Google Translate

maandag 1 oktober 2012

Lilja 4-ever

Filmdetails:
Titel: Lilja 4-ever
Regisseur: Lukas Moodysson
Jaar:2002
Verhaal: Lukas Moodysson
Acteurs: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharskiy en Pavel Ponomaryov
Taal: Voornamelijk Russisch
Duur: 109 minuten
IMDB cijfer: 7,8

Lilja 4-ever
Hieronder de trailer van Lilja 4-ever:


De film Lilja 4-ever gekeken naar aanleiding van de vorige blogpost over Fucking Åmål. De regisseur van Fucking Åmål (Lukas Moodysson) heeft in 2002 deze film geregisseerd en het verhaal geschreven. Wikipedia zegt er het onderstaande over:

Lilja 4-ever is een dramafilm uit 2002 van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson. Oksana Akinsjina speelt in de hoofdrol de 16-jarige Lilja, wier moeder haar verlaten heeft voor een nieuw bestaan in de Verenigde Staten. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de in Litouwen geboren Danguole Rasalaitė, en het behandelt de onderwerpen mensenhandel en seksuele slavernij.

De film begint direct hard met het nummer Mein Hertz Brennt van Rammstein. De film eindigt ook met het nummer. Zie hieronder:


Het intro maakt gelijk indruk en zet de toon van de film en die is hard en realistisch. Het is een triest verhaal van een 16 jarig meisje die van de ene ellende in de andere ellende valt. Net als Fucking Åmål is deze film ook als een soort documentaire opgenomen. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Danguolė Rasalaitė. Meer hierover verderop in deze post. Het Russische gedeelte is opgenomen in de stad Paldiski in Estland. Vanaf 1962, in de tijd dat Estland deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, was er in Paldiski een groot trainingscentrum voor atoomonderzeeboten (ook wel Pentagon genoemd) gevestigd. In 1994 is deze basis gesloten en zijn de nucleaire installaties ontmanteld. In september 1995 is de basis door de Russen overgedragen aan Estland. In 2007 werden de gebouwen van de basis afgebroken. Het inwoneraantal liep terug van 7960 in 1989 tot 4101 in 2011. De stad raakte in verval door de vele leegstaande gebouwen. In 2002 is de film Lilja 4-ever hier opgenomen en op dat moment was er nog veel leegstand en verval. Dit is goed terug te zien in de film. De basis zelf komt even in de film voor als tijdelijke woonplaats van Volodya. Volodya is een jongen die bevriend raakt met Lilja. Op internet de onderstaande foto's gevonden van de basis.
Nuclear Submarine training centre,Paldiski, Estonia May 1996
Nuclear Submarine facility guard tower,Paldiski, Estonia May 1996
Paldiski, Estonia May 1996

Hieronder 2 afbeeldingen van de basis uit de film.Wat volgt is een foto van een flat in Paldiski. Deze flat is terug te zien in de film.
Flat in Paldiski
De film is gebaseerd op het verhaal van Danguolė Rasalaitė. Danguolė is geboren in Telšiai en opgegroeid in Kaunas. Het leven van Danguolė wordt goed weergegeven in de film. Meer informatie over Danguolė is te vinden op de I am not scared project website, Aftonbladet website en op de Zweedse Wikipedia. Danguolė kwam op 17 september 1999 in Kristianstad aan. Daarna werd ze naar een appartement in Arlöv gebracht. De rest is te lezen op de eerdere genoemde websites en hier niet in deze blogpost opgenomen omdat anders het hele verhaal al bekend is. Hieronder een tweetal foto's van Danguolė.

Danguolė Rasalaitė
Danguolė Rasalaitė

Het verhaal van Danguolė Rasalaitė en Lilja laat een duistere kant van Zweden zien. Het is een zeer indrukwekkende film. Het filmverhaal heeft nog een positieve draai meegekregen in de vorm van Volodya. Dit zal bij Danguolé niet het geval zijn geweest.

Hieronder de scene waar de titel "Lilja 4-ever" vandaan komt.

Lilja 4-ever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten