Google Translate

zondag 16 februari 2014

Jalavan Kauppa

In Taivalkoski te Finland kwamen we Jalavan Kauppa tegen. Taivalkoski is eerder op Blogzweden besproken in de blogposten Taivalkoski Kirkko en Katariina Kuukasjärvi. Nu Jalavan Kauppa (Jalavan handel).

Geschiedenis van Jalavan Kauppa

Jalavan Kauppa werd in 1883 gestart door Stephan Jakowleff, die uit het tegenwoordige Russisch Karelië kwam. In de late jaren 1870 kwam 
Stephan aan in Taivalkoski, ideaal gelegen op de handelsroute van Karelië naar Oulu. In de vroege dagen verkocht de winkel dierenhuiden en voedingsmiddelen. Het werd bezocht door handelaren en door lokale mensen die grote afstanden aflegden voor basisproducten zoals zout, meel, suiker, sigaretten en materiaal voor het maken van kleding. Hun reizen waren zo lang dat het voor veel klanten noodzakelijk was om te overnachten. Stephan had een kamer gereserveerd speciaal voor dat doel.

Toen Stephan in het begin van de 20e eeuw uiteindelijk terug verhuisde naar het oosten, namen zijn zonen, Nikolai en Mikko, de winkel in 1907 over.

In 1960 nam Johannes, de zoon van Nikolais, de leiding. In 1983 kocht Ari, de zoon van Johannes, de winkel van zijn vader.

In het begin van de 20e eeuw waren eekhoornhuiden een populair item van de handel. Ze werden gevangen in de omliggende bossen en per paard naar Oulu verzonden. Van daaruit werden ze verzonden per trein naar St Petersburg waar ze de nek van mooie dames warm hielden
. In die dagen begon Jalavan Kauppa ook een levendige handel in zoetwater rivier mosselen uit de nabijgelegen rivier Korvuanjoki. Ook deze vonden hun weg naar Oulu en naar plaatsen zoals Stockholm.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de meeste van de mannen weg waren om te vechten, was de winkel gesloten, hoewel de deuren open werden gelaten voor veel reizigers die misschien een plek nodig hadden om te overnachten.

Tegen de tijd dat Ari de winkel verwierf in 1983, waren de tijden veranderd. De winkel was toen vrij klein, er werden voornamelijk schoenen en kleding verkocht. De verkoop van voedingsmiddelen werd minder. In 1985 werd de overnachtingskamer kamer gesloten, maar is inmiddels hersteld in zijn oude stijl en kunnen bezoekers het bekijken.

Jalavan Kauppa zelf lijkt half winkel, half museum en wordt overspoeld met oude en nieuwe items. Traditionele mannen, vrouwen en kinderkleding is te vinden naast de hedendaagse stijlen in alle hoeken en gaten van dit slecht verlichte gebouw. Een van de meest populaire items zijn de traditionele laarzen. Echter, als je niet op zoek bent naar iets om te dragen, moet je op zijn minst jezelf trakteren op een aantal van de aromatische traditionele snoepjes die je begroeten als je binnen stapt. (Tekst door Brian Dunn). (Bron: Website Jalavan).Er was weinig te doen toen we er waren. Geen mensen te eten en de traditionele snoepjes waren niet echt uitnodigend. Een norse vrouw zat er achter en was bepaald niet vriendelijk :-). Die hebben we maar laten liggen.
Jalavan Kauppa kwam een paar keer voor in de boeken van Kalle Päätalo. Kalle Päätalo was ik eerder tegengekomen tijdens het maken van de blogpost Taivalkosken kirkko.
Er waren veel laarzen en kleren te koop. Het was er nogal prijzig. De onderstaande foto zou de overnachtingskamer kunnen zijn. Het is in ieder geval een bed met een slapende pop. Wat verder opviel was dat men een folder had van Jalavan Kauppa. Die folder lag ergens in een van de kamers. De folder hadden we verder nergens in de omgeving van Taivalkoski gezien. Het past wel bij Jalavan Kauppo :-). Voor de rest was het erg interessant om een wandeling door het huis te maken. Wonderlijk om het te zien. In een Youtube filmpje aan het einde van deze blogpost is meer te zien van Jalavan Kauppo en het bleek er ook nog eens gezellig druk te zijn.
Suolahuone (Zoutkamer)
In de tuin stond nog een gebouw met de naam Suolahuone. Het leek dicht te zitten en we hadden geen idee wat het was. We zijn er niet binnen geweest. Nu blijkt het dus een zoutkamer te zijn, die geschikt is voor mensen met astma, mensen met allergieën en psoriasis.

Op internet kwam ik nog een reisverslag uit 2009 tegen van Frans Slootman die net als wij bij Jalavan Kauppa en ook Iso-Syöte waren geweest.

Meer informatie over Taivalkoski is te vinden op de Visit Taivalkoski website.

1 opmerking: