Google Translate

zaterdag 13 oktober 2012

Pathfinder (2007)

Filmdetails:
Titel: Pathfinder
Regisseur: Marcus Nispel
Jaar: 2007
Verhaal: Nils Gaup
Acteurs: Karl Urban, Clancy Brown en Moon Bloodgood
Duur: 99 minuten
IMDB cijfer: 5,3

Pathfinder

Trailer Pathfinder

Pathfinder is de remake van de film Ofelaš uit 1987 van Nils Gaup. De blogpost van Ofelaš is hier te vinden. De chudes uit Ofelaš zijn vervangen door de Vikingen. De Lappen zijn vervangen door indianen. In grote lijnen komt het verhaal van Pathfinder overeen met Ofelaš. Als je Ofelaš gezien hebt, komen sommige delen bekend voor. Het gevecht met de beer, het touw langs de ravijn enzovoorts. Het verhaal gaat over de Vikingen die in Amerika zijn aangekomen met hun Vikingschip. Het plan is om Amerika te koloniseren en slachten een lokale indianenstam af. De zoon van de Vikingleider moet meedoen met de slachting, maar die wil niet doden. Het gevolg is dat de zoon achterblijft en gevonden wordt door een lid van de stam Wampanoag die zichzelf People of the Dawn noemen. Ze nemen de Vikingzoon op in hun stam en noemen hem Ghost vanwege de bleke huidskleur. 15 jaar later is Ghost een boom van een kerel geworden en neemt het op tegen zijn eigen Viking volk. Wie de rest van het verhaal wil weten, kan dit nalezen op Wikipedia.

De film was best wel spannend. De Vikingen zien er echt als Vikingen uit. Hieronder een aantal foto's van de Vikingen.


De begin scene met het halfvergane Viking boot is indrukwekkend. De Vikingen zijn natuurlijk de slechteriken. Ze kunnen er inderdaad wel wat van. De film is dan ook gewelddadiger dan Ofelaš. De Vikingen hebben trouwens hun eigen taal in de film. Ik kan er in ieder geval geen Engels van maken.

De film heeft slechte kritieken gekregen, maar desondanks is er toch aan een graphic novel gewerkt. De graphic novel is uitgebracht door Dark Horse Comics.

Cover Pathfinder comic
Pagina uit de graphic novel
Afbeelding uit de graphic novel
Het verbaasde me dat er een graphic novel van Pathfinder was uitgebracht. Ik ben zelf een comic verzamelaar, maar de Pathfinder graphic novel had ik nog niet gezien. Dat komt zeker door het feit dat ik geen fanatieke verzamelaar ben met maar ongeveer 2400 comics. Mijn lijst staat op de Connect website van Comic Collector. Een uitgebreide preview van de comic is te zien op de website van Phoenixorg.com. Achtergrondinformatie is te vinden op de website van Studio Ronin. Ik hou deze graphic novel in de gaten. Kom deze vast en zeker wel een keer tegen.

De schrijfster van de graphic novel is Laeta Kalogridis. Ze was de screenwriter bij Pathfinder. De tekenaar van de graphic novel is Christopher Shy.

De beelden uit film Pathfinder worden nog wel eens gebruikt in muziekclips. Een mooi voorbeeld is de muziekclip van Heidevolk met het nummer Furor Teutonicus (Pathfinder).De muziek van Amon Amarth (Zweedse band) past eigenlijk veel beter bij de beelden en als muziek bij de film en dan vooral het nummer Twilight of the Thunder God. Dit is echt een geweldig nummer en moest gelijk hieraan denken bij het bekijken van de film.Tijdens de zoektocht kwam ik nog een interessant Youtube filmpje tegen en dit was de trailer van Pathfinder in 2004. Die is heel anders dan de daadwerkelijke film. De film heeft geen historische waarde. Om meer van de Vikingen te weten te komen, hoe ze vroeger echt leefden, is de Viking tentoonstelling in het Drents museum te Assen nog tot 28 oktober 2012 te zien. Voor meer informatie zie deze blogpost.

1 opmerking: