Google Translate

zondag 15 februari 2015

Operasjon Arktis

Film details:
Titel: Operasjon Arktis
Jaar: 2014
Regisseur: Grethe Bøe-Waal
Verhaal: Grethe Bøe-Waal (screenplay), Leif Hamre (novel)
Acteurs: Kaisa Gurine Antonsen, Lars Arentz-Hansen, Nicolai Cleve Broch
Duur: 87 minuten
IMDB cijfer: 6,4
Samenvatting:
Winterstormen worden heviger en de zon staat op het punt te verdwijnen. De 13-jarige Julia en haar 8-jarige tweeling broertje en zusje Sindre en Ida worden door een grove vergissing alleen achtergelaten op het verlaten eiland Spitsbergen in de Arctische Oceaan. Niemand weet waar de kinderen zijn. Ze moeten hun angsten en gevaarlijke situaties overwinnen: wilde dieren, extreme weersomstandigheden, gebrek aan voedsel en hoe te communiceren met het vaste land. Er ontstaat een spannend gevecht om te overleven.

Julia, Sindre en Ida en hun ouders zijn verhuist naar Bodø en komen per ongeluk al snel terecht op het eiland Halvmåneøya te Spitsbergen. Halvmåneøya is een onderdeel van Edgeøya. Ze zijn stiekem mee gegaan met een helikopter die een reddingsactie uitvoerde om een gewonde man op te halen van Halvmåneøya. Hij leefde daar in zijn eentje met een aantal honden. De kinderen dachten dat de helikopter naar Stavanger ging. Hun vader werkt daar namelijk en was al een tijdje niet meer thuis geweest. Ze stappen ongezien uit de helikopter en blijven vervolgens achter op het eiland. Ze moeten met hun drieën en de hond Arija, die is achtergebleven bij de reddingsactie, zien te overleven in een eenzaam, koud, maar wel geweldig landschap.

Het is een kinderfilm maar zeker de moeite waard om te bekijken. De beelden van Spitsbergen zijn echt fantastisch en naast het noorderlicht, ijsberen en een walvis zit er zelfs spanning in. Al met al een mooie film en zeker voor kinderen. Hieronder een aantal beelden uit de film.De regisseur is Grethe Bøe-Waal en op de filmmakermagazine website is wat meer informatie over haar en de film te vinden. Op de Facebook pagina van Operasjon Arktis ook.

Het verhaal is gebaseerd op een boek van Leif Hamre. Leif Hamre was een Noorse militair en is in de Tweede Wereldoorlog opgeleid als piloot. Hij is bekend geworden van zijn actieboeken voor jongens. In 1957 bracht hij het boek 'Otter tre to kaller' uit. 'Blå to..hopp ut'  kwam uit in 1958. In 1965 'Brutt kontakt' en in 1971 'Operasjon Arktis'. 'Fly uten fører' kwam uit in 1978. De boeken zijn ook naar het Nederlands vertaald. Ik weet niet of alle boeken naar het Nederlands zijn vertaald. Ik heb er in ieder geval twee besteld. Operasjon Arktis zit er helaas niet bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten