Google Translate

dinsdag 6 mei 2014

Strijd om een rendierkudde - Arthur Catherall

Boek details:
Auteur: Arthur Catherall
Titel: Strijd om een rendierkudde
Oorspronkelijke titel: Lapland Outlaw
Omslag en zwart-wit tekeningen: Reint de Jonge
Verschijningsdatum: 1976
Bladzijde: 124 blz
Uitgeverij: Amsterdam Boek


Arthur Catherall (1906–1980) was een Engelse schrijver van voornamelijk jeugdboeken. Op deze website staat veel informatie over Arthur.

Arthur Catherall
Samenvatting:
Een kleine nederzetting in het hoge noorden van Finland. De duisternis van de poolnacht wordt uiteengereten door de heldere gloed van een uitslaande brand. Met een knal zijn de ruiten van het huis van Niklander gesprongen. De vlammen slaan loeiend naar buiten. Johani, de jonge Lap, haast zich naar het brandende gebouw. Als hij dichterbij komt, hoort hij iemand wanhopig schreeuwen: 'Jouni . . Jouni, kom terug'. Het is alsof Johani's hart stilstaat. Hij ziet de vertrouwde gestalte van zijn vader naar de fel verlichte deuropening van het huis lopen. Johani blijft staan. Dit is erger dan een nachtmerrie. Een politieman stormt naar voren om Jouni Sarris te beletten naar binnen te gaan, maar hij komt te laat. Een seconde lang ziet Johani zijn vader tegen de roodverlichte deuropening afgetekend, dan is hij in de laaiende vlammenzee verdwenen. Johani's vader raakt gewond en dan moet de jongen de zorg voor het gezin en de rendierkudde op zich nemen. En op dat moment haalt Nillson, de Zweedse handelaar, een gemene streek uit waardoor Johani in grote moeilijkheden raakt..

Het verhaal speelt zich af in Fins Lapland en draait om de Lappenfamilie Sarris, moeder Kirsti (ongeveer 49 jaar), haar dochter Anna (15 jaar), vader Jouni en zoon Johani (16 jaar). Samen met de oude herder Mikkel (ongeveer 60 jaar oud) onderhouden ze de Sarriskudde. De kudde bestaat uit ruim 300 rendieren. Er waren weinig kalveren geboren in het rampzalig voorjaar en daardoor kunnen er maar 30 rendieren verkocht worden. De rendieren worden verkocht in een Lapse nederzetting aan de Zweedse handelaar Gustav Nillson. Paavo Niklander, eigenaar van de winkel in de Lapse nederzetting, is altijd getuige van de verkoop. De kuddes van acht families zijn binnengekomen en bij elkaar zijn het ongeveer 3000 rendieren. Na binnenkomst van de rendieren eten de mannen in Niklanders houten huis om zaken te doen met Nillson. Voordat de zaken beginnen, moest Johani vertrekken en ging naar de sauna totdat hij hoorde dat het huis van Niklander in brand stond. Zijn vader ging het huis weer in en redde iemand. Jouni was zwaargewond en Johani wordt door sergeant Peaksi naar Jakolokta gestuurd om een dokter te halen. Jakolokta ligt 50 km verderop en Johani skiet er in drie uur naar toe en weer terug. Jouni wordt per helikopter naar het ziekenhuis in het zuiden (Rovaniemi) gebracht.

Niklander is zijn huis en bezittingen kwijt doordat een halfdronken Lap een olielamp op de grond stootte. Hij had zijn huis niet verzekerd en werkt daarom mee met Nillson om Jouni Sarris te belazeren door te knoeien met de verkoopformulieren. Gevolg is dat Jouni 300 rendieren moet inleveren bij Nillson. Johani gelooft niet dat zijn vader bijna de gehele kudde heeft verkocht en gaat er vandoor met de kudde. Dit is het begin van de strijd om de Sarriskudde. Het levert een mooi en spannend verhaal op. In het boek komen de woorden Bazza derivan en Mana derivan een aantal keren voor. Deze woorden kwamen ook al voor in het boek Rendiermeisje van Margareth Ruthin. De plek waar het geheel zich afspeelt is moeilijk te bepalen. Het speelt in het noorden van Finland af. De plaats Jakolokta en het dal Loktajaurre zijn niet te vinden via Google. Tijdens het verhaal komt Mikkel een keer in Bossekop om voorraden suiker, koffie en meel te halen. Bossekop ligt volgens Wikipedia bij Alta, Noorwegen. Dit zou goed kunnen, want ze komen in het verhaal ook nog bij de Russische grens. In ieder geval blijkt in Bossekop dat er een beloning van tien rendieren te innen valt als men vertelt waar Johani is. Heel even komt in Bossekop Stallo de Lappenduivel ter sprake. Interessant om te lezen is dat er heuvel- en boslappen zijn. Een heuvel-Lap gooit de lasso om het gewei van een rendier en een bos-Lap gooit een lasso om de poten van een rendier vanwege de boomtoppen.

Een heerlijk jeugdboek uit de jaren zeventig voorzien van een aantal mooie zwart-wit tekeningen van Reint de Jonge. Reint de Jonge heeft meer boeken van tekeningen voorzien. De lijst is hier te zien.

Zwart-wit tekening van Reint de Jonge uit het boek.
Het boek is ooit vrijgelaten via Bookcrossing.com, maar heeft nu een plekje gevonden in het Scandinavisch dorp :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten