Google Translate

zaterdag 28 februari 2015

De zwemmer - Joakim Zander

Boek details:
Auteur: Joakim Zander
Titel: De zwemmer
Originele titel: Simmaren
Vertaling: Angelique de Kroon
Verschijningsdatum: oktober 2014
Bladzijde:395
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023487807


Samenvatting:
De Zweedse Klara Walldéen is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend inlichtingen krijgt over de marteling van krijgsgevangenen in Amerika. Vanaf dat moment worden ze beiden gezocht door CIA-agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen en ze moeten vluchten voor hun leven. Maar ze worden ook opgemerkt door een Amerikaanse spion, die het stel om zijn eigen redenen gaat volgen.


Joakim Zander:
Joakim Zander (1975), schrijver en advocaat, is geboren in Stockholm. Hij groeide op in Zweden, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten, studeerde rechten in Zweden en Nederland en promoveerde uiteindelijk in Maastricht, waar hij in 2012 met zijn dissertatie 'The Application of the Precautionary Principle in Practice' de Rabobank-prijs won. Zander werkte tien jaar voor het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel. Van zijn debuut De zwemmer, waar hij al zijn internationale ervaringen in verwerkte, zijn de rechten inmiddels aan 26 landen verkocht. (Bron: Hebban).

Joakim Zander


Meer informatie over Joakim Zander is te vinden op de onderstaande websites:
De vertaalster:
De vertaalster van De zwemmer is Angélique Kroon. Meer informatie over haar is te vinden op:
Het boek:
Het boek begint met de onderstaande quote van Jane Hirshfield:

Around us, the madness of empires continues.

De zin komt uit het gedicht Washing Doorknobs.

Het verhaal begint vervolgens in juli 1980 te Damascus, Syrië. In deze verhaallijn krijg je te maken met een man die van zwemmen houdt oftewel De Zwemmer. In Damascus ontploft een autobom en een vrouw komt daarbij om.

Na de gebeurtenis in 1980 wordt er naar het heden gegaan en wel naar 8 december 2013 in Uppsala en maak je kennis met Mahmoud Shammosh, een promovendus uit Zweden en bezig met het schrijven van een boek. Mahmoud heeft een relatie gehad met Klara Walldéen. Ze zijn drie jaar geleden uit elkaar gegaan en hun wegen zijn sindsdien gescheiden. De reden van hun scheiding vond ik zeer verrassend. Ze hebben beide hun eigen verhaallijn. Klara Waldéen is de dochter van de diplomate uit Zweden die is omgekomen door een autobom in het begin van het verhaal. Klara is toen bij haar grootouders komen te wonen, aan de scherenkust (St. Anna-archipel) van Östergötland op het eilandje Aspöja. De vader van Klara is onbekend. Hij zou een Amerikaan zijn. Haar moeder heeft hem ontmoet in Damascus. Waarschijnlijk was hij ook een diplomaat of een zakenman. Tegenwoordig werkt Klara als Zweedse adviseur in het Europees Parlement in Brussel voor Eva-Karin Boman. Eva-Karin is een sociaaldemocratische dinosaurus en lid van het Europees Parlement. Klara heeft een geheime relatie met Cyril Cuvelliez, een Franse parlementariër in het Europees Parlement.

De overige twee verhaallijnen zijn die van George Lööws en Gabriella Seichelman. George werkt voor PR-bureau Merchant & Taylor op Square de Meeûs in Brussel. Klara heeft Gabriella Seichelman in het verleden ontmoet en ze zijn toen vriendinnen geworden. Mahmoud is ook een vriend van Gabriella. Gabriella werkt bij het advocatenkantoor Lindblad en Wiman te Stockholm.

Mahmoud ontmoet ex-collega Lindman in een park in Brussel en komt vervolgens terecht in een internationaal schandaal. Mahmoud krijgt informatie in handen die niet openbaar gemaakt mag worden. Dit wil men voorkomen. Het heeft te maken met martelingen van krijgsgevangenen. In het boek wordt de Abu Ghraib gevangenis aangehaald. Mahmoud betrekt Klara erbij. Op dat moment zijn de twee verhaallijnen van Mahmoud en Klara met elkaar verbonden. De overige drie verhaallijnen worden uiteindelijk ook met Mahmoud en Klara verbonden. De manier waarop Joakim Zander de vijf verhaallijnen bij elkaar brengt is erg goed gedaan. Tijdens de verhaallijnen kom je in Damascus, Brussel, Parijs, Stockholm, Noord-Virginia, Koerdistan, Afghanistan, Arkösund, Karlsborg en Amsterdam en krijg je tevens een kijkje in de wereld van de politiek, advocatuur, de CIA en Säpo (Säkerhetspolisen, de Zweedse nationale veiligheidsdienst).

Tijdens het lezen moest ik bij George Lööw elke keer denken aan Roger Brown uit de film Hodejegerne. Ik vind beide personen erg op elkaar lijken.

Dit boek is een aanrader, de spanning is aanwezig tot het einde. Een geweldig debuut van Joakim Zander. Nog complimenten voor degene die de cover, zowel de voorkant als de achterkant, heeft gemaakt. Ze geven een goed beeld van het verhaal. Dit had natuurlijk weer tot gevolg dat ik laatst bij de film Snowpiercer elke keer de zwemmer weer voor me had als Curtis in beeld kwam.

Interessante stukken uit het boek:
  • George luistert naar Swedish House Mafia in zijn Audi.
  • Karla heeft een Agent Provocateur-broekje. Bekend merk want Amanda uit het boek Nefilim draagt dit merk ook :-).
  • De zwemmer heeft een liedje in zijn hoofd zitten met de tekst These mist covered mountains are a home now for me. Dit is het nummer Brothers in Arms van Dire Straits.

Een leesfragment van het boek is hier te vinden.

Recensies:
- Het Colofon
- Nordic Vibes
- Hebban
- Dizzie
- Book-aholic
- Thrillerlovers
- De Thriller
- Marleens boek van de week
- Fokforum
- Het colofon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten