Google Translate

donderdag 28 januari 2016

Nidaros domkerk

Bij een bezoek aan Trondheim (de huidige naam van het middeleeuwse Nidaros) mag een bezoek aan de Nidaros domkerk natuurlijk niet ontbreken. Vanuit Kristiansten Festning was de domkerk al goed te zien en later op de dag hebben we de kerk bezocht.

Uitzicht vanaf Kristiansten Festning.
De kerk werd gebouwd boven het graf van St. Olav. De kerk is dan ook het eindpunt van de St. Olavs pilgrimsleden. De kerk wordt gezien als de belangrijkste kerk van Noorwegen en is in 1152 geopend, maar vaak verwoest en weer opnieuw opgebouwd in de loop der jaren. Sinds de reformatie is het de kathedraal van de Lutherse bisschoppen van Trondheim of Nidaros. De kroningen van Noorse koningen vonden plaats in deze kerk in de middeleeuwen en van 1818 tot 1906. (Bron: Wikipedia).

Zo zag de kerk er in 1857 uit (foto van Wikipedia).
Volgens de Engelse Wikipedia pagina is de kerk in trek bij black metal bands en dat is wel logisch. Als je er voor staat, is het indrukwekkend en duister tegelijkertijd. Hieronder de hoes van het album De Mysteriis Dom Sathanas van de Noorse band Mayhem met een foto van de kerk. Het titelnummer van het album is hier te beluisteren.

Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas.


We zijn ook nog even binnen geweest.


Nidaros is al eerder op Blog Zweden besproken en wel in de boeken Noorderlicht van Suzanne Vermeer en Altijd Noorwegen van Gerrit Jan Zwier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten