Google Translate

vrijdag 5 oktober 2012

Kautokeino-opprøret

Filmdetails:
Titel Engels: The Kautokeino Rebellion
Titel Noors: Kautokeino-opprøret
Regisseur: Nils Gaup
Jaar: 2008
Verhaal: Nils Gaup
Acteurs: Anni-Kristiina Juuso, Aslat Mahtte Gaup en Mikkel Gaup
Muziek: Mari Boine, Svein Schultz en Herman Rundberg
Duur: 96 minuten
Ondertiteling: Engels
IMDB cijfer: 6,9


Trailer:


Nils Gaup is de regisseur van deze film. In 1987 heeft hij de film Ofelas geregisseerd. Ofelas is in een eerdere blogpost aan bod gekomen. Ofelas ging over een oude Lapse legende. De film Kautokeino-opprøret heeft de Kautokeino opstand uit 1852 als onderwerp.

Nils Gaup

In het Noorse Kautokeino, in de 19de eeuw, heeft de Zweed Ruth een postkantoor annex bar. Het is één van de weinige vaste bezoekplaatsen van het nomadische Sami-volk. Maar deze plaatselijke bevolking heeft een groot probleem: alcohol. Het leidt tot grote problemen bij de mannelijke bevolking, die hun werk verwaarloost, maar ook schaarste onder het volk. (Bron: Moviemeter).

Bovenstaande is de inleiding van de film. De Zweedse Lutherse dominee Lars Levi Læstadius, die van 1826 t/m 1849 in Karesuando het Laestadianisme praktiseerde, hielp Elen Skum om de mannen van de drank te krijgen. De uitbater Ruth is degene die er het meeste last van heeft en bedenkt een plan om de Sami weer de bar in te krijgen. De dominee Stockfleth wordt door de Lutherse kerk gestuurd om ervoor te zorgen dat de Sami het Laestadianisme afzweren. Hij slaat de grootmoeder van Elen en Mathias met een stok en dit zorgt voor spanningen tussen Stockfleth en Mathias (man van Elen), Aslak (broer van Mathias) en Rasmus Spein. Na dit opstootje gaat het uiteindelijk mis en is de Kautokeino oproer een feit. Het loopt slecht af met Aslak, Mons Somby, Lars Johan Bucht (de sheriff) en Ruth.

De film geeft een goed beeld weer van de opstand en hoe de Sami onderdrukt werden door de Noren. Het geeft ook een goed beeld over hoe de Sami leefden met hun rendierkuddes. De migratie van de rendieren komt aan bod. Alcoholmisbruik en slachting van de rendieren. Een geweldige film die ik beter vind dan Ofelas.Wel leuk is dat acteur Mikkel Gaup die Aigin speelde in Ofelas meespeelt in Kautokeino-opprøret en de rol van Aslak speelt. Ik had nog niet eerder van het Laestadianisme gehoord. Natuurlijk is er veel meer gebeurd tijdens de oproer en zijn veel meer Samen gearresteerd en ter dood veroordeeld en spelen andere zaken zoals sluiting van de grenzen een rol in de oproer. Mooie film.

Meer informatie over de Kautokeino-opprøret is te vinden op de volgende websites:

De officiële website van Kautokeino-opprøret is hier te vinden. De website bevat onder andere een interview met Nils Gaup.

De soundtrack is van Marie Boine. Gegevens over de soundtrack is hier te vinden. De muziek past goed bij de film.
Marie Boine

Hieronder 2 schitterende Youtube muziekfilmpjes met beelden uit de film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten