Titel: Återträffen
Regisseur: Anna Odell
Jaar: 2013
Verhaal: Anna Odell
Acteurs: Anna Odell, Sandra Andreis, Kamila Benhamza, Anders Berg
Duur: 88 minuten
IMDB cijfer: 7,0
Twintig jaar nadat ze geslaagd zijn van school, organiseren oud-leerlingen van een school in Stockholm een reünie. De tafel is gedekt, de glazen zijn vol en de sfeer is perfect als de eerste gasten langzaam binnen druppelen. Echter, als Anna Odell opstaat, ontwikkelt de reünie zich in een heel andere richting dan verwacht. Want in tegenstelling tot de andere aanwezigen zijn de herinneringen van Anna aan de schooltijd niet alleen die van leuke schoolreisjes en knisperende kampvuren. Anna werd tijdens hun schooltijd gepest en belachelijk gemaakt. Dat waren negen jaar van haar leven. Dit is zij ook na twintig jaar nog niet vergeten.
Een bijzonder en zeer knap gemaakte film van kunstenares Anna Odell. Ze heeft het verhaal geschreven, de film geregisseerd en speelt zichzelf in de film. De film gaat over een schoolreünie die twintig jaar nadat de leerlingen negen jaar bij elkaar op de Enskede skola hebben gezeten, plaatsgevonden heeft. De film bestaat uit twee delen. Het eerste deel heet De Speech en het tweede deel De Ontmoetingen. De film begint met een scene die de gang in de school laat zien.
De gang in de school. |
Ik heb de film gekeken zonder eerst informatie erover gelezen te hebben en ik was totaal verrast toen het tweede deel begon. Na het zien van de film en het zoeken naar informatie over Anna Odell werd ik nog meer verrast. Ik ga er verder niets over zeggen. Wil je meer weten, bekijk dan de links in deze blogpost of selecteer de tekst hieronder. Ik heb de tekst hieronder bewust in het wit getypt zodat ze niet direct te lezen zijn. Als je de film blanco gaat bekijken komt de boodschap naar mijn mening beter over.
De film:
Het eerste deel gaat over de schoolreünie. Het gaat er best wel heftig aan toe. Nadat Anna haar verhaal enigszins kwijt is, kom je in deel twee terecht. In deel twee blijkt dat de klasgenoten uit het eerste deel niet de echte klasgenoten zijn. Het zijn acteurs en ze hebben Anna geholpen om de film, die je in het eerste deel hebt gezien, te maken. Het blijkt dat de schoolreünie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dat men Anna niet heeft uitgenodigd. De film die ze heeft gemaakt is haar interpretatie van hoe de schoolreünie zou zijn gelopen als ze wel uitgenodigd was. Het blijkt dat Anna in het echte leven ook niet was uitgenodigd op de schoolreünie. Ze had ten tijde van de uitnodiging al wat bekendheid als kunstenares. Ze had als afstudeeropdracht een zelfmoord in scene gezet en zich laten opnemen. Deze actie komt in de film een par keer ter sprake en is ook echt gebeurt. In deel twee zoekt ze contact met haar oud klasgenoten. De oud klasgenoten zijn waarschijnlijk ook acteurs. Kristoffer, degene die negen jaar de leiding had op school, wordt bijvoorbeeld gespeeld door Christopher Wollter.
Onderwerp:
Het onderwerp is pesten op school. Deze film geeft hier een eigen draai aan. Gepest worden is een onderwerp dat vaak terugkomt in Scandinavische thrillers. Tevens worden er tegenwoordig ook op televisie programma's over pesten gemaakt. Wat opvalt is dat degene die gepest is een compleet ander beeld heeft dan degene die gepest hebben. Die weten vaak niets meer. Niet alleen pesten is een probleem, het negeren is net zo'n groot probleem. Soms gaat dit samen zoals in deze film en soms is het negeren een apart probleem zoals bijvoorbeeld te lezen is in het boek Zonder gezicht van Stefan Ahnhem.
Meer informatie:
- Artikel Aftonbladet over Anna Odell
- Rikard Svensson (speelt Rikard in de film)
Hieronder de twee nummers uit de film: The war is over van Sister en Let X=X van Laurie Anderson.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten