arjen gevraagd om mee te werken aan een serie over de verdwijning van Arjen. Dit hebben ze gedaan en zo zijn internetactivist Ancilla van de Leest, onderzoeksjournalist Sanne Terlingen, hacker Jos Weyers en privacydeskundige Helma de Boer te zien en te horen. Ze worden ondervraagd door journaliste Nadia. Nadia is een fictief persoon. Via haar wordt geprobeerd de verdwijning van Arjen te reconstrueren. 

Conclusie:
Doordat ik het boek van Frank van Zwol eind vorig jaar had gelezen was de documentaire erg herkenbaar. Toch komen er ook nieuwe feiten aan de orde die ik zelf nog niet wist. De echte personen laten interviewen door een gespeelde journalist is best wel goed bedacht en de interviews zien er verrassend uit. Vooral die met Jacob Appelbaum is zeer geslaagd. Vault 7 is ook iets wat ik niet echt heb meegekregen. In dit artikel van NRC is het verhaal van de verdwijning terug te lezen.

Een verdwijning van een beveiligingsexpert in Noorwegen. Wat is er gebeurd met Arjen Kanphuis? Deze documentaire lost het niet op maar geeft een goede weergave hoe vreemd de verdwijning is. De vrienden van Arjen zijn een FundRazr campagne gestart om geld binnen te halen om naar het lichaam van Arjen te zoeken. De actie duurt nog zo'n vijftig dagen.

Recensies:

donderdag 7 juli 2022

Bjørnøya - Bear Island

Filmdetails:
Titel: Bjørnøya - Bear Island
Regisseurs: Edda Grjotheim en Inge Wegge
Verhaal: Edda Grjotheim en Inge Wegge
Jaar: 2012
Spelers: Inge Wegge, Markus Wegge en Håkon Wegge
Duur: 78 minuten
IMDB cijfer: 6,8



Samenvatting:
In Bjørnøya (Noors voor Bereneiland) reizen drie broers hartje winter naar ‘Bereneiland,’ een onherbergzaam gebied voor de kust van Noorwegen. Met een zwaarbepakte slee in de hand ploeteren de broers zich een weg door het witte, rauwe landschap en de ijzige wind, op zoek naar de perfecte baai om te surfen. Hun zoektocht naar de maagdelijke golven waar niemand ooit eerder surfde wordt een avontuurlijke achtbaan vol extreme sporten en intense beproevingen. En wat als Bjørnøya's natuurlijke jager, de ijsbeer, ineens opduikt?

De film:
Bjørnøya is een documentaire en sinds juli 2022 op Netflix te zien. In de vorige blogpost had ik het over de documentaire Nordfor Sola en daar was Inge Wegge te zien tijdens het negen maanden durende verblijf op een verlaten strand bij de poolcirkel. Deze keer gaat hij met zijn twee broers voor twee maanden naar BereneilandBereneiland is een eiland dat ongeveer halverwege Spitsbergen en de Noordkaap ligt. Bestuurlijk maakt het deel uit van Spitsbergen. De broers moesten dan ook toestemming krijgen van de gouverneur van Spitsbergen om op het eiland te verblijven. Dit was nogal lastig. Ook lastig was het om vervoer naar het eiland te krijgen. Hierdoor was de voorbereidingstijd van de tocht twee jaar. In die periode hebben ze voedsel die over datum of weggegooid was verzameld en vervolgens gedroogd. Afgedankte kleren zoeken voor de tocht. Ze willen namelijk een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten. Het is ze uiteindelijk gelukt om met een vrachtschip mee te liften. Een andere complicatie is de vriendin van Inge Wegge. Ze is zwanger en de tocht betekent dat Inge er tijdens de zwangerschap niet bij is om zijn vriendin te ondersteunen. Welke invloed gaat dit op de tocht hebben? 

Conclusie:
Weer een geweldige film van Inge Wegge samen met zijn broers. Ze doorkruisen het eiland en doen daar spectaculaire dingen. Mooie beelden van het eiland, van het surfen, paragliden en snowboarden. In één scene is te zien dat de broers het niet met elkaar eens zijn en dat gaat vooral om Håkon, de jongste. Verder veel plezier en enthousiasme, vooral van Inge. Zelfs bij ontberingen blijft hij de vrolijkheid zelf. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe ze de beelden gemaakt hebben. Volgens dit interview met een Canon 5D mIII en een aantal GoPro's, maar het is niet te zien hoe ze de accu's opladen. Waarschijnlijk met een zonnepaneel. Bij het surfen zitten er wat beelden bij die slecht zijn. Dat maakt het wel weer realistischer. 

zaterdag 2 juli 2022

Nordfor Sola - North of the Sun

Filmdetails:
Titel: Nordfor Sola - North of the Sun
Regisseurs: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Verhaal: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Jaar: 2012
Spelers: Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge
Duur: 45 minuten
IMDB cijfer: 8,3




Samenvatting:
Jørn Nyseth Ranum en Inge Wegge, vrienden en filmmakers, ontdekken het perfecte strand aan een afgelegen Noorse kust net boven de poolcirkel. Ze besluiten daar de winter surfend door te brengen. Van drijfhout bouwen ze een hut en leven enkel van voedsel dat over de datum is. De jongemannen maken van duurzaam leven hun eigen Robinson-avontuur, waarbij ze zelfs bij persoonlijk gevaar hun kalmte weten te bewaren.

De film:
Nordfor Sola is de eerste documentaire van de twee Noorse vrienden Inge Wegge en Jørn Nyseth Ranum en stamt uit 2012. Sinds kort is de documentaire op Netflix te zien. Inge Wegge (1986) is afgestudeerd aan de kunst- en filmschool Nordland, Lofoten. Daarna heeft hij gewerkt als freelance fotograaf voor verschillende tv-producties. Ook probeerde hij veel tijd op de Lofoten door te brengen om te skiën in de bergen, snowboarden, paragliden, klimmen en surfen. Hij is één van de drie Wegge broers die een website bij hielden van april 2009 t/m juli 2016. Samen met zijn broers heeft hij in 2014 de film Bjørnøya gemaakt. Laat die film nu net vandaag ook op Netflix beschikbaar te zijn. Die ga ik ook zeker bekijken. Een interview met Inge Wegge over Bjørnøya is hier te lezen. 

Over Jørn Nyseth Ranum is niet zo veel te vinden als over Inge Wegge, maar in 2015 heeft hij de korte film Mot Nord - Northbound geregisseerd en geschreven. Over die film is hier met hem een interview te lezen en de film is ook op die website te zien. 

De muziek uit Nordfor Sola is gemaakt door Erlend Elvesveen en de nummers uit de film zijn hier te beluisteren.

Dat was de introductie. Nu over de film en die is echt geweldig. In 45 minuten weten ze hun belevenissen van negen maanden op een verlaten strand in een baai te verfilmen. Het begint met hun busje die loopt op gebruikte plantaardige olie. De zoektocht naar voedsel die over de datum is. De bouw van hun hut, gemaakt met onder andere drijfhout aangespoeld op het strand en isolatie van de hut met aangespoelde plastic flessen. Onvoorstelbaar hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen om van afval negen maanden te kunnen verblijven in het ijskoude Noorwegen rond de poolcirkel. En dat allemaal voor hun grote passie: surfen, snowboarden en paragliden. Het lijkt wel wat op de documentaire Under the Arctic Sky maar veel puurder. Vijfenveertig minuten lang enthousiasme en plezier en met de minste moeite om de negen maanden vol te houden en ook nog een 3 ton afval bij elkaar verzamelen. 

Conclusie:
Een heerlijke documentaire en erg goed gedaan voor de toen beginnende filmmakers. Gelukkig is de film nu simpel via Netflix te bekijken. Ook leuk om te zien wat ze na deze eerste film hebben bereikt. Ten eerste de lange film Bjørnøya en in 2020 heeft Inge Wegge meegewerkt aan de film Breaking Surface. Ik moet wel zeggen dat ik mij schaam voor alle rotzooi die op het strand aanspoelt. Ongelooflijk dat de mens dit allemaal zelf veroorzaakt. 

Recensies: