Google Translate

zaterdag 11 mei 2013

Stenegård - Järvsö

Het landgoed Stenegård ligt in Järvsö en is best wel bekend. De apotheker Julius Brown begon in 1856 te bouwen aan Stenegård. Julius Brun was een boerenzoon en werd geboren in 1818 in de Molla parochie in de provincie Västergötland. Hij studeerde farmacie in Stockholm en in 1842, slechts 24 jaar oud, nam hij de apotheek manager positie in de stad Hudiksvall. Na drie jaar richt hij een filiaal apotheek in Järvsö op.
Na het verwerven van de twee boerderijen Hans en Kusens in het dorp Stene in Järvsö in 1856, duurde het ongeveer 30 jaar om het landgoed van Stenegård te voltooien. Naast de apotheek en medisch centrum, ontwikkelde Julius een model boerderij met een schuur met ongeveer veertig koeien.
In 1904 verkocht de familie Brun Stenegård aan Anders Andersson van Vallsta. Toen hij stierf in 1924, werd de boerderij verkocht aan Lars Engelbrektsson uit Bollnäs, die nooit gewoond heeft op Stenegård, maar de gebouwen en de boerderij verhuurde.

De apotheek bleef op Stenegård tot 1951, toen het werd verplaatst naar het centrum van Järvsö. De parochie's eerste spaarbank werd ook gevestigd op Stenegård tussen 1917 en 1921. Sinds 1969 wordt Stenegård eigendom van Ljusdal gemeente. (Bron: http://www.jarvso.se/upplevelser/sommaraktiviteter/stenegard).

Op de website van Stenegård is meer informatie te vinden. Stenegård is pas geleden in maart nog voorgekomen in een blogpost van Joke op haar blog "Johanna over Zweden". De blog is te lezen op http://zweden-johanna.blogspot.com/2013/03/stenegard-in-jarvso.html.

De foto's die volgen zijn gemaakt op 10 augustus en je kon toen al goed zien dat het seizoen dan eigenlijk over is. Er was niet veel te doen en viel ons wel tegen. De tuin en de gebouwen waren mooi. Als het er wat drukker is, dan is het vast en zeker gezellig.Het standbeeld kwam bekend voor. Deze staat namelijk in het groot voor het toeristenbureau.

In een kelder hadden ze iets griezeligs bedacht. Het was er pikkedonker.In één van de gebouwen was een tentoonstelling van beelden. Hierboven 2 foto's ervan.Winkeltje waar snoep wordt gemaakt.

Bakkerij

Brood uit de bakkerij


Lev, män'ska lev Lill-Babs

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige historische plaats!
  Mooie foto's!

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelfs voor augustus vind ik de tuin daar toch nog prachtig.
  Groetjes, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen