Google Translate

zondag 19 mei 2013

Kanalmuseet - Håverud

Het Kanalmuseet is een museum waar je eigenlijk heen moet als je in Håverud bent. De prijs voor het museum was laag (30 SEK en kinderen gratis) en dat bleek helemaal toen we binnen waren, er was erg veel te zien. Ik heb ongeveer 160 foto's gemaakt en nog lang niet alles kunnen vastleggen. Dit geeft een indruk hoeveel hier te zien is. Het museum laat zien hoe het leven van de mensen in de jaren 1800 en later, in de omgeving van Håverud eruit zag. In veel kamers zie je voorbeelden van woonmilieus, industrie en recreatie. Het museum wordt gerund door Skålleruds Fornminnes & Hembygdsförening en is gevestigd in wat tot 1968 het kantoorgebouw was van Håfreströms AB papiermolen. De directiekamer met zijn muurschilderingen zijn bewaard gebleven en opengesteld voor bezoekers. Met financiële steun van een EU-project is het museum eind jaren 90 gemoderniseerd en gerenoveerd. Het Kanaal museum is open voor het publiek van mei tot september van elk jaar. (Bron Mellerud website).

Er stond overal wat en je kreeg een rondleiding via een Engelstalige routebeschrijving. De routebeschrijving ging op nummers. Bij elk nummer een verhaal. Als je alles wilt lezen, ben je echt een paar uur verder. Bij veel nummers was de informatie op de wand geschreven.

Kanaalmuseet

De entree

1. Från Älv Till Kanal
Het museum begint bij nummer 1. Van rivier naar kanaal. Wat volgt is een impressie van het museum.

9. Att göra sig fin18. JaktTill Skållerud

Papiermachine

Mazetti

Directiekamer

Directiekamer

19. Bruksbönder

Duikerspak
 


Brandweer
 

Stoommachines
Zelfs oude radio's
Nog meer machines
Telefonie

Henry Karlsson: Initiatiefnemer Kanaalmuseet

Bij de uitgang bleek dat het museum zelfs een Nederlandstalige beschrijving had van Håverud en het kanaalmuseum. Ik heb de scans van deze beschrijving aan het einde van de blogpost opgenomen.

Håverud is erg leuk om te bezoeken en er is veel te zien. Ik heb het al vaker over Håverud gehad in vorige blogposten:

1 opmerking: