Google Translate

maandag 26 september 2022

Ekopark Omberg: Ellen Keys trail

Afgelopen vakantie hebben we een bezoek gebracht aan Ekopark Omberg. In dit natuurpark zijn veel wandelpaden aanwezig. Op de website van Upplevvadstena staat een overzicht van alle wandelpaden. We hebben de Ellen Keys trail van 6 km gelopen. 


Volgens de website van Ellen Key (1849 – 1926) was ze een wereldberoemde auteur, pedagoog, vredesactivist, feministe en visionair. Ze groeide op in het landhuis Sundsholm buiten Västervik in een politiek geëngageerd gezin, maar verhuisde op 30-jarige leeftijd naar Stockholm toen het landgoed failliet ging, en ondersteunde zichzelf als lerares op de school van Anna Whitlock.

Ze werd al vroeg opinieleider, bijvoorbeeld op het gebied van vrijheid van meningsuiting en pers, vrouwenrechten, onderwijskwesties en sociale kwesties. In de jaren 1890 bevond ze zich midden in het nationale debat en werd ze zowel geprezen als bekritiseerd voor haar opvattingen.

In 1900 brak ze internationaal door met haar beroemdste boek, The Children's Century, dat al snel in 13 talen werd vertaald.

Tijdens het conflict met Noorwegen in 1905 werd ze een anti-patriot genoemd omdat ze pleitte voor een vreedzame ontbinding van de Unie, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef ze zich bezighouden met vredeskwesties, waaronder het eisen dat vrouwen invloed krijgen in de samenleving, niet in het minst door gelijk kiesrecht. Zelf mocht ze in 1921 op 72-jarige leeftijd voor het eerst stemmen. Zij stierf op Strand op 25 april 1926.Het pad langs de kust is voorzien van bordjes die met Ellen Key te maken hebben. Dat hebben ze erg leuk gedaan.Uiteindelijk kom je terecht in de achtertuin van de plek waar Ellen Key gewoond heeft. We zijn niet naar beneden gelopen om het huis te bekijken. Wie weet gaan we dit doen als we weer in de buurt van Linköping zijn. Op de Ellen Key website is het huis te zien. Het pad langs de kust is het eerste gedeelte van de wandeling. In de volgende twee blogposten komen de andere delen van de wandeling aan de beurt. 

4 opmerkingen:

 1. Fijn weekend liefs van mij en Leaf 🍀🐾🧡🍄🍁🌻🍂🌾

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zal toch een tuin met zo'n uitzicht hebben. Prachtig! Ik ben benieuwd naar de rest van de wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zicht op het strand is nog mooier als ik de fotos mag geloven. Hier komen we zeker nog een keer terug en dan gaan we wel naar het strand.

   Verwijderen