Google Translate

dinsdag 30 oktober 2012

Båtsuoj Skogsamecenter

Toen we in de buurt van Slagnäs waren, zijn we bij Båtsuoj Skogsamecenter te Gasa geweest. Båtsuoj betekent rendier in het Samisch.

Kaart van de omgeving
Het Saami center is in handen van Lotta en Tom Svensson. Ze zijn Saami en ze fokken rendieren. Je kunt daar 3 tours volgen. Een tour van 1,5 uur of een tour van een halve dag. De anderhalf uur durende tour brengt je langs de rendieren en de gebouwen en eindigt met koffie en gedroogd rendiervlees. De 4 uur durende tour laat wat meer zien. Je melkt de rendieren en kookt in een hut. Er is tevens een 3e tour. De 3e tour is hetzelfde als tour 2 uitgebreid met een overnachting in een hut, varen en vissen. Meer info is te vinden op hun website www.batsuoj.se.

Hut
Het verhaal van Lotta en Tom wordt mooi beschreven in dit artikel. In 2008 hebben ze nog de Culture Award gewonnen.

We waren maar 1 nacht in Slagnäs geweest en hadden niet erg veel tijd om alles te bezoeken. We kwamen redelijk laat bij Båtsuoj aan. Er was helemaal niemand aanwezig. Genoeg tijd om een aantal foto's te maken.


In de onderstaande schuur hingen wat geweien, vellen en takken van rendieren. We waren eigenlijk op zoek naar een aantal takken van rendieren om een krans te maken en ze hadden er hier genoeg.

Schuur


De bovenstaande geweien waren helaas te groot om mee te nemen. Die konden echt niet meer in de auto. De geweien kosten echt weinig. Rond de 600 SEK voor een enorm groot gewei. Gelukkig hadden ze ook een aantal kleine takken. Helaas was er niemand aanwezig. Het souvenirs winkeltje was gesloten.

Souvenirs winkeltje
De bel hielp ook niet echt.

De bel
Uiteindelijk kwamen er een stel jongens aan. 1 ervan hielp ons en het bleek dat een rendier tak 20 SEK kostte. We hebben er gelijk een stuk of 6 gehaald. Die konden nog wel ergens tussen worden gedrukt in de auto. Nog even wat foto's gemaakt en weer op weg.
De takken zijn heel thuis gekomen en het resultaat is hieronder te zien. We hadden in Arvidsjaur en in Jokkmokk iets soortgelijks gezien. In een latere blogpost komen deze nog aan bod.

Resultaat rendier takken


Båtsuoj is zeker de moeite waard om te bezoeken. Al was het alleen maar om de souvenirs. Het winkeltje zag er leuk uit en er was genoeg te koop. Over de tours kan ik weinig vertellen. Die hebben we niet gedaan.

Meer informatie over Båtsuoj Skogsamecenter is hier te vinden.

7 opmerkingen:

 1. Een verblijf in zo'n hut lijkt me erg leuk. Mooie hanger heb je gemaakt van die takken. Jammer dat zo'n grote niet paste.
  Mooi verslag over Arvidsjaur. Ik heb niets met messen maar vond het verhaal daarover ook heel boeiend om te lezen. Mooie foto's heb je gemaakt van de rendieren en zo van dichtbij.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Willy, de vrouw heeft de hanger gemaakt. Ik ben niet zo handig :-).

   Verwijderen
 2. Hmmmm, that long house reminds me of the Viking dwelling in the movie "The 13th Warrior" with Antonia Banderas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I haven't seen the movie The 13th Warrior yet. I think I'll see the movie very soon :-). Than I know what you mean about the long house.

   Verwijderen
 3. Wat ziet dat er schitterend uit allemaal, nu kan me voorstellen dat je geniet als je hier op vakantie komt
  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen