Google Translate

vrijdag 27 februari 2015

Stenhuggaren

Filmdetails:
Titel: Stenhuggaren
Regisseur: Emiliano Goessens
Jaar: 2009
Verhaal: Camilla Läckberg (novel), Alexander Söderberg (adaptation)
Acteurs: Niklas Hjulström, Elisabeth Carlsson, Sven-Åke Gustavsson
Duur: 116 minuten
IMDB cijfer: 5,4Samenvatting:
In een kreeftennet komt het lijk van een jong meisje boven water. Aanvankelijk lijkt er sprake te zijn geweest van een ongeluk, maar al gauw wijst het onderzoek op moord. Iemand heeft het meisje binnenshuis om het leven gebracht en vervolgens haar lijk aangekleed en in zee gegooid. Maar waarom zou iemand een kind vermoorden? Hedström wordt geconfronteerd met een complexe zaak.

Deze film, die uit twee delen bestaat, is afkomstig uit de eerste serie verfilmingen van de boeken van Camilla Läckberg. Meer info over de verfilmingen van de boeken van Camilla Läckberg is te lezen in deze blogpost van Stralend Schrijven. De tweede serie met Claudia Galli als Erika en Richard Ulfsäter als Patrik hebben we al gezien en de blogposten zijn hieronder terug te vinden:

- Oorlogskind
- De zee geeft, de zee neemt
- De kustrijder
- De koningin van het licht
- Vrienden voor het leven
- Kunst, kitsch en kenners

Stenhuggaren is gebaseerd op het boek Steenhouwer. Het is de derde verfilming. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen. Mijn vrouw heeft het boek Steenhouwer wel recent gelezen en daarom hebben we deze film bekeken. Het is even wennen na het bekijken van de tweede serie verfilmingen. Een andere Erika Falck (Elisabeth Carlsson) en Patrik Hedström (Niklas Hjulström). De nadruk in de film ligt op Patrik. Erika komt in de film nauwelijks voor.

De film begint direct met dood kind in een kreeftennet. Patrik leidt het onderzoek naar de dood en algauw blijkt het meisje vermoord te zijn. De politie van Fjällbacka, bestaande uit commissaris Bertil Mellberg, Martin Molin, Ernst Lundgren en Patrik zelf onderzoekt de moord. Patrik leidt het onderzoek en moet samen met Ernst werken terwijl hij eigenlijk liever met Martin Molin samenwerkt. Commissaris Mellberg bemoeit zich niet zo met de zaak. Hij is drukker met zijn zoon die na zoveel jaar bij hem komt inwonen. Samen vormen ze een eigen verhaallijn.


Het heden wordt afgewisseld met het verleden. Het verhaal in het verleden heeft zoals gewoonlijk te maken met de moord in het heden. Het verleden gaat over de steenhouwer Anders Andersson en zijn 'geliefde' Agnes. De gebeurtenissen in het verleden worden razendsnel verteld en je mist eigenlijk essentiële informatie. Hetzelfde geldt voor het onderzoek in het heden. Er gebeuren dingen die niet te verklaren zijn zonder het boek gelezen te hebben. Het kind van Erika en Patrik is bijvoorbeeld opeens verdwenen en even later is het kind weer terug. Ik had geen idee waarom het plaatsgevonden heeft. Mijn vrouw wel. Ik heb na de film alle vragen beantwoord gekregen. Volgens mij was het het beste om meer afleveringen te maken om een duidelijker verhaal te krijgen. Voor de rest wel een leuke film met natuurlijk weer mooie beelden van Fjällbacka. De tweede serie met Claudia Galli als Erika en Richard Ulfsäter als Patrik vonden we leuker.

Fjällbacka
Fjällbacka
Tijdens het kijken viel de acteur die Niklas Klinga speelde op. Zijn stem kwam me erg bekend voor. Het leek op de stem van Lasse Waldemar (Björn Bengtsson) uit de serie Tjockare än vatten. Na de film opgezocht en Niklas Klinga was inderdaad Björn Bengtsson.

Recensies:
- Moviemeter
- Werners Film Blog
- Mijnserie.nl
- Ezzulia

2 opmerkingen:

  1. Ik vind de verfilming van de boeken van Läckberg met Niklas Hjulström en Elisabeth Carlsson veel beter dan de tweede serie met Claudia Galli als Erika en Richard Ulfsäter als Patrik. Bij de tweede serie is de rol van Erika bijna een karikatuur. Zij bemoeit zich overdreven met het werk van Patrik, wat in de boeken helemaal niet het geval is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat meningen verschillen :-). Van de tweede serie is alleen oorlogskind verfilmd. De rest van de films is volgens mij niet gebaseerd op een boek. Daar kan men dus doen wat men wil en als afleveringen op zich vond ik ze wel goed. Het is ook vrij moeilijk om een boek van rond de 400 bladzijden in een film te krijgen.

      Verwijderen