Google Translate

zaterdag 31 december 2022

Gott ny år

Het is de laatste dag van 2022. Ik kijk er altijd naar uit om het jaar af te sluiten. Kan ik de cijfertjes weer compleet maken. Hoe is het dit jaar gegaan met de financiën en met de energiestanden? Altijd weer handig om te zien hoe we het afgelopen jaar gedaan hebben. Dit jaar veel meegemaakt met vooral de kinderen. Zoon studeert nog steeds Russisch en heeft natuurlijk de pech dat zijn reis naar Sint-Petersburg niet doorging vanwege de oorlog met Oekraïne. Als alternatief zijn ze twee maanden naar Letland geweest. Helaas geen Riga maar meer naar het oosten naar Daugavpils. Daugavpils omdat daar voornamelijk Russische sprekende inwoners wonen. Twee maanden bij een gastgezin. Ik moet zeggen dat het een bijzondere ervaring is geweest. De foto's die we van Daugavpils gezien hebben zouden zo uit het Sovjet tijdperk kunnen stammen. Zijn appartement in Den Haag had hij opgezegd vanwege de stijgende kosten, de corona periode met weinig naar school gaan en de periode in Letland. Na de zomervakantie weer geprobeerd om weer in Den Haag te komen maar dit is niet gelukt dus zit hij thuis en gaat af en toe op en neer naar Leiden. De woningcrisis is op dat moment voelbaar aanwezig. De kosten voor het appartement was en is trouwens ook niet normaal. Begin 2022 de eerste verhuizing gehad.

Dan onze dochter. Begin 2022 op naar Noorwegen om daar een aantal maanden te gaan werken bij een huskeyfarm. Dit liep niet zoals het hoorde en is uiteindelijk weer naar huis teruggekeerd nadat de tweede huskeyfarm ook niet beviel. Gelukkig heeft ze er wel een mooie reis aan over gehouden door naar de Lofoten en naar de noordkaap te gaan. De belevenissen van die reis is te lezen in dit reisverslag. Voor ons was dit weer een intensieve periode met een dochter die alleen in een huurauto naar de Lofoten in de winter ging. De wegen waren niet best en gelukkig is het allemaal goed gegaan. De periode in Noorwegen was wel handig om de vervolgstudie niet in Tromsø te gaan volgen maar in Linköping, Zweden. In Tromsø is het in de winter wel heel lang donker en duister. Naar Linköping en een appartement was al snel gevonden. De huurprijs inclusief stroom, sauna, wasmachines was naar Nederlandse begrippen een lachertje. Schoolgeld van €2200,- kennen ze ook niet. In de zomervakantie haar verhuisd naar Linköping met een volgepakte auto en aanhangwagen en er gelijk een anderhalve week vakantie van gemaakt. Dit was ook weer een bijzondere ervaring. De belevenissen van haar in Zweden zijn gedeeltelijk vastgelegd in de blogserie Studeren in Zweden.

Voor de rest hebben we weinig gedaan in 2022. Wel veel series en films gekeken. Het aantal gelezen boeken is flink gedaald dit jaar. In totaal twee boeken gelezen. Het hele jaar net als in de coronaperiode thuisgewerkt. Begin 2023 zal ik vanwege omstandigheden weer drie dagen naar het werk gaan en mag ik weer gaan genieten van het openbaar vervoer. Ook in het werk is er wat veranderd. Het bedrijf waar ik zo'n twaalf jaar heb gewerkt, is overgenomen door het moederbedrijf waar we van afgesplitst waren. De klant met ruim tweehonderd medewerkers zijn nu collega's geworden. Het zal wel even een omschakeling worden. 

Bedankt voor het lezen en ik wens iedereen een:


6 opmerkingen:

  1. Gelukkig nieuwjaar, Hans en familie. Heb een tijd niet op je website gekeken, maar wat is er veel interessants!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel goed en gezond 2023 gewenst! Dat jullie mooie noordelijke avonturen mogen beleven. Die wij dan weer kunnen lezen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi dat noorderlicht 🍀 een goed nieuwjaar gewenst…met veel leuke blogpost over Zweden ….bedankt voor het afgelopen jaar ….liefs van mij en Leaf 🍀❤️🐾🍀

    BeantwoordenVerwijderen