Google Translate

maandag 9 februari 2015

Emigratiebeurs 2015

Afgelopen weekend was er weer een emigratiebeurs in de Expo te Houten.


Er was een aparte Scandinaviëbeurs aanwezig. Die hebben we afgelopen zondag bezocht. Tijdens de beurs werden er een aantal lezingen gegeven. We hebben er een tweetal bezocht en wel de lezing Werken in Dalarna van Martijn van den Akker voor ABB Ludvik en Mirjam Postema voor de Gezondheidszorg. Mirjam werkt zelf in het ziekenhuis van Mora. Interessante lezing van vooral Mirjam. Hoewel het over de gezondheidszorg ging, kwamen er ook algemene dingen aan bod die te maken hebben met emigreren naar Zweden. In de presentatie zaten tevens een aantal links naar de volgende websites:

- Socialstyrelsen
- Migrationsverket
- Skatteverket
- Försäkringskassan
- Offentliga Jobb
- Hemnet

Om bij ABB te werken, hoef je geen Zweeds te kunnen spreken. De reden is dat ABB een internationaal bedrijf is. In de Dalarna gezondheidszorg hoef je in het begin ook geen Zweeds te kunnen spreken. Wordt je aangenomen, dan zul je wel Zweeds moeten kunnen op het niveau B2 na 18 weken cursus. Niveau B2 zegt me weinig. Het blijkt dat de Zweedse cursus voor beginners bij Studieplan op het niveau van B1 is. Bij de stand van Gislaved gaf men weer aan dat het voldoende was om Zweeds te kunnen lezen. Spreken was minder belangrijk.

De andere lezing waar we bij gezeten hebben, werd gehouden door Christien Fox die Åsele Kommun vertegenwoordigd. Een paar jaar geleden volgde ik haar blog Fox in Lapland. Helaas wordt deze niet meer bijgehouden. De laatste post is van 1 januari 2012. De lezing over Åsele, een gemeente in Zuid Lapland, was erg interessant. Veel goede tips zoals alle werk aanpakken die er is omdat de banen niet voor het oprapen liggen, meedoen met activiteiten zodat je kunt integreren, kapitaal meenemen vanuit Nederland als je niet direct werk hebt enzovoorts. Ze doen vrij veel voor je als je interesse hebt om in Åsele te vestigen. Zo wordt er in maart een vijfdaagse excursie georganiseerd voor geïnteresseerden. Alleen de reis er naar toe moet je zelf bekostigen, de rest is op kosten van Åsele Kommun. Je krijgt dan een goede inkijk in hoe het dagelijks leven er in Åsele uitziet. Voor meer informatie zie contactgegevens van Christien op de Åsele website. We hebben geen foto's gemaakt op de emigratiebeurs. Ik mocht de onderstaande foto's gebruiken van Christien. Hieronder de foto's van de Åsele stand.
Åsele Kommun stand
Åsele Kommun stand
We zijn niet eerder bij deze emigratiebeurs geweest. Wel een aantal keer bij de Scandinavische dagen van Placement geweest. Wat opviel was dat men dit weekend om veel medisch personeel, artsen en verpleegkundigen verlegen zat. Op het blog van Naar de Noorderzon verscheen afgelopen zondag nog een toepasselijke blog Emigratiemoe.

Het was druk, maar wel interessant. Naast de stands van Zweedse en Noorse gemeentes stonden er een aantal bekende stands zoals de drijfhout stand, Nordic Delicatesser, de Zweeds-Nederlandse vereniging, Ilse Jacobsen en een paar anderen. Bij de Zweeds-Nederlandse vereniging het boek van Henning Mankell gescoord (De jonger Wallander). Na het bezoek hebben we de Ikea van Amersfoort snel nog even bezocht.

4 opmerkingen:

 1. Vooral Ikea hè, hihi. Helemaal Zweeds.
  ;-) ;-)

  Maar dat klinkt allemaal interessant en informatief. Ik begrijp daaruit dat jullie dat wel overwegen? Lijkt me een hele stap. Op de een of andere manier denk ik bij bewust emigreren altijd aan emigreren naar buiten Europa. En bij emigreren binnen Europa ga ik er van uit dat mensen toevallig in zo'n land terechtkomen. Maar dat slaat nergens op. Hoe dan ook is het fijn dat er zoveel informatie is en er ervaringsdeskundigen zijn.

  Groetjes, Marjon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjon,

   Overwegen doen we al langer :-). Of het daadwerkelijk gebeurd is afwachten. Voorlopig eerst maar lekker op vakantie gaan naar Scandinavië.

   Verwijderen
 2. Wij zijn nog nooit naar de emigratiebeurs geweest maar hebben het er wel ooit over gehad om daar een bezoek aan te brengen. Leuk om nu jouw verslag te lezen. Åsele lijkt me geen verkeerde plek om te wonen, ligt ook niet zo heel ver bij andere plaatsen vandaan.
  Ja, dat overwegen komt ons bekend voor, maar eerst net als jullie, als alles meezit, voorlopig op vakantie naar het Hoge Noorden.

  Ikea, goede afsluiting toch van zo'n dag? Helemaal in Zweedse sferen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Åsele klonk best wel aantrekkelijk :-). Wat Ikea betreft, volgens mij hebben we al heel wat Ikea's in verschillende plaatsen bezocht. Die van Groningen staat wel weer hoog op het lijstje. Dan brengen we gelijk weer een bezoek naar Søstrene Grene. De Deense thee van hun was heerlijk.

   Verwijderen