Google Translate

donderdag 8 september 2022

Studeren in Zweden 2

In het eerste deel van Studeren in Zweden was al wat te lezen over hoe het onze dochter vergaat tijdens de tweejarige studie in Zweden. In dit deel meer over het appartement in Linköping. Het appartement ligt in het stadsdistrict Ryd. 


Volgens Wikipedia is Ryd vooral bekend vanwege de huisvesting van het grootste deel van de studenten van de Linköpings Universitet, LiU. Ze wonen in huizen die speciaal zijn toegewezen aan de studenten van LiU. Veel van deze woningen hebben de vorm van gangkamers, waar studenten hun eigen slaapkamer hebben met een eigen badkamer maar een gedeelde keuken. De architectuur van Ryd is typerend voor het huisvestingsproject Million Program van 1965-1974. Ryd heeft ook een Ryd centrum, een winkelruimte met onder meer de supermarkt Hemköp, een apotheek, een bloemist, een bakker, een kleine pizzeria en een Chinees - Thais restaurant. 

De woning wordt aangeboden door Heimstaden. Op deze pagina zijn een aantal woningen in Ryds Allé aangeboden door Heimstaden te zien. Van te voren moesten we aangeven of we een toolbox wilden gebruiken op de dag van de verhuizing. Ik had zelf al wel alle gereedschap meegenomen die ik gebruikt had voor het uit elkaar halen van de Ikea meubels. Voor de rest vertrouwde ik op de toolbox. We haalden de toolbox op en een complete verrassing. De toolbox bestond uit een schroeven- en pluggenset en een schroefboormachine van de Ikea. Moet zeggen dat ik dat wel typisch Zweeds vond. Ik had zelf iets anders in gedachten maar de schroeven, pluggen en de schroefboormachine kwamen goed van pas voor het ophangen van de gordijnstang en het in elkaar zetten van het bed. Ik was wel blij dat ik mijn eigen gereedschap had meegenomen. Het ophangsysteem en de gordijnen en meer spullen gekocht in de Ikea van Linköping. De prijzen van de Ikea in Zweden zijn wel hoger dan de prijzen van de Ikea in Nederland. Ook nog wat spullen bij Biltema, Jysk, Dollarstore en Rusta gehaald. 

Dat waren de praktische zaken. De andere zaken waren bv het overmaken van de huur. Hoe kun je de huur overmaken zonder extra kosten te maken?  De huur van de eerste maand is via de Nederlandse bank betaald maar daar komt een bedrag bovenop omdat het een wereldbetaling betreft. Zonde van de extra kosten. Een Zweedse rekening is nog niet mogelijk omdat je daarvoor een persoonsnummer nodig hebt. Enkele studenten gebruiken de Revolut prepaid creditcard. Met deze kaart hoef je geen extra kosten te betalen. Revolut is een bank uit Letland. De laatste betaling van de huur via de Revolut creditcard gedaan en het bleek dat Heimstaden de betaling nog steeds niet heeft ontvangen terwijl Revolut zegt dat de betaling is uitgevoerd. In het vervolg maar weer via de Nederlandse bank de huur betalen. Het probleem is nog niet opgelost maar ze is er mee bezig. Zodra ze het persoonsnummer heeft kan er een rekening worden geopend. Als student heb je geen inkomen nodig om in aanmerking te komen voor een persoonsnummer. 

De zorgverzekering is weer een apart geval. Bij navraag bij de zorgverzekeraar moet je als student in Zweden wel een zorgverzekering in Nederland aanhouden. Na het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) moest er een vragenlijst ingevuld worden van de zorgverzekering om te bepalen of er nog recht is op een Nederlandse zorgverzekering. Dit was het geval en er is een nieuwe polis gemaakt. Interessant wordt het hoe de zorgkosten gedeclareerd kunnen worden. Het lijkt erop dat het nu via de Nederlandse zorgverzekering loopt. Volgens dit artikel van de Rijksoverheid blijkt dat je de Nederlandse zorgverzekering alleen kunt aanhouden als je geen stage loopt of werkt in het buitenland. Als het goed is gaat de zorgtoeslag wel door maar dat is nog even afwachten. Hopelijk wel want de kosten voor de zorgverzekering zijn hetzelfde gebleven.

Vanuit school of de studentenvereniging gaat men wat reizen organiseren zoals naar IJsland en ik dacht naar de Lofoten. Afwachten of dat inderdaad zo is. Er zou ook een weekend Helsinki in de planning staan en dat zou dan ongeveer €90,- kosten inclusief de boottocht. Als het doorgaat dan zijn dat wel erg leuke tripjes.

Met een paar anderen hebben ze al een keer elanden gespot. Een student die uit Lapland komt heeft dit georganiseerd. Goede camera mee maar helaas bleek dat ze de SD kaart voor de camera vergeten was. De foto's zijn door een klasgenoot gemaakt die wel een camera bij zich had.Ondanks dat we veel spullen verhuisd hebben missen er nog een aantal dingen zoals de SD kaart voor de camera, het winterdekbed gedeelte, handschoenen en nog wat kleding. We zijn op dit moment dan ook bezig om een doos met die spullen naar Zweden te sturen via DHL. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten