Google Translate

zondag 5 mei 2013

Högsbyn

Högsbyns rotstekening gebied is een van de grootste rotstekening velden. Er zijn meer dan 3000 cijfers en letters geschreven op ongeveer 70 rotspartijen. Högsbyn is gelegen in een mooi landschap met uitzicht op het meer Råvarpen. De meeste rotstekeningen zijn gemaakt tijdens de Bronstijd, 3000 tot 2500 jaar geleden.

De grootste concentratie van rotstekeningen bevinden zich op Ronarudden. Veel van de tekeningen zijn uitzonderlijk diep en helder. De grote schepen op Ronarudden zijn duidelijk zichtbaar.

Ronarudden
Om de tekeningen zichtbaar te maken, moeten ze vrij blijven van begroeiing en zijn gevuld met een rode kleur. Slijtage is een grote bedreiging voor de rotstekeningen. De tekeningen zijn uitgehouwen in zacht leisteen en dat is snel versleten als je erop loopt. (Bron: Landskapsarv).

De rotstekeningen liggen echt in een heel mooie omgeving. Hieronder de foto's die we gemaakt hebben.

Museum
Er is een klein museum aanwezig. Erg leuk ingericht.


Koninklijk bezoek
In het museum zijn een aantal boeken te koop. Wij hebben het onderstaande boek gehaald.

Arkeologisk rapport 2 från Vitlyckemuseet
Hieronder 2 scans uit het boek met informatie over tekeningen nummer 5:4 en 5:5.Geld in de rotsen
Schitterende omgeving

Råvarpen
Na de rotstekeningen loopt er nog een pad naar een oud graf (Forntida Grav).Denna gravanläggning som du nu står framför är en stensättning. Stensättning är benämningen på vår vanligaste gravform från förhistorisk tid. De är oftast runda, men även tresidiga, kvadratiska och rektangulära former förekommer.

De äldsta stensättningarna är vanligen låga med markerade mitt- eller kantstenar. Mer välvda är de under den yngre järnåldern.

De döda brändes vanligen före gravläggningen. Med sig i graven fick de ofta personliga tillhörigheter som smycken och redskap.

Forntida grav
Vanaf het graf kun je via het weiland weer terug naar het beginpunt.


Meer informatie en foto's van de rotstekeningen zijn te zien op de onderstaande websites:
Meer informatie over rotstekeningen in het algemeen is te vinden op de volgende websites:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten