Google Translate

zondag 4 september 2022

Studeren in Zweden 1

Vorige maand hebben we onze dochter verhuisd naar Linkoping. Meer over de verhuizing is hier te lezen. Ze had eerder een kamer in Utrecht en is tijdens de coronaperiode weer thuis komen wonen om geld te besparen. De spullen uit de kamer in Utrecht toen opgehaald met een aanhanger en in augustus zijn de meeste spullen weer in de aanhanger naar Zweden gegaan. In de periode voor de verhuizing heeft ze allerlei dingen geregeld om als student twee jaar lang in Zweden te kunnen verblijven. Het leek mij wel interessant om dit op mijn blog bij te houden omdat ik anders ga vergeten hoe het allemaal is gegaan en sommige informatie is wel handig om te weten.

Na de bachelor Diergeneeskunde en een tussenjaar waar ze onder andere in Noorwegen verbleef (het reisverslag van Noorwegen is hier terug te lezen) was het tijd voor de master. Het is geen diergeneeskunde geworden en ook geen opleiding in Tromsø wat eerst de bedoeling was. De opleiding in Tromsø ging te specifiek in op dieren die leven in het noorden van Scandinavië. Het is uiteindelijk de studie Applied Ethology and Animal Biology in Linköping geworden en ze was toegelaten. Voor ons is dat ook veel gunstiger dan Tromsø. Tromsø ligt zo ontzettend hoog in Noorwegen dat het er even naar toe rijden geen optie is. Linköping is goed te doen in één dag zonder aanhangwagen. 

Waarom een studie in Zweden? De studie sprak haar aan en de kosten voor het studeren in Zweden vielen ook erg mee. Collegeld in Nederland is voor het huidge schooljaar €2209,-. In Zweden is het studeren gratis voor inwoners van Zweden en EU-burgers. Meer informatie over studeren in Zweden met de voordelen en nadelen is hier te vinden. Ook het huren van een kamer is in ieder geval in Linköping goedkoper dan in Nederland. Er moet voor tien maanden huur betaald worden, de twee maanden in de vakantie tellen ze niet mee. De huur is €323,- per maand en je krijgt hier een ruime kamer met hal en eigen douche en WC voor. De keuken is een gemeenschappelijke ruimte. In de huurprijs zit een standaard internetabonnement die op dit moment nog goed voldoet. Het is mogelijk om dit abonnement uit te breiden. Daar zitten dan wel maandelijkse kosten aan verbonden. Electriciteit, water, het gebruik van wasmachines en het gebruik van de sauna zit ook in de huurprijs. De huur is ten opzichte van het jaar ervoor wel wat omhoog gegaan, maar €323- per maand vind ik persoonlijk nog steeds erg goedkoop vergeleken met de prijzen in bv Utrecht en Den Haag. Het appartement was niet gemeubileerd en daarom was het verhuizen met een aanhangwagen een logische keuze. 

Het studeren en wonen in Zweden is zeer goed te doen. Het nadeel is dat het leven zelf in Zweden duurder is. Dat bleek wel toen we er in augustus waren. Altijd als we één van onze kinderen verhuizen (we hebben er al een aantal verhuizingen op zitten, Gent, Utrecht en Den Haag) laten we een grote tas met boodschappen achter, die we ter plekke halen. Deze keer was de tas niet volledig gevuld maar wel de duurste. Er zat geen alcohol in de tas maar iedereen weet dat alcohol ontzettend duur is en laten we nu net dat vergeten zijn mee te nemen naar Zweden. Voor een feestje hebben ze wat gehaald en hieronder het resultaat. Ongeveer vijftig euro.


Dit is het eerste blog in de serie Studeren in Zweden. Tot nu toe bevalt het haar ontzettend goed in Zweden en ik verwacht dat ze zelf ook nog een keer wat gaat schrijven voor mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten